- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ιστορικό ρεκόρ κατάδυσης σeε περισσότερα από 10 χλμ βάθος έκανε ένας Τεξανός στην Τάφρο των Μαριανών. Εκεί εντόπισε πλαστική σακούλα και όχι μόνο.
Ο Βίκτορ Βεσκόβο, συνταξιούχος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και σήμερα επιχειρηματίας και εξερευνητής από το Τέξας έκανε νέο ιστορικό ρεκόρ κατάδυσης με υποβρύχιο σκάφος.
Συγκεκριμένα έφθασε σε βάθος 10.927 μέτρων, στην Άβυσσο του Τσάλεντζερ στην Τάφρο των Μαριανών, το βαθύτερο γνωστό σημείο της Γης, σπάζοντας κατά περίπου 15 μέτρα το προηγούμενο ρεκόρ κατάδυσης.
Αυτό που ανακάλυψε ο Τεξανός ήταν μια πλαστική σακούλα και περιτυλίγματα γλυκισμάτων.
Εκτός από δείγματα πετρωμάτων και την ανακάλυψη νέων θαλάσσιων ειδών, η αποστολή του Βεσκόβο, η Five Deeps Expedition επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους όλων. Ότι δηλαδή τα ανθρώπινα σκουπίδια έχουν φθάσει στα πιο απόμερα σημεία του πλανήτη.
Ο Βεσκόβο, ο οποίος χρησιμοποιεί το υποβρύχιο σκάφος Limiting Factor που αντέχει τρομερές πιέσεις, χρειάστηκε σχεδόν τέσσερις ώρες για να φθάσει μόνος του στον επίπεδο βυθό της Αβύσσου Τσάλεντζερ και όπως ο ίδιος είπε ήταν «κρύα, ήσυχα και πολύ ήρεμα».
Επόμενη αποστολή για τον Βεσκόβο, ο οποίος ήδη έχει καταδυθεί στα βαθύτερα σημεία του Ατλαντικού, του Νότιου και του Ινδικού Ωκεανού, είναι η Τάφρος Τόνγκα του Νοτίου Ειρηνικού Ωκεανού. Η αποστολή Five Deeps Expedition βιντεοσκοπείται για να παρουσιαστεί σε ντοκιμαντέρ από το κανάλι Discovery έως το τέλος του έτους.
Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε από το 1960 με κατάδυση στα 10.912 μέτρα ο Αμερικανός ωκεανογράφος Ντον Γουόλς και ο Ελβετός συνάδελφός του Ζακ Πικάρ.
Είναι η τρίτη φορά που γίνεται κατάδυση στην Άβυσσο Τσάλεντζερ. Στο ίδιο σημείο είχε κάνει κατάδυση το 2012 και ο Καναδός σκηνοθέτης Τζέημς Κάμερον φθάνοντας στα 10.908 μέτρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.