Περιβαλλον

Ευρωπαϊκή Μ.Κ. στο πλευρό των κατοίκων της Χαλκιδικής

Η CATAPA είναι μια κοινωνική και οικολογική οργάνωση νέων από το Βέλγιο

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
58499-116830.jpg

Η CATAPA (Comité Académico Técnico de Asesoramiento a Problemas Ambientales) είναι μια κοινωνική και οικολογική οργάνωση νέων από το Βέλγιο με μακρά ιστορία στην υποστήριξη των τοπικών πληθυσμών της Λατινικής Αμερικής ενάντια στις εξορύξεις. Το γεγονός ότι η μάχη κατά των ορυχείων διεξάγεται πλέον και σε ευρωπαϊκό έδαφος απασχολεί την οργάνωση που θεωρεί τις Σκουριές ευρωπαϊκή υπόθεση που πρέπει να παταχθεί στην αρχή του και πριν αρχίσει να διαδίδεται και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Η CATAPA ιδρύθηκε το 2005 και στελεχώνεται από 100 περίπου μόνιμους εθελοντές και παραπάνω από 1000 υποστηρικτές. Όλοι είναι άτομα νεαρής ηλικίας που πιστεύουν ότι ένας άλλος κόσμος μπορεί να είναι εφικτός. Με εργαλεία τους την ενημέρωση του κόσμου για τις συνέπειες της εξορυκτικής διαδικασίας στο περιβάλλον και στην ποιότητα της ζωής, τις συνεργασίες και την έρευνα οι νεαροί Βέλγοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα βιώσιμο μοντέλο ζωής.

n

Η CATAPA είναι από τις πιο ενήμερες οργανώσεις σε θέματα εξορύξεων μεγάλης κλίμακας και των συνεπειών τους τόσο στο περιβάλλον όσο και στη ζωή των κατοίκων. Οι χώρες που δραστηριοποιούνται περισσότερο είναι το Περού, η Βολιβία και η Γουατεμάλα. «Μόλις ολοκληρώσαμε την καμπάνια “Mining in Paradise” όπου το αίτημα των κατοίκων ήταν να διατηρηθούν οι ζώνες όπου απαγορεύονται οι εξορυκτικές διαδικασίες. Οι κάτοικοι οργανώθηκαν και υπερασπίστηκαν την τοπική οικονομία, το περιβάλλον και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα» εξηγεί στην A.V η Charlotte Christiaens εθελόντρια της CATAPA.

Η CATAPA είναι εντελώς αντίθετη με τις ανεύθυνες εξορύξεις που καταστρέφουν το περιβάλλον με μοναδικό σκοπό το οικονομικό όφελος μεγάλων εταιρειών. Πιστεύουν ότι οι πληθυσμοί των περιοχών αυτών έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι προκαλούν τα βαριά μέταλλα και το κυάνιο στα εδάφη, στο νερό και στις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση στη ζωή τους. «Έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για την πατρίδα τους και για την ζωή τους» λέει στην A.V η Charlotte ενώ υποστηρίζει ότι το δικαίωμα τους αυτό πρέπει να το διαφυλάξει η πολιτική. «Με την καμπάνια Honest Gold εστιάζουμε στο ρόλο του Βορρά. Οι πολιτικοί έχουν τις ευθύνες τους για το τι συμβαίνει στις χώρες όπου εταιρείες τους συμμετέχουν σε εξορύξεις. Πρέπει να υπάρξουν πιέσεις από την κοινωνία για αλλαγές σε πολιτικό και νομοθετικό επίπεδο στο Βορρά έτσι ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στο Νότο» εξηγεί η Charlotte.

n

Για το θέμα των Σκουριών η Charlotte είπε ότι «καθώς έχουμε δει πάρα πολλές ομοιότητες στις Σκουριές με τις εξορύξεις στη Λατινική Αμερική, όπως ανεύθυνες εξορυκτικές δραστηριότητες, ποινικοποίηση των διαμαρτυριών, σοβαρή μόλυνση του νερού και του εδάφους από κυάνιο, αποψίλωση του δάσους και καταστροφές που δεν μπορούν να διορθωθούν, μείωση των πληθυσμών των ψαριών και των θηλαστικών και αδύναμη κυβέρνηση που συμβιβάζεται με ότι ζητούν οι εταιρείες, αποφασίσαμε να παρακολουθήσουμε την υπόθεση στις Σκουριές πιο στενά».

Η CATAPA ψάχνει για έναν Έλληνα ακτιβιστή που γνωρίζει την υπόθεση των Σκουριών, να ακολουθήσει την οργάνωση στο Βέλγιο και να δουλέψει μαζί τους σε πρότζεκτ για τα ορυχεία της Χαλκιδικής. Η οργάνωση προσφέρει 636 ευρώ μισθό το μήνα επιπλέον διαμονή, φαγητό και μεταφορικά και φυσικά μια μοναδική εμπειρία. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο link της οργάνωσης.

n

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ