- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μητσοτάκης σε Ζέεχοφερ: Αλλάζει η πολιτική στο μεταναστευτικό
«Αν δεν βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Τουρκία, οι μετανάστες αργά ή γρήγορα θα φτάσουν και στη Γερμανία»
Αν δεν βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Τουρκία, οι μετανάστες αργά ή γρήγορα θα φτάσουν και στην Γερμανία, προειδοποιεί ο υπ.Εσωτερικών Χ. Ζεεχόφερ από την Αθήνα.
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το προσφυγικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε να συνεχίζονται οι ροές και να μην κάνουμε τίποτα. Πρέπει να βρούμε τρόπο να σταματήσουμε τις ροές», είπε ο πρωθυπουργός προς τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Τουρκία.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το μήνυμα που στέλνει η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι η Ελλάδα αλλάζει την πολιτική της στο μεταναστευτικό σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Σε μια ειλικρινή κουβέντα, κατά την οποία η γερμανική πλευρά επέδειξε πνεύμα συνεργασίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον κ. Ζέεχοφερ πως έχει ήδη δρομολογηθεί ένα τολμηρό σχέδιο μετακίνησης σχεδόν 20.000 μεταναστών και προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.
Σημείωσε δε ότι το σχέδιο αυτό αποτελεί «πυροσβεστική αντιμετώπιση» προσθέτοντας πως βάση για την εξεύρεση λύσης αποτελεί η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Ανέφερε δε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως η χώρα μας θα κάνει όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια, κατά τα οποία επέστρεψαν στην Τουρκία μόλις 1.806 άτομα.
Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, και ο αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος.
Σημειώνεται ότι λόγω της αδυναμίας του Γάλλου Υπουργού Εσωτερικών Christophe Castaner να παραστεί στη συνάντηση (για τους γνωστούς λόγους που σχετίζονται με το χθεσινό συμβάν στο Παρίσι) η Γαλλία εκπροσωπήθηκε από τον Πρέσβη της στην Αθήνα Patrick Maisonnave.
Αν δεν βοηθήσουμε την Ελλάδα και την Τουρκία, οι μετανάστες αργά ή γρήγορα θα φτάσουν και στην Γερμανία
Ευρωπαϊκή βοήθεια για τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ - διαφορετικά, οι μετανάστες θα συνεχίσουν τον δρόμο τους και «είναι ζήτημα χρόνου να φθάσουν και στην Γερμανία», προειδοποίησε.
«Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μόνες τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, αργά χθες το βράδυ από την Αθήνα, για να τονίσει: «Αν οι χώρες δεν μπορέσουν να το αντιμετωπίσουν, τότε οι άνθρωποι θα συνεχίσουν την μετανάστευσή τους περαιτέρω. Στόχος είναι να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Στην ίδια συνέντευξη ο γερμανός υπουργός τόνισε για μία ακόμη φορά την σημασία της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας για το προσφυγικό, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «μεγάλη επιτυχία» της Καγκελαρίου Μέρκελ και ζήτησε μια ευρωπαϊκή λύση για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη. «Αν δεν βοηθήσουμε, το λέω στον γερμανικό λαό, αυτοί οι άνθρωποι αργά ή γρήγορα θα βρίσκονται σε όλη την Ευρώπη και κυρίως στην Γερμανία», επανέλαβε και απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης περί «υπόκλισης» στον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει υποδεχόμενη πρόσφυγες από την Ελλάδα, στο πρότυπο της συμφωνίας με την Γαλλία, την Ιταλία και την Μάλτα για όσους διασώζονται στην κεντρική Μεσόγειο, ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσε ότι πρόκειται για ζήτημα που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «η Γερμανία δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα μόνη της και να πάρει πρόσφυγες από κάθε γωνιά του πλανήτη». «Χρειαζόμαστε επειγόντως μια ευρωπαϊκή λύση, στην οποία θα συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και θα υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα». Παρέπεμψε δε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο, αλλά και στην Σύνοδο Κορυφής. «Δεν πρόκειται για θέμα που μπορεί κανείς να λύσει σε λίγες ώρες», είπε χαρακτηριστικά.
Η Γερμανία θα μπορούσε επιπροσθέτως να βοηθήσει στην προστασία των συνόρων και να υποστηρίξει την διαδικασία των επιστροφών, συνέχισε ο κ. Ζεεχόφερ, αναφερόμενος σε δυνατότητες για βοήθεια σε διμερές επίπεδο. «Είναι και προς το δικό μας συμφέρον, καθώς μια λειτουργική διαδικασία επιστροφής στην Τουρκία αποθαρρύνει άλλους πρόσφυγες να πάρουν αυτό τον δρόμο», τόνισε ο γερμανός πολιτικός.
«Η καλή ατμόσφαιρα και τα καλά λόγια δεν αρκούν», πρόσθεσε ο Χορστ Ζεεχόφερ, αναφερόμενος στις «θετικές συνομιλίες» με τους τούρκους κυβερνητικούς αξιωματούχους που είχε χθες και προχθές στην 'Αγκυρα. «Τώρα πρέπει να εργαστούμε ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να συμμετέχει σε αυτό και να βρούμε μια βιώσιμη λύση», κατέληξε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.