- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
ecoVoice: Η χρυσή ακτή
Μια αρχιτεκτονική μελέτη για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιστιοπλοΐας που έμεινε στα χαρτιά.
Καλαισθησία και χρηστικότητα. Δύο έννοιες που μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά. Τέλη του 2006 και η τότε κυβέρνηση προκήρυξε διαγωνισμό για τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων. Οι μακέτες που παρουσιάζει η A.V. είναι η προμελέτη για την ανάπτυξη και τη μακροχρόνια χρήση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας του Αγίου Κοσμά, που κέρδισε και το πρώτο βραβείο – μια απόδειξη ότι η παραλία της Αττικής θα μπορούσε να έχει σήμερα μια διαφορετική όψη. Η μελέτη έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο της Μαρίας Κοκκίνου και του Ανδρέα Κούρκουλα (www.kokkinoukourkoulas.com), τους αρχιτέκτονες Νικόλα και Δημήτρη Τραβασάρο και το συνεργαζόμενο γραφείο της Αντωνίας Πάνου.
Iδέα: Η μετατροπή μιας «νεκρής» μαρίνας (αραγμένα πλοία - αποθήκευση σκαφών) σε ένα ζωντανό χώρο αναψυχής και εκτόνωσης της πόλης προς τη θάλασσα ήταν ο κύριος στόχος της πρότασης και βασίστηκε σε τρεις παραμέτρους.
Μορφή: Το συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να αποκτήσει ταυτότητα και αναγνωρισιμότητα από τη στεριά και τη θάλασσα με αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, σε μορφολογικό επίπεδο, αντιμετωπίστηκε σαν εμβληματικό σημείο που συγκροτεί τοπόσημο (landmark) της περιοχής. Έτσι, χρησιμοποιήθηκε η ιδέα του κυματισμού (δανεισμένη από την κίνηση της θάλασσας) και υλοποιήθηκε στην κίνηση του στεγάστρου της αγοράς. Η στέγη αυτή πάλλεται παράλληλα με τον αυτοκινητόδρομο και σηματοδοτεί την όλη σύνθεση προς την πόλη, ενώ στρίβει και εκτοξεύεται προς τη θάλασσα για να συμπληρώσει την εικόνα όταν την προσεγγίζουν τα σκάφη.
Χώρος: Το βασικό χωρικό στοιχείο της σύνθεσης είναι οι ισχυρές οπτικές συνδέσεις αλλά και οι πολλαπλές προσβάσεις από την πόλη προς τη θάλασσα. Τα κτίσματα πρέπει να παίζουν το ρόλο του ελαφριού - διάτρητου διαφράγματος μεταξύ πόλης και νερού.
Χρήσεις: Πρέπει να είναι συμβατές με το τοπίο και να παρουσιάζουν μια πολυμορφία, ώστε ο χώρος να απευθύνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού και να είναι πόλος έλξης όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι λειτουργίες που έχουν επιλεγεί αναφέρονται σε όλες τις ηλικίες (κινηματογράφοι, καφενεία, εστιατόρια, αγορά, μυθολογικό πάρκο) με στόχο η μαρίνα να διατηρείται ζωντανή όλες τις ημέρες του χρόνου και όλες τις ώρες της ημέρας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.