Περιβαλλον

WWF για νεκρή φάλαινα στον Πειραιά: Να ληφθούν μέτρα

Πλοίο προσέκρουσε στην πτεροφάλαινα - Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»: Πέθανε πριν από εβδομάδες

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νεκρή φάλαινα στον Πειραιά απομακρύνεται από γερανοφόρο όχημα
Νεκρή φάλαινα στον Πειραιά απομακρύνεται από γερανοφόρο όχημα © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Έκκληση από το WWF Ελλάς να λάβει μέτρα η πολιτεία με αφορμή τη νεκρή φάλαινα στον Πειραιά, η οποία χτυπήθηκε από διερχόμενο πλοίο.

Η είδηση ότι εντοπίστηκε νεκρή φάλαινα στον Πειραιά έγινε viral, με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο των social media.

Το WWF Ελλάς δίνει έμφαση στην ανάγκη λήψης μέτρων από την πολιτεία, προκειμένου να προστατευτούν τα μεγάλη κήτη στις ελληνικές θάλασσες.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι ο θάνατος της φάλαινας επήλθε μετά από σύγκρουση με πλοίο. Με αφορμή τη νεκρή φάλαινα στον Πειραιά, το WWF Ελλάς προειδοποιεί ότι αν δεν ληφθεί σύντομα δράση, τότε «θα έχουμε την ευθύνη της εξαφάνισης των μεγάλων κητωδών από τις θάλασσές μας».

Το κουφάρι της φάλαινας, σε προχωρημένη αποσύνθεση, εντοπίστηκε την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Πειραιά. Ειδικότερα, βρέθηκε σε απόσταση 2,4 ν.μ. νότια από τον Πειραιά, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ναυτιλίας. Το γεγονός ότι είχε κομμένη ουρά έκανε ορισμένους να θυμηθούν την περίπτωση της φάλαινας που είχε εντοπιστεί να κολυμπά με μεγάλη δυσκολία σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά από το Λεωνίδιο στην Αρκαδία στις αρχές του περασμένου Ιουνίου. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει γίνει κάποια σύνδεση μεταξύ των δύο περιπτώσεων.

Η νεκρή φάλαινα στον Πειραιά μεταφέρθηκε με ρυμουλκό στην παραλία της Φρεαττύδας, όπου γερανοφόρο όχημα την απομάκρυνε από το σημείο προκειμένου να ακολουθήσει η υγειονομική ταφή. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

To WWF Ελλάς επισημαίνει ότι η νεκρή φάλαινα στον Πειραιά ήταν μια πτεροφάλαινα, «είδος που χαρακτηρίζεται ως τρωτό στη Μεσόγειο και παρατηρείται πολύ σπάνια στο Αιγαίο, ειδικά σε περιοχές με τόσο έντονη θαλάσσια δραστηριότητα, όπως ο Σαρωνικός».

«Το ζώο βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη, ενώ η ουρά του είχε κοπεί, πιθανόν λόγω σύγκρουσης με πλοίο» προσθέτει η οργάνωση. Δεν αποκλείει, πάντως, η φάλαινα να πέθανε μεσοπέλαγα και διερχόμενο πλοίο να προσέκρουσε στη συνέχεια πάνω στο κουφάρι.

Νεκρή φάλαινα στη Φρεαττύδα   23 12 2020

WWF Ελλάς: Συγκρούσεις με πλοία, η μεγαλύτερη απειλή για τις φάλαινες στην Ελλάδα

«Όποια και αν είναι η συνθήκη στο συγκεκριμένο περιστατικό, οι συγκρούσεις μεταξύ πλοίων και κητωδών στις ελληνικές θάλασσες, και ειδικότερα φυσητήρων, αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για αυτά τα μοναδικά πλάσματα της Μεσογείου» ξεκαθαρίζει το WWF Ελλάς

Με βάση τα επιστημονικά δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας, πάνω από το 50% των εκβρασμένων νεκρών φυσητήρων ήταν άμεσο αποτέλεσμα συγκρούσεων με μεγάλα πλοία που διασχίζουν την Ελληνική Τάφρο, την περιοχή που αποτελεί τον κύριο βιότοπό τους σε ολόκληρη την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Η WWF σημειώνει ότι μαζί με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος έχει καταθέσει προτάσεις για μέτρα, με στόχο τη μείωση των συγκρούσεων μεγάλων πλοίων με φυσητήρες. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την αποφυγή σημαντικών περιοχών και τη μείωση της ταχύτητας των πλοίων, ενώ εκτιμάται ότι η εφαρμογή τους θα συντελέσει στη μείωση των συγκρούσεων κατά 70%.

Πειραιάς: Σε προχωρημένη αποσύνθεση το κουφάρι της φάλαινας
Πειραιάς: Σε προχωρημένη αποσύνθεση το κουφάρι της φάλαινας © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Το χθεσινό περιστατικό έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο κίνδυνος των συγκρούσεων για τις φάλαινες στη χώρα μας είναι υπαρκτός και άμεσος. Ως εκ τούτου, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το WWF Ελλάς καλούν τις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους φορείς να ολοκληρώσουν άμεσα τη διαμόρφωση των μέτρων που εξετάζουν, με τη συμβολή των ειδικών επιστημόνων και οργανώσεων. Αν δεν ληφθεί σύντομα δράση, θα έχουμε την ευθύνη της εξαφάνισης των μεγάλων κητωδών από τις θάλασσές μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»: Η φάλαινα στον Πειραιά πέθανε πριν από εβδομάδες

Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» εκτιμά ότι η φάλαινα που εντοπίστηκε στον Πειραιά, πέθανε πριν από εβδομάδες.

Το κουφάρι παρασύρθηκε από τα ισχυρά θαλάσσια ρεύματα και για αυτό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η περιοχή στην οποία επήλθε ο θάνατος της φάλαινας. Το «Αρχιπέλαγος», πάντως, θεωρεί ως επικρατέστερο σενάριο η φάλαινα να πέθανε εκτός Σαρωνικού.

«H εναλλαγή από τους έντονους νοτιάδες των προηγούμενων εβδομάδων στους βοριάδες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες -δηλαδή πιο απλά το "γέμισμα" και το "άδειασμα" του Αιγαίου, είχε ως αποτέλεσμα τα έντονα θαλάσσια ρεύματα.

To Ινστιστούτο «Αρχιπέλαγος» εκτιμά ότι η φάλαινα που εντοπίστηκε νεκρή στον Πειραιά, είχε πεθάνει πριν από εβδομάδες -πιθανότατα εκτός Σαρωνικού
To Ινστιστούτο «Αρχιπέλαγος» εκτιμά ότι η φάλαινα που εντοπίστηκε νεκρή στον Πειραιά, είχε πεθάνει πριν από εβδομάδες -πιθανότατα εκτός Σαρωνικού © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

» Συνεπώς είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε τη θαλάσσια περιοχή όπου επήλθε ο θάνατος της φάλαινας, δεδομένου ότι σύμφωνα με την κατάσταση προχωρημένης σήψης στην οποία βρισκόταν, εκτιμάται ότι πέθανε πριν μερικές εβδομάδες και κατά πάσα πιθανότητα εκτός του Σαρωνικού κόλπου. Τα αίτια του θανάτου δεν έχουν προσδιοριστεί» καταλήγει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» για τη νεκρή φάλαινα στον Πειραιά.

 

Εκβρασμός Πτεροφάλαινας στις Ακτές του Πειραιά Stranding of a Fin Whale off the Shores of Attica Πτεροφάλαινα μήκους...

Δημοσιεύτηκε από Archipelagos - Institute of Marine Conservation στις Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2020

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.