Έτοιμοι για το Μέλλον
Τα μέτρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι μια ανάγκη που δημιουργεί και πολλές ευκαιρίες
Πριν από λίγες μέρες οι Αμερικανοί έζησαν για μια ακόμη φορά τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Μετά από παρατεταμένη βροχόπτωση στη Βαλτιμόρη, η Γη άνοιξε καταπίνοντας ότι βρισκόταν στην επιφάνεια της, ενώ περισσότερα από 400 σπίτια καταστράφηκαν. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί στην Αμερική από 5-15% τα τελευταία χρόνια, σε σχέση με τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες, και έχουν κοστίσει εκατομμύρια δολάρια.
Μετά το χτύπημα του τυφώνα Sandy στην ανατολική ακτή των Η.Π.Α και ιδιαίτερα στη Νέα Υόρκη και στο Νιού Τζέρσεϊ το 2012, οι τοπικές επιχειρήσεις, από την μεγαλύτερη μέχρι τη μικρότερη, ένιωσαν στο πετσί τους τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι απώλειες που αναφέρθηκαν από τις επιχειρήσεις στο Νιού Τζέρσεϊ άγγιξαν το αστρονομικό ποσό των 8.3 δις δολαρίων. Ακόμη και σήμερα τα σημάδια που άφησε πίσω της η καταιγίδα θυμίζουν πόσο ευάλωτοι είμαστε στα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Οι συνέπειες της καταιγίδας δημιούργησαν μια ξαφνική και ανεπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση στους αμερικανούς επιχειρηματίες για την ανάγκη υιοθέτησης μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Παρόλα αυτά βέβαια και παρότι οι ζημιές που έχουν υποστεί είναι τεράστιες ελάχιστες είναι εκείνες οι επιχειρήσεις που έχουν αρχίσει να υιοθετούν τέτοια μέτρα στις δραστηριότητες τους. Πρωτοπόροι στη λήψη μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή αναδεικνύονται οι ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες πλήρωσαν τις ζημιές της καταστροφής και είχαν προφανώς το μεγαλύτερο κόστος.
Έτσι εκτός από τα μέτρα που λαμβάνουν για τον εαυτό τους έχουν αρχίσει να πιέζουν και τους πελάτες τους προκειμένου να τους ασφαλίσουν. Έχουν ξεκινήσει συνεργασία με Αμερικανικά Πανεπιστήμια για να δημιουργήσουν μια βάση δεδομένων ώστε να κατευθύνουν τους πελάτες τους στη λήψη των κατάλληλων μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για μια από τις παρεχόμενες υπηρεσίες που έχει γίνει αποδεκτή τόσο από τους μεγάλους πελάτες τους, που είναι οι επιχειρήσεις όσο και από τους απλούς ιδιοκτήτες σπιτιών που αναζητούν προϊόντα και υπηρεσίες που θα τους βοηθήσουν να προστατέψουν τα σπίτια τους.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες θεωρούν το εγχείρημα τους σημαντικό αφού είναι προτιμότερο κάποιος να διαθέσει χρήματα σε υποδομές τόσο για την μείωση των εκπομπών αερίων όσο και την προφύλαξη των σπιτιών και των επιχειρήσεων, από το να πληρώνει πανάκριβες ασφάλειες που όμως δεν μπορούν να εγγυηθούν την επιβίωση του από μια φυσική καταστροφή.
Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι επιχειρήσεις Real Estate που και αυτές υπέστησαν μεγάλες οικονομικές ζημιές. Έχουν ξεκινήσει μελέτες για σπίτια πιο φιλικά στο περιβάλλον και διαφορετικές κατασκευές προσαρμοσμένες στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Επιπλέον έχουν ξεκινήσει χαρτογράφηση των περιοχών που είναι πιο επικίνδυνες να πλημμυρίσουν ώστε σε αυτές τις περιοχές να απαγορευτεί η δόμηση.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και τις αλυσίδες super market που βλέπουν να έχει επηρεαστεί η αγοραστική δύναμη των πελατών τους λόγω της καταστροφής αλλά και με τους αγρότες.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι μεγάλες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα κοινής ωφελείας, έχουν αρχίσει να συνεργάζονται με περιβαλλοντικές οργανώσεις αφενός μεν για να βελτιώσουν τις υποδομές τους και να κάνουν τις δραστηριότητες τους να είναι πιο φιλικές με το περιβάλλον, αφετέρου να δώσουν μήνυμα περιβαλλοντικής συνείδησης στην κοινωνία.
Παρότι βέβαια όπως ανέφερα και παραπάνω τα βήματα είναι σε νηπιακό στάδιο το γεγονός ότι η έκθεση μας στην κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση στους Αμερικανούς επιχειρηματίες και πολίτες είναι σημαντικό μιας και είναι και η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας έχει προειδοποιήσει για τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας, περίπου στα 701 δις ευρώ μέχρι το 2100, αν δεν παρθούν μέτρα. Άλλωστε τα μέτρα ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι μια ανάγκη που δημιουργεί και πολλές ευκαιρίες
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.