Περιβαλλον

Το #EUGreenDeal δίνει χρώμα στο ΜΕΤΡΟ Αττικής

Άναψε πράσινο για την Ευρώπη που αλλάζει

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
metro_23.jpg

Μια πρωτότυπη και πολύχρωμη δράση: η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, στην προσπάθεια της να πολλαπλασιάσει τα μηνύματα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, χρησιμοποιεί το μετρό Αθηνών ντύνοντας τα βαγόνια των συρμών στα χρώματα του #EUGreenDeal και κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των επιβατών.

#EUGreenDeal: Άναψε πράσινο για την Ευρώπη που αλλάζει

Από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 και για το επόμενο διάστημα, οι συρμοί του μέτρο προωθούν το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, μεταδίδοντάς το μέσα από εικόνες που δεν περνούν απαρατήρητες. Ο κόσμος του βυθού αλλά και των δασών πλαισιώνει την αστική μετακίνηση. Οι αφίσες που έχουν τοποθετηθεί μέσα στα βαγόνια, πέρα από την ομορφιά της φύσης μεταφέρουν τους επιβάτες που σκανάρουν το QRcode σε ένα νέο διαδικτυακό περιβάλλον, δηλαδή στο κανάλι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο YouTube, με περισσότερες πληροφορίες για το #EUGreenDeal. Αφηγητής και κεντρικό πρόσωπο αυτής της καμπάνιας είναι ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

Το μέλλον της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας ως ένα από τα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαρτώνται από έναν πλανήτη, ο οποίος όμως απειλείται από τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επιτακτική είναι η ανάγκη, οι σημερινές προκλήσεις στον τομέα του κλίματος και του περιβάλλοντος να αντιμετωπιστούν με μία επείγουσα και φιλόδοξη απόκριση. Πρώτο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση αποτελεί η ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσα από δράσεις, όπως η τρέχουσα στο Μετρό Αθηνών, που εστιάζουν άμεσα στο μήνυμα αυτό.

metro_1.jpg

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050 με κύριο στόχο τη μεταμόρφωση της κοινωνίας και της οικονομίας, που θα πρέπει να είναι οικονομικά αποδοτική και δίκαιη, καθώς και κοινωνικά ισορροπημένη.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί το κύριο μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου. Αναλυτικότερα, πρόκειται για μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που αποσκοπεί στον μετασχηματισμό σε μια δίκαιη και ευημερούσα κοινωνία που διαθέτει μια οικονομία σύγχρονη, ανταγωνιστική και αποδοτική ως προς τη χρήση των πόρων, στην οποία ως το 2050 θα έχουν μηδενιστεί οι καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου και όπου η οικονομική ανάπτυξη θα έχει αποσυνδεθεί από τη χρήση των πόρων. Αποσκοπεί επίσης στην προστασία, τη διατήρηση και την ενίσχυση του φυσικού κεφαλαίου της ΕΕ, καθώς και στην προστασία της υγείας και της ευημερίας των πολιτών από κινδύνους και επιπτώσεις που σχετίζονται με το περιβάλλον.

metro_26.jpg

Με γνώμονα τα παραπάνω, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα επιλέγει να «ντύσει» ένα συρμό του Μετρό στην Αθήνα, με στόχο να ευαισθητοποιήσει  το επιβατικό και όχι μόνο κοινό της πρωτεύουσας.

Ανοίγοντας τον δρόμο για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, πρωτοβουλίες όπως αυτή δίνουν αληθινή υπόσταση στην ευρωπαϊκή πολιτική. Παραμένει όμως ζητούμενο, ένας ευρωπαϊκός νόμος για το κλίμα, που θα μετατρέψει αυτήν την πολιτική δέσμευση σε νομική υποχρέωση και ταυτόχρονα θα ενεργοποιήσει τις επενδύσεις, κάνοντας το όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας πραγματικότητα.

metro_25.jpg

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον ολοφάνερο γεγονός. Οι επιστήμονες συνεχίζουν να μας προειδοποιούν όπως έπραξαν και κατά την κρίση του κορωνοϊού και η φωνή τους πρέπει να ακουστεί με προσοχή. Η Ευρώπη απέδειξε σε αυτή την πρωτοφανή κρίση ότι όταν ήρθε η δική της ώρα, ανταποκρίθηκε. Σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο η απάντηση της Ευρώπης μας στην κρίση του κορωνοϊού έχει στραμμένο το βλέμμα της στην επόμενη γενιά. Με το σχέδιο ανάκαμψης οι νέοι μπορούν να κληρονομήσουν κέρδη και μέρισμα αντί για χρέος και ζημιές. Κάτι που αξίζει ο καθένας να σκεφτεί και να βρίσκεται μπροστά στο μεγάλο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

metro_39.jpg

Ο στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050, ώστε να είμαστε σε θέση διατηρήσουμε το βιοτικό μας επίπεδο και να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας. Είναι ρεαλιστικός; Ναι.  Πώς μπορεί να επιτευχτεί; Με συλλογική και μεθοδευμένη προσπάθεια. Θέλουμε να γίνει πραγματικότητα; Ας ανάψουμε πράσινο στην Ευρώπη που αλλάζει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ