Περιβαλλον

Απλές συμβουλές για ανακύκλωση στο σπίτι

Τοποθέτησέ τα ανακυκλώσιμα στους ειδικούς κάδους ή επαναχρησιμοποίησέ τα για να διακοσμήσεις το χώρο σου

341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλάστρες από πλαστικούς και σιδερένιους κουβάδες
© Unsplash/ Bernard Hermant

Ανακύκλωση στο σπίτι: Συμβουλές, ιδέες και tips για να ανακυκλώσεις εύκολα πράγματα στο σπίτι.

Το σπίτι είναι το μέρος που φυλάμε τα πιο πολύτιμα πράγματα στη ζωή. Και δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να γεμίζει κανείς το σπίτι του με αχρησιμοποίητα αντικείμενα που μειώνουν την ομορφιά του. Φυσικά, μπορείς πάντα να χρησιμοποιήσεις την ανακύκλωση για να ανανεώσεις τον χώρο σου. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, διαχωρίζοντας ποια πράγματα μπορούν και ποια δεν μπορούν να ανακυκλωθούν:

Ανακυκλώσιμα που μπορείς να πετάξεις στους ειδικούς κάδους εφόσον είναι καθαρά και στεγνά:

  • Πλαστικά μπουκάλια και κουτιά
  • Αλουμινένια, τσίγκινα και σιδερένια δοχεία φαγητού και ποτού
  • Χαρτί (όπως εφημερίδες)
  • Χαρτόνι (όπως κούτες)
  • Χάρτινες συσκευασίες φαγητού και ποτού
  • Γυάλινα μπουκάλια

Ανακυκλώσιμα που δεν πρέπει να πετάς στους ειδικούς κάδους:

  • Πλαστικές σακούλες
  • Πλαστική μεμβράνη
  • Συσκευασίες που αποτελούνται από πολλά υλικά (πχ χαρτόνι και διάφανη μεμβράνη)
  • Καλώδια

Ωστόσο, πριν φτάσεις στους κάδους ανακύκλωσης ή τα σκουπίδια, μπορείς να ανακυκλώσεις κάποια πράγματα επαναχρησιμοποιώντας τα για να διακοσμήσεις το χώρο σου ή να δώσεις πρακτικές λύσεις σε θέματα καθημερινότητας.

Πλαστικά μπουκάλια
Με λίγη δημιουργικότητα, τα πλαστικά μπουκάλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους. Το πιο απλό ίσως, είναι να κόψεις ένα κομμάτι τους και να φυτέψεις σπόρους μέσα χρησιμοποιώντας τα ως μικρά, ελαφριά γλαστράκια εσωτερικού χώρου. Αν δε σου αρέσει να φαίνεται το διάφανο πλαστικό, μπορείς να τα βάψεις με ζωηρά χρώματα της αρεσκείας σου.

Αλουμινόχαρτο
Κάτι που βρίσκεται στις κουζίνες όλων μας και δυστυχώς δεν είναι βιοδιασπώμενο. Υπάρχουν βέβαια τρόποι να το επαναχρησιμοποιήσεις και ένας από αυτούς είναι επίσης στην κηπουρική. Τοποθέτησέ το στη σκιερή πλευρά των φυτών ώστε να αντανακλά την ηλιακή ακτινοβολία και να βοηθάει στην ομοιόμορφη ανάπτυξή τους.

Τρόφιμα
Αντί να πετάς στα σκουπίδια υπολείμματα τροφών και φλούδες, χρησιμοποίησε ένα κομποστοποιητή που θα τα μετρέψει σε χρήσιμο λίπασμα για τον κήπο και τις γλάστρες σου.

Εφημερίδες
Οι περισσότεροι ήδη έχουν βρει πολλούς τρόπους να τις επαναχρησιμοποιούν αλλά σε περίπτωση που δεν είσαι ένας από αυτούς εδώ θα βρεις μερικές ιδέες. Αντί να τις τοποθετείς σε μια σκονισμένη στίβα που πιάνει χώρο, κράτα το απόκομμα που σε ενδιαφέρει και χρησιμοποίησε την υπόλοιπη εφημερίδα για να τυλίξεις εύθραυστα αντικείμενα, δέματα ή δώρα. Μπορείς ακόμα να τη χρησιμοποιήσεις για να καλύψεις το πάτωμα όταν βάφεις, για να μη λερώσεις την κουζίνα όταν τηγανίζεις ή για το πάτωμα του κλουβιού των κατοικίδιων πτηνών σου. Μπορείς ακόμα και να καθαρίσεις τους λεκέδες από τα τζάμια σου χρησιμοποιώντας λίγο νερό και ξύδι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ