Περιβαλλον

Έβρεξε για πρώτη φορά στην κορυφή του παγόβουνου της Γροιλανδίας

Ανησυχητικό σημάδι της κλιματικής αλλαγής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγόβουνο στη Γροιλανδία © PIXABAY
Παγόβουνο στη Γροιλανδία © PIXABAY

Κλιματική αλλαγή: Η βροχή στην κορυφή της Γροιλανδίας ήταν τόσο απροσδόκητη που οι επιστήμονες δεν είχαν μετρητές για να την υπολογίσουν.

Για πρώτη φορά από την έναρξη της καταγραφής επιστημονικών αρχείων, έβρεξε στην κορυφή του τεράστιου πάγου της Γροιλανδίας. Οι βροχοπτώσεις είναι σημάδι της κλιματικής αλλαγής, όπως επίσης και οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στα 3.216 μέτρα, οι οποίες είναι υψηλότερες απ’ ότι θα περίμενε κανείς.

Οι επιστήμονες στο σταθμό της κορυφής του Εθνικού Επιστημονικού Ιδρύματος των ΗΠΑ είδαν τη βροχή να πέφτει το Σάββατο 14 Αυγούστου. Ωστόσο, ήταν τόσο απροσδόκητη που δεν είχαν μετρητές για να την υπολγίσουν. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι σε ολόκληρη τη χώρα απελευθερώθηκαν 7 δις τόνοι νερού από τα σύννεφα.

Η βροχή έπεσε κατά τη διάρκεια ενός εξαιρετικά ζεστού τριημέρου στη Γροιλανδία όταν οι θερμοκρασίες ήταν κατά 18 βαθμούς υψηλότερες από το μέσο όρο κατά τόπους. Ως αποτέλεσμα, η τήξη παρατηρήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος της Γροιλανδίας, σε μια περιοχή περίπου τέσσερις φορές μεγαλύτερη από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκπομπές άνθρακα από ανθρώπινες δραστηριότητες θερμαίνουν τον πλανήτη και προκαλούν επιπτώσεις όπως το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Τεντ Σκάμπος: Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτοφανές

Τον Μάιο, οι ερευνητές ανέφεραν ότι ένα σημαντικό μέρος του πάγου της Γροιλανδίας θα βρισκόταν σε σημείο καμπής, καθώς η επιταχυνόμενη τήξη θα γινόταν αναπόφευκτη ακόμη και αν σταματούσε η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Τεντ Σκάμπος, επιστήμονας στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, που ανέφερε τη βροχή στην κορυφή του παγόβουνου, δήλωσε στο CNN: «Αυτό που συμβαίνει δεν είναι ότι απλά διανύουμε μια ζεστή δεκαετία. Είναι πρωτοφανές. Περνάμε το κατώφλι μιας πραγματικότητας που δεν έχουμε δει εδώ και χιλιετίες και ειλικρινά αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν αναπροσαρμόσουμε τις δραστηριότητές μας». 

Η Γροιλανδία είχε εμφανίσει επίσης ένα επεισόδιο μεγάλης κλίμακας σε ότι αφορά στο λιώσιμο των πάγων τον Ιούλιο, κάνοντας το 2021 ένα από τα τέσσερα μόλις χρόνια του περασμένου αιώνα, που σημειώθηκε κάτι ανάλογο. Είχε ξανασυμβεί το 2019, το 2012 και το 1995.

Η αιτία της τήξης που παρατηρείθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ήταν η ίδια: ο ζεστός αέρας «σπρώχτηκε» πάνω από τη Γροιλανδία και εγκλωβίστηκε εκεί. Τέτοια περιστατικά δεν είναι ασυνήθιστα, αλλά φαίνεται να γίνονται πιο σοβαρά, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Κλιματική αλλαγή: Η στάθμη της θάλασσας έχει ήδη αυξηθεί κατά 20 εκατοστά

Στην περίπτωση που λιώσουν οι πάγοι της Γροιλανδίας, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει άμεσα περίπου 6 μέτρα σε ολόκληρο τον πλανήτη, παρόλο που κάτι τέτοια θα χρειαζόταν κανονικά αιώνες ή χιλιετίες για να συμβεί. Ωστόσο, τα τρισεκατομμύρια τόνοι πάγου που έλιωσαν στην Γροιλανδία από το 1994, ανεβάζουν τη στάθμη της θάλασσας και θέτουν σε κίνδυνο τις παράκτιες πόλεις του κόσμου.

Η στάθμη της θάλασσας έχει ήδη αυξηθεί κατά 20 εκατοστά και η IPCC ανέφερε ότι το πιθανό εύρος μέχρι το τέλος του αιώνα θα είναι επιπλέον 28-100 εκατοστά, αν και θα μπορούσε να είναι 200 ​​εκατοστά. Οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν γρηγορότερα από οποιαδήποτε άλλη φορά τα τελευταία 12.000 χρόνια, υπολόγισαν οι επιστήμονες.

Η Γροιλανδία είχε εμφανίσει επίσης ένα επεισόδιο μεγάλης κλίμακας σε ότι αφορά στο λιώσιμο των πάγων τον Ιούλιο, κάνοντας το 2021 ένα από τα τέσσερα μόλις χρόνια του περασμένου αιώνα, που σημειώθηκε κάτι ανάλογο. Είχε ξανασυμβεί το 2019, το 2012 και το 1995.εια πάγου να συμβαίνει με ρυθμό περίπου 1 εκατομμύριο τόνους το λεπτό το 2019.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.