- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Clean Blue Paros: Ένα νησί με λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης
Καθημερινά βήματα προς έναν πιο οικολογικό τρόπο ζωής με πρωτοβουλία της Common Seas
Clean Blue Paros: Η πρωτοβουλία της Common Seas για ένα νησί με λιγότερα πλαστικά μιας χρήσης.
Ο πληθυσμός της Ελλάδας κάθε χρόνο τριπλασιάζεται το καλοκαίρι, συνεισφέροντας στην οικονομία €35 δισ. (σχεδόν το 20% του ΑΕΠ το 2017). Η διόγκωση αυτή του πληθυσμού δημιουργεί την ανάλογη διόγκωση πλαστικών απορριμμάτων. Αυτό αποτελεί περιβαλλοντικό και οικονομικό κίνδυνο. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα παράγει 1.000 τόνους απορριμμάτων από κύπελλα μιας χρήσης, το οποίο ισοδυναμεί με το βάρος οκτώμισι μπλε φαλαινών.
Ο Δήμος Πάρου, σε συνεργασία με τη βρετανική μη-κερδοσκοπική εταιρία Common Seas και την εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων WATT, ξεκίνησαν μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία, την Clean Blue Paros. Στην υλοποίηση αυτής της ενέργειας βοήθησαν με την υποστήριξή τους το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Cyclades Preservation Fund, η WWF Ελλάς (World Wildlife Fund) και η ΕΕΑΑ (Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης). Τον τελευταίο χρόνο, οι δημοτικές αρχές, οι επιχειρηματίες και οι απλοί πολίτες δραστηριοποιήθηκαν ώστε η Πάρος να ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την κατάργηση των πλαστικών μιας χρήσης που θα τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2021.
Η Πάρος προβλέπεται να γίνει το πρώτο νησί της Μεσογείου χωρίς πλαστικά απορρίμματα και πρωτοπόρος στη μάχη ενάντια στα πλαστικά στις θάλασσες μας. Από όλα τα ελληνικά νησιά μας, η Πάρος επιλέχθηκε γιατί στην περίοδο αιχμής του τουρισμού τα απορρίμματα αυξάνονται κατά 350%, και καθώς το ΧΥΤΑ της Πάρου είναι σχεδόν γεμάτο. Η πολυπλοκότητα του παραδείγματος της Πάρου δίνει την ευκαιρία να διερευνηθεί η κατάσταση και να παραδώσουν επιστημονικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν έπειτα σε άλλα νησιά.
Οι πρωτοβουλίες του Clean Blue Alliance έχουν σχεδιαστεί γύρω από τρία βασικά στοιχεία: Μελετώ, Παρεμβαίνω, Επηρεάζω.
Όλο το νησί, καθώς και οι επισκέπτες εργάζονται αρμονικά για να μειωθούν τα τέσσερα πιο βασικά είδη πλαστικών: οι πλαστικές σακούλες για ψώνια, τα πλαστικά μπουκαλάκια νερού, τα πλαστικά καλαμάκια και τα πλαστικά κύπελλα του καφέ.
Τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά, με πενήντα τοπικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν στην εκστρατεία του Clean Blue Paros το 2019, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Common Seas, αντικαθιστώντας πλαστικά μιας χρήσης με εναλλακτικά προϊόντα. Ποτήρια για καφέ φτιαγμένα από ένα υποπροϊόν της παραγωγής ρυζιού και καλαμάκια φτιαγμένα από χαρτί, σιτάρι, Bamboo και μέταλλο ήταν οι πρωταγωνιστές σε αυτή την αλλαγή.
Το 2020 ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν στην εκστρατεία αναμένεται να τριπλασιαστεί. Σε όλα τα σχολεία τοποθετήθηκαν βρύσες με ειδικό σύστημα φιλτραρίσματος του νερού, ώστε να μειωθεί η χρήση πλαστικών μπουκαλιών, που ξεπερνούν τα 700.000 ετησίως. Για τη μείωση πλαστικών σε τοπικές γιορτές και πανηγύρια, η Clean Blue Paros, προμήθευσε επίσης το νησί με μεταλλικά είδη σερβιρίσματος, καθώς και για τον περιορισμό πλαστικής σακούλας, δημιουργήθηκαν εργαστήρια ραφής, όπου εθελοντές λάβουν πάνινες τσάντες από υφάσματα που δόθηκαν από πολίτες, αλλά ακόμη και Έλληνες σχεδιαστές μόδας. Οι πάνινες αυτές τσάντες διανέμονται στους κατοίκους της Πάρου δωρεάν, και με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι οι μικρές κινήσεις, κάνουν καθημερινά τόσο μεγάλη διαφορά.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.