Με τον όρο γεωθερμία εννοούμε την αποθηκευμένη κάτω από την επιφάνεια της γης θερμική ενέργεια με θερμοκρασίες που ξεκινούν από 25 βαθμούς Κελσίου και φτάνουν μέχρι και τους 350. Πρόκειται για ανεξάντλητη και καθαρή πηγή ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε μεγάλες βιομηχανικές εφαρμογές όσο και σε απλές όπως η θέρμανση και η ψύξη των σπιτιών μας.
Η αβαθής γεωθερμία, η ενέργεια δηλαδή εκείνη που βρίσκεται σε μικρό βάθος και προέρχεται κυρίως από την αποθήκευση της ηλιακής ενέργειας στο εσωτερικό της γης, είναι η ενέργεια που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για την θέρμανση, τη ψύξη και την παροχή ζεστού νερού στις κατοικίες και γενικά σε όλες τις κτηριακές εγκαταστάσεις. Ο μέσος όρος ενέργειας που μπορεί να εξοικονομήσει ένα νοικοκυριό εάν χρησιμοποιήσει σωστά τη τεχνολογία είναι περίπου 50% το χειμώνα και 40% το καλοκαίρι. Ωστόσο στην Ελλάδα η τεχνολογία της γεωθερμίας δεν χρησιμοποιείται γιατί δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση με το έργο REGEOCITIES επιδιώκει την διείσδυση της γεωθερμικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του 2020. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται αφενός στην άρση των εμποδίων από τα κράτη μέλη σχετικά με την εκμετάλλευση της αβαθούς γεωθερμίας, αφετέρου στην μεταφορά των καλών πρακτικών και της εμπειρίας από τα ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης όπου εφαρμόζεται η τεχνολογία της γεωθερμίας.
Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος REGEOCITIES το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) πραγματοποίησε ημερίδα στο Ναύπλιο για την εφαρμογή της αβαθούς γεωθερμίας μέσω των γεωθερμικών αντλιών θερμότητας μια από τις πολλές διαθέσιμες τεχνολογίες. Η γεωθερμική αντλία θερμότητας είναι μια συσκευή που λειτουργεί όπως ένα απλό κλιματιστικό μηχάνημα. Η διαφορά είναι ότι ενώ το κλιματιστικό αποβάλλει θερμότητα στο περιβάλλον, σε ένα περιβάλλον που ήδη το καλοκαίρι είναι κορεσμένο από θερμικό φορτίο, η γεωθερμική αντλία αποβάλλει τη θερμότητα στο υπέδαφος χωρίς να επιβαρύνει το περιβάλλον. Οι αντλίες αυτές μπορούν να εγκατασταθούν τόσο σε μεμονωμένες κατοικίες όσο και σε πολυκατοικίες, κτίρια γραφείων αθλητικές εγκαταστάσεις και να παρέχουν θέρμανση και ζεστό νερό το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Επιπλέον απαιτείται μικρότερος χώρος για την εγκατάσταση του εξοπλισμού σε σχέση με το συμβατικό λεβητοστάσιο, ενώ δεν απαιτείται καμία συντήρηση στους γεωεναλλάκτες.
Οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας είναι διαδεδομένες σε όλο τον κόσμο, με περισσότερες από 3.000.000 μονάδες να είναι εγκατεστημένες σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ελβετία, η Γερμανία και η Γαλλία. Σε αυτές τις χώρες η τεχνολογία της γεωθερμίας είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη εδώ και δεκαετίες και οι εφαρμογές θεωρούνται αξιόπιστες και αποδοτικές.
Ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης δήλωσε ότι « πρόκειται για μια ανταγωνιστική τεχνολογία, που συνδέεται άμεσα με το χώρο της αυτοδιοίκησης, τόσο εφαρμοστικά όσο και αδειοδοτικά, εκσυγχρονίζει τις υποδομές της, μειώνει δραστικά τις δαπάνες θέρμανσης και ψύξης, και μπορεί να συνδυαστεί με την αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και του περιβάλλοντος. Υποστηρίζει το πράσινο μοντέλο ανάπτυξης που ενστερνιζόμαστε για τη χώρα και τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ εξυπηρετεί το στόχο του 30% εξοικονόμησης ενέργειας που πρέπει να θέσουμε για το 2030».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.