Περιβαλλον

Μπορούν αυτά τα ηλιακά πάνελ να σώσουν τον πλανήτη;

Ανήκουν σε εταιρεία που στήριξε ο Μπιλ Γκέιτς

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
panel
Pixabay

Ηλιακά πάνελ παράγουν αρκετή θερμότητα ώστε να χρησιμοποιηθούν σε διαδικασίες που συνήθως βασίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων.

Αρκετές μέρες οι θερμοκρασίες στην έρημο Μοχάβι της Καλιφόρνια σκαρφαλώνουν στους 48,8 βαθμούς Κελσίου. Στα δυτικά της καυτής ερήμου τοποθετήθηκαν 400 πάνελ ώστε να παράγουν 15 φορές παραπάνω θερμότητα.

Τα ηλιακά πάνελ τοποθετήθηκαν από την Heliogen μία εταιρεία με έδρα την Πασαντίνα, και όπως εξηγεί το Wired κάθε ένα από αυτά αντανακλά μία κιλοβατώρα ηλιακού φωτός και αναπτύσσει θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 982 βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι αναπτύσσει αρκετή θερμότητα ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή τσιμέντου και άλλων βιομηχανικών προϊόντων - διαδικασίες που συνήθως βασίζονται στην καύση ορυκτών καυσίμων - και ενδεχομένως να μειώσει έως και 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Heliogen, Μπιλ Γκρός, ονειρεύτηκε να εκμεταλλευτεί τον ήλιο από την ενεργειακή κρίση του 1973, όταν ξεκίνησε να πουλά DIY φωτοβολταϊκά. Αυτές οι πωλήσεις τον βοήθησαν να ολοκληρώσει το  κολλέγιο. Όταν οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν, άλλαξε πορεία και άρχισε να ασχολείται με την κατασκευή λογισμικών, και τελικά το 2013 ίδρυσε την Heliogen με χρηματοδότηση από τον Μπιλ Γκέιτς.

Όσον αφορά στις τεχνικές προδιαγραφές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν τοποθετηθεί κάμερες οι οποίες σαρώνουν τον ουρανό, αλλά και ειδικό λογισμικό ανάλυσης εικόνας το οποίο υπολογίζει την καλύτερη θέση κάθε πάνελ. Σύμφωνα με τον Γκρος, τα πάνελ είναι τόσο αποτελεσματικά που προσφέρουν θερμότητα έως και 20% πιο φθηνά από τα ορυκτά καύσιμα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ