- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Οι πυρκαγιές του καλοκαιριού σε Σιβηρία, ΗΠΑ και Τουρκία προκάλεσαν ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με την υπηρεσία Κοπέρνικος.
Οι δασικές πυρκαγιές προκάλεσαν φέτος ρεκόρ σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε περιοχές στη Σιβηρία, στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Αυτό αναφέρει η ευρωπαϊκή Υπηρεσία Κοπέρνικος για την Παρακολούθηση της Ατμόσφαιρας. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή πυροδότησε ασυνήθιστα μεγάλες πυρκαγιές σε αυτά τα τμήματα του πλανήτη.
Οι πυρκαγιές εξέπεμψαν 1,76 δισεκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως το 2021.
Κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν χειρότερα από τις άλλες κατέγραψαν τις υψηλότερες εκπομπές από πυρκαγιές στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, αφότου άρχισαν να τηρούνται στοιχεία στη βάση δεδομένων του Κοπέρνικου, το 2003. Σε αυτές περιλαμβάνονται τμήματα της Γιακουτίας, στη Σιβηρία, η Τουρκία, η Τυνησία και οι δυτικές ΗΠΑ.
«Βλέπουμε μεγάλες περιοχές να βιώνουν έντονες και παρατεταμένες πυρκαγιές. Οι ξηρότερες και θερμότερες συνθήκες, λόγω του μεταβαλλόμενου κλίματος, αύξησαν τον κίνδυνο αναφλεξιμότητας και τον κίνδυνο πυρκαγιάς στη βλάστηση» δήλωσε ο επιστήμονας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος Μαρκ Πάρινγκτον.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εκπομπές αερίων από τις πυρκαγιές δεν ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί από το 2003, όμως η υπηρεσία εκτιμά ότι είναι πιθανόν να αυξηθούν όσο ξεδιπλώνονται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η Γιακουτία, στη βορειοανατολική Σιβηρία, παρήγαγε τις υψηλότερες εκπομπές CO2 από δασικές πυρκαγιές από το 2003, ενώ στη δυτική Σιβηρία ο «τεράστιος αριθμός» πυρκαγιών οδήγησε σε ημερήσιες εκπομπές πολύ πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2003-21.
Στη Βόρεια Αμερική, οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια, στον Καναδά και στις βορειοδυτικές ΗΠΑ εξέπεμψαν περίπου 83 εκατομμύρια τόνους CO2, με τεράστια νέφη καπνού να περνούν τον Ατλαντικό και να φτάνουν στην Ευρώπη. Η πυρκαγιά Ντίξι της Καλιφόρνιας, που κατέστρεψε σχεδόν 1 εκατομμύριο στρέμματα, ήταν η μεγαλύτερη καταγεγραμμένη πυρκαγιά στην ιστορία της Πολιτείας.
H Μεσόγειος στις φλόγες - Οι πυρκαγιές σε Ελλάδα και Τουρκία
Στη Μεσόγειο, το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι πυροδότησε μεγάλες φωτιές σε χώρες όπως η Ελλάδα. Το ίδιο συνέβη και με τις φονικές πυρκαγιές στην Τουρκία. Χιλιάδες άνθρωποι σε αυτές τις χώρες αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.
Σύμφωνα με την υπηρεσία Κοπέρνικος, η ποιότητα του αέρα της περιοχής επιδεινώθηκε, καθώς οι φωτιές αύξησαν τα επίπεδα των βλαβερών για την υγεία σωματιδίων.
Σημειώνεται ότι στο περιοδικό TIME με τις φωτογραφίες της χρόνιας μπήκε και η γυναίκα από την Εύβοια, που εγκαταλείπει το χωριό της, ενώ η φωτιά καίει τα πάντα στο πέρασμά της.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.