Νεκρή αρκούδα από πυροβολισμό στις Πρέσπες (εικόνα)
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο «Αρκτούρος»
Καφέ αρκούδα βρέθηκε νεκρή στις Πρέσπες, στη Φλώρινα, με τον θάνατό της να οφείλεται σε πυροβολισμό, σύμφωνα με τον «Αρκτούρο».
Κοντά στο Βροντερό στις Πρέσπες εντοπίστηκε νεκρή από πυροβολισμό μια αρκούδα στη Φλώρινα. Το κουφάρι του άγριου ζώου βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, στην περιοχή «Πυξός». Η αρκούδα έφερε τραύματα από πυροβόλο όπλο. Ήταν θηλυκή, ηλικίας 6 ετών περίπου.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε αρχικά ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» από ευαισθητοποιημένο πολίτη και άμεσα ειδοποιήθηκαν ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και η Διεύθυνση Δασών Φλώρινας, οι οποίοι έσπευσαν στην περιοχή μαζί με το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Φλώρινας, τον Δήμο Πρεσπών και την Περιβαλλοντική Οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ».
Όπως διαπιστώθηκε από τη νεκροψία-νεκροτομή ο θάνατος του ζώου δεν ήταν ακαριαίος και προέκυψε από τραύμα στη ράχη που διαπέρασε τον πνεύμονα.
Παράνομη η θανάτωση της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα
Είναι γνωστό ότι η καφέ αρκούδα αποτελεί είδος που προστατεύεται αυστηρά από την εθνική και την ενωσιακή νομοθεσία, αλλά και από τη Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης για τη διατήρηση της Άγριας Ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης.
Εγκληματικές πράξεις, όπως η θανάτωση της προστατευόμενης άγριας πανίδας, είναι καταδικαστέες και αξιόποινες.
Το καθεστώς διατήρησης της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα υπάγεται στην κατηγορία «κινδυνεύοντα με εξαφάνιση ζώα», καθώς ο πληθυσμός της ανέρχεται μόλις στα 500 κατ’ ελάχιστον άτομα στην Ελλάδα.
Ζητήματα όπως οι ζημιές στην αγροτική οικονομία και η προσέγγιση ζώων σε κατοικημένες περιοχές δημιουργούν ενίοτε συγκρούσεις που σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να διευθετούνται ομαλά, χωρίς βία και άλλα παράνομα μέσα, αναφέρει ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στην ανακοίνωσή του.
Αρκτούρος: Το πρόγραμμα LIFE ARCPROM για την καφέ αρκούδα στην Ελλάδα
Αυτός είναι και ο στόχος του έργου LIFE ARCPROM που υλοποιείται στην περιοχή (όπως και σε 3 ακόμη Εθνικά Πάρκα σε Ελλάδα και Ιταλία), με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και την ΚΑΛΛΙΣΤΩ να αποτελούν δύο από τους οκτώ φορείς υλοποίησής του.
Οι δύο φορείς κάνουν έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν προκλήσεις ως προς την συνύπαρξη με την καφέ αρκούδα, να συμμετάσχουν στις διαδικασίες της Τοπικής Πλατφόρμας Διαβούλευσης που έχει δημιουργηθεί για αυτό τον σκοπό μέσα από το έργο.
Το LIFE ARCPROM στοχεύει στην βελτίωση των όρων συνύπαρξης ανθρώπου και αρκούδας τόσο μέσα από δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης κατοίκων και φορέων της περιοχής, όσο και μέσα από την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης ζημιών από τα μεγάλα σαρκοφάγα στη γεωργική οικονομία (όπως οι ηλεκτροφόρες περιφράξεις και τα σκυλιά φύλαξης κοπαδιών) αλλά και αντιμετώπισης περιστατικών εξοικείωσης αρκούδων και προσέγγισής τους σε οικισμούς (μέσω περιορισμού της διαθεσιμότητας ανθρωπογενών πηγών τροφής κοντά σε οικισμούς, εγκατάστασης ειδικών αποτρεπτικών μέσων, λειτουργίας Ομάδων Άμεσης Επέμβασης κ.λπ.)
Παράνομες θανατώσεις αρκούδων, όπως αυτή που έγινε πριν από μερικές ημέρες, έχουν δυστυχώς συμβεί και κατά το παρελθόν στην ευρύτερη περιοχή όπως άλλωστε και σε άλλες περιοχές της επικράτειας. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η «ΚΑΛΛΙΣΤΩ», η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» καταγγέλλουν το αποτρόπαιο έγκλημα της θανάτωσης καφέ αρκούδας με την βεβαιότητα ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, και θα εφαρμοστεί ο νόμος που μελλοντικά θα εξασφαλίσει την απόλυτη προστασία της αρκούδας στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.