Λακωνική μέθοδος διαχείρισης απορριμάτων
Aνατροπή στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων
Οι κρίσεις πάντα στην ιστορία εμπεριέχουν τον κίνδυνο αλλά και την ελπίδα της ανατροπής. Η ανατροπή στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έρχεται από τη Σπάρτη, από την εταιρεία λαϊκής βάσης ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. Τη στιγμή που η πολιτεία κατευθύνεται σε λύσεις που ευνοούν τις μεγάλες μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και εγγυάται τις ποσότητες σε μια περίοδο που τα σκουπίδια συνεχώς μειώνονται επιβαρύνοντας οικονομικά τον πολίτη, οι Λάκωνες προχωρούν σε μια καινοτόμα «ακτιβίστικη» μέθοδο που όχι μόνο δεν επιβαρύνει τον πολίτη αλλά αντίθετα του δίνει οικονομικά κίνητρα.
Η φιλοσοφία της Λακωνικής Μεθόδου βασίζεται στην αρχή ότι τα απορρίμματα δεν είναι «σκουπίδια» αλλά προϊόντα που έχουν οικονομική αξία και το κέρδος από την εμπορική διαχείριση τους θα πρέπει να αποδίδεται στον πολίτη που είναι παραγωγός και ιδιοκτήτης. «Τα σύμμεικτα απορρίμματα είναι σκουπίδια, τα διαχωρισμένα είναι προϊόντα» λέει ο κ. Σταύρος Αργυρόπουλος εμπνευστής της ιδέας και Πρόεδρος της Λακωνικής Βιοενεργειακής ΑΕ. Έτσι σήμερα 4.700 Λάκωνες διαχωρίζουν τα απορρίμματα τους στη πηγή δηλαδή στα σπίτια τους, στα καταστήματα τους και στα αγροκτήματα τους και τα μεταφέρουν στις εγκαταστάσεις της ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ όπου τα «απορρίμματα- προϊόντα» ζυγίζονται και οι πολίτες πληρώνονται την αξία τους με παραστατικό που κόβει η εταιρεία.
Ο κάθε Λάκωνας εκτός από πελάτης μπορεί να είναι και μέτοχος στην εταιρεία αποκομίζοντας επιπλέον οικονομικά οφέλη από τα κέρδη που θα προκύψουν από την αξιοποίηση των απορριμμάτων τους. Επιπλέον όπως μας εξήγησε ο κ. Αργυρόπουλος θα μπορεί να απαλλαγεί από τα δημοτικά τέλη αποκομιδής μετά από αίτηση στο Δήμο και αφού αποδεικνύει ότι διαχειρίζεται τα απορρίμματα – προϊόντα. Για το λόγο αυτό η «Λακωνική Μέθοδος» προσπαθεί να διαχειριστεί όλα τα ρεύματα και ιδιαίτερα τα οργανικά απορρίμματα, τα υπολείμματα δηλαδή των τροφών που πετάμε και αποτελούν το 40-50% του όγκου των αστικών απορριμμάτων.
Η οικονομική διάσταση είναι το κίνητρο για την ανταπόκριση των πολιτών στο εγχείρημα. Από κει και πέρα όμως η «Λακωνική Μέθοδος» έχει ως πρωταρχική επιδίωξη τη διαμόρφωση της κοινωνικής νοοτροπίας πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων αλλά και για κοινωνία με φιλοσοφία μηδενικών αποβλήτων.
Το παράδειγμα της Λακωνικής Μεθόδου έχουν υιοθετήσει η Τρίπολη, η Τήνος, η Μύκονος και η Πάτρα όπου συστήθηκαν ανάλογες επιχειρήσεις λαϊκής βάσης όπου οι κάτοικοι διαχειρίζονται τα απορρίμματα τους με αειφόρο και νόμιμο τρόπο δίνοντας λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ταλαιπωρεί χρόνια τη χώρα και η πολιτεία αδυνατεί να επιλύσει.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.