- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μπορούν αυτά τα ηλιακά πάνελ να σώσουν τον πλανήτη;
Ανήκουν σε εταιρεία που στήριξε ο Μπιλ Γκέιτς
Ηλιακά πάνελ παράγουν αρκετή θερμότητα ώστε να χρησιμοποιηθούν σε διαδικασίες που συνήθως βασίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων.
Αρκετές μέρες οι θερμοκρασίες στην έρημο Μοχάβι της Καλιφόρνια σκαρφαλώνουν στους 48,8 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά της καυτής ερήμου τοποθετήθηκαν 400 πάνελ ώστε να παράγουν 15 φορές παραπάνω θερμότητα.
Τα ηλιακά πάνελ τοποθετήθηκαν από την Heliogen μία εταιρεία με έδρα την Πασαντίνα, και όπως εξηγεί το Wired κάθε ένα από αυτά αντανακλά μία κιλοβατώρα ηλιακού φωτός και αναπτύσσει θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 982 βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσει αρκετή θερμότητα ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή τσιμέντου και άλλων βιομηχανικών προϊόντων - διαδικασίες που συνήθως βασίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων - και ενδεχομένως να μειώσει έως και 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Heliogen, Μπιλ Γκρός, ονειρεύτηκε να εκμεταλλευτεί τον ήλιο από την ενεργειακή κρίση του 1973, όταν ξεκίνησε να πουλά DIY φωτοβολταϊκά. Αυτές οι πωλήσεις τον βοήθησαν να ολοκληρώσει το κολλέγιο. Όταν οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν, άλλαξε πορεία και άρχισε να ασχολείται με την κατασκευή λογισμικών, και τελικά το 2013 ίδρυσε την Heliogen με χρηματοδότηση από τον Μπιλ Γκέιτς.
Όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν τοποθετηθεί κάμερες οι οποίες σαρώνουν τον ουρανό, αλλά και ειδικό λογισμικό ανάλυσης εικόνας το οποίο υπολογίζει την καλύτερη θέση κάθε πάνελ. Σύμφωνα με τον Γκρος, τα πάνελ είναι τόσο αποτελεσματικά που προσφέρουν θερμότητα έως και 20% πιο φθηνά από τα ορυκτά καύσιμα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.