Περιβαλλον

Τα μέτρα στις καμένες εκτάσεις: Αναδάσωση και αντιπλημμυρικά έργα

Κατατέθηκαν στη Βουλή οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου του Υπουργείου Περιβάλλοντος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στάχτη και αποκαΐδια στο Κρυονέρι μετά τη φωτιά - Στη Βουλή τα μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων
Στάχτη και αποκαΐδια στο Κρυονέρι μετά τη φωτιά - Στη Βουλή τα μέτρα για την προστασία και αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Αναδάσωση και αντιπλημμυρικά έργα στα μέτρα και τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές, που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Κατατέθηκαν στη Βουλή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου με όλα τα μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές. Αναδάσωση και αντιπλημμυρικά έργα ανάμεσα στα μέτρα προστασίας στις καμένες εκτάσεις μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Οι πράξεις «Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών» και «Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021», εισάγονται την Πέμπτη (26/8) στις επιτροπές της Βουλής στις οποίες θα απευθυνθεί με ομιλία του ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ενώ την Τρίτη (31/8) θα συνεδριάσει η ολομέλεια.

Όπως είχε ανακοινώσει από τις 10 Αυγούστου ο υπουργός, οι βασικοί άξονες της αρωγής αφορούν στα εξής:

  • Άμεση προστασία των εδαφών και αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων που καταστράφηκαν ολικώς ή μερικώς από τις πρόσφατες πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια και Πελοπόννησο
  • Ενδυνάμωση της προστασίας και της μέγιστης δυνατής αντοχής και ανθεκτικότητας των Δασών απέναντι στις αναπόφευκτες και ορατές πλέον επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που απειλεί τον πλανήτη
  • Ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης και της σχέσης με τα δασικά οικοσυστήματα και την προστασία τους.

Meteo.gr: Αποτύπωση των μεγάλων δασικών πυρκαγιών του 2021

Τα μέτρα που ενεργοποιούνται για την προστασία και αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων

Ειδικότερα το πλάνο των άμεσων και στοχευμένων παρεμβάσεων για την προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις πληγείσες περιοχές περιλαμβάνει:

  1. Χαρτογράφηση των καμένων εκτάσεων, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων.
  2. Κήρυξη αναδασωτέων εκτάσεων εντός 30 ημερών αντί 90 ημερών που ίσχυε έως σήμερα.
  3. Αύξηση και εντατικοποίηση των ελέγχων και επιτηρήσεων των καμένων εκτάσεων αλλά και άμεση εφαρμογή της ισχύουσας δασικής νομοθεσίας για την προστασία τους.
  4. Άμεση απομάκρυνση των ιστάμενων καμένων δέντρων που συγκροτούν κυρίως την παρόδια βλάστηση.
  5. Άμεση έναρξη κατασκευής αντιδιαβρωτικών έργων με κορμοδέματα και κλαδοπλέγματα αλλά και αντιπλημμυρικών έργων για τα οποία προωθείται ήδη η σύνταξη μελέτης για την άμεση υλοποίηση αυτών ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση πλημμυρικών και χειμαρρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο.
  6. Έκδοση Δασικών Αστυνομικών Διατάξεων (ΔΑΔ) για τις καμένες εκτάσεις, στις οποίες θα εξειδικεύεται κατά χώρο, χρόνο και τρόπο η απαγόρευση συγκεκριμένων δραστηριοτήτων (όπως η άσκηση βόσκησης, θήρας κ.λπ.) που κρίνει αναγκαία η οικεία.
  7. Ιεράρχηση και επιλογή περιοχών -με άμεση προτεραιότητα σε Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο- για την αποκατάσταση της βλάστησης με φυσική αναγέννηση ή τεχνητή αναδάσωση.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Aγγελική Κοσμοπούλου
Αγγελική Κοσμοπούλου, νοιάζονται οι Έλληνες για το περιβάλλον;

Η ιδρύτρια του Storymentor απαντά σε 6 ερωτήματα σχετικά με το πόσο ενδιαφέρονται οι Έλληνες για το περιβάλλον, προτείνοντας λύσεις ευαισθητοποίησης απέναντι στην περιβαλλοντική απαξίωση

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.