Ρωσία: Στρώμα ρύπων μήκους 40 χιλιομέτρων επιπλέει στον ωκεανό
Έχει προκαλέσει μαζικούς θανάτους ζώων
Στη ρωσική χερσόνησο της Καμτσάκα ένα στρώμα ρύπανσης, μήκους 40 χιλιομέτρων, στη θάλασσα έχει προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή
Η ρύπανση, που έχει προκαλέσει μαζικούς θανάτους ζώων και τραυματισμούς λουομένων στην Καμτσάτκα, στη ρωσική Άπω Ανατολή, σχηματίζει ένα συμπαγές στρώμα 40 χιλιομέτρων που μετακινείται πάνω στο νερό, διαπίστωσαν σήμερα επιστήμονες.
Αυτό το στρώμα, που έχει μήκος 40 χιλιόμετρα και πλάτος 30 με 100 μέτρα, βρίσκεται ανοικτά των ακτών της χερσονήσου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Άπω Ανατολής, που διεξάγει αυτές τις έρευνες.
Η ρύπανση που πιστευόταν ότι είχε περιοριστεί σε μία παραλία, «έχει σαφή όρια, δεν διαλύεται και μετακινείται σταδιακά προς νότο», προς τα νησιά Κουρίλες που διεκδικούν η Ρωσία και η Ιαπωνία, «χωρίς να μειώνεται το μέγεθός της», αναφέρει στην ανακοίνωση αυτή ο επικεφαλής ενός εργαστηρίου βιολογίας του πανεπιστημίου, ο Κίριλ Βίνικοφ.
Έχει τη μορφή ενός «ύποπτου αφρού» χρώματος «σκούρου πράσινου». Οι ερευνητές αναφέρουν πως κατάφεραν να πάρουν δείγματα με ελικόπτερο παρά την κακοκαιρία, τα οποία θα σταλούν στο Βλαδιβοστόκ.
Εδώ και ημέρες, κάτοικοι της χερσονήσου της Καμτσάτκα έχουν διαπιστώσει την παρουσία εντυπωσιακά πολλών νεκρών θαλάσσιων ζώων στις παραλίες του Ειρηνικού ωκεανού ενώ άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με το νερό ή βρέθηκαν κοντά σ' αυτό εμφάνισαν εγκαύματα και στομαχικές διαταραχές.
Χθες, Τετάρτη, οι ρωσικές αρχές άρχισαν έρευνα για «παραβίαση των κανόνων διαχείρισης επικίνδυνων για το περιβάλλον ουσιών και αποβλήτων» και για «θαλάσσια ρύπανση», αναφέροντας πως τα πρώτα δείγματα υποδεικνύουν την παρουσία «ενός ρυπαντή, του οποίου η πυκνότητα βρίσκεται κοντά σε εκείνη του βιομηχανικού πετρελαίου, ή μιας άλλης ουσίας που περιέχει ελαιώδη συστατικά».
Ο κυβερνήτης της Καμτσάτκα δήλωσε πως η πηγή της ρύπανσης μπορεί να είναι μια εγκαταλειμμένη χωματερή φυτοφαρμάκων που βρίσκεται κοντά και δεσμεύθηκε ότι θα αναλάβει και πάλι τη διαχείρισή της.
Μολονότι οι αρχές εξακολουθούν να μην αποκλείουν κάποιο «φυσικό» φαινόμενο, άλλοι εμπειρογνώμονες, που ερωτήθηκαν από την εφημερίδα Novaia Gazeta και το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, προτείνουν το σενάριο μιας διαρροής επτυλίου, ενός εξαιρετικά τοξικού καυσίμου πυραύλων που προήλθε ίσως από κάποια στρατιωτική εγκατάσταση.
Σήμερα ο κυβερνήτης δήλωσε ωστόσο πως τα δείγματα που έχουν ληφθεί είναι προς το παρόν «αρνητικά για το επτύλιο».Ο ίδιος πρόσθεσε πως εντοπίσθηκαν υπερβολικά υψηλά επίπεδα πετρελαϊκών προϊόντων και φαινόλης, αλλά δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοιες συνέπειες στα ζώα και τους ανθρώπους.
Ο κυβερνήτης, ο οποίος βρίσκεται στη θέση αυτή εδώ και μερικές εβδομάδες, δήλωσε εξάλλου πως συνολικά «έχουμε εξετάσει περίπου 20 πρόσωπα και οκτώ έχουν διαγνωσθεί με εγκαύματα πρώτου βαθμού στον κερατοειδή».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.