- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Το 2018 ήταν το τέταρτο θερμότερο έτος στη μετεωρολογική ιστορία
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία πέρυσι ήταν 14,96 βαθμοί Κελσίου
Το 2018 υπήρξε το τέταρτο θερμότερο έτος στη μετεωρολογική ιστορία, καθώς υπήρξε κάπως πιο κρύο από ό,τι τα προηγούμενα έτη 2017, 2016 και 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις Αμερικανών επιστημόνων.
Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία πέρυσι ήταν 14,96 βαθμοί Κελσίου, 0,77 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου αναφοράς 1951-1980 και 1,16 βαθμοί πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, εκτιμούν οι ερευνητές του οργανισμού Berkeley Earth της Καλιφόρνια, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ» και το Associated Press.
Και η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει εκτιμήσει ότι το 2018 υπήρξε το τέταρτο θερμότερο έτος από το 1850. Οι επίσημες ανακοινώσεις των αμερικανικών υπηρεσιών θα καθυστερήσουν λόγω της αναστολής λειτουργίας τους (shutdown).
Η μικρή μείωση της θερμοκρασίας πέρυσι αποδίδεται κυρίως στις διακυμάνσεις που προκαλούν τα φαινόμενα Ελ Νίνιο και Ελ Νίνια. Ο κλιματολόγος του Μπέρκλεϊ Ζέκε Χαουζφάδερ ξεκαθάρισε ότι η μικρή «βουτιά» του θερμομέτρου το 2018 δεν αντανακλά κάποια ευρύτερη τάση μείωσης της παγκόσμιας θερμοκρασίας. «Η μακροπρόθεσμα τάση είναι εντυπωσιακά ξεκάθαρη», τόνισε.
Παράλληλα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Βρετανίας, σύμφωνα με το BBC και την «Ιντιπέντεντ», εκτίμησε ότι το 2019 θα υπάρξει μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κατά τις τελευταίες έξι δεκαετίες, καθώς συνεχίζεται η μαζική κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων, ενώ τα δάση και οι ωκεανοί εμφανίζουν ολοένα μικρότερη ικανότητα να απορροφήσουν το έξτρα διοξείδιο.
Το παρατηρητήριο αναφοράς στο όρος Μάουνα Λόα της Χαβάης έχει καταγράψει μια αύξηση κατά περίπου 30% του ατμοσφαιρικού διοξειδίου από το 1958. Το 2013 κατέγραψε συγκεντρώσεις διοξειδίου για πρώτη φορά άνω των 400 ppm (μερών ανά εκατομμύριο), ενώ το 2019, σύμφωνα με τους Βρετανούς επιστήμονες, τα μέσα επίπεδα του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αναμένεται να αυξηθούν κατά 2,8 ppm (περισσότερο από όσο το 2018) και να φθάσουν τα 411 ppm, τα υψηλότερα των τελευταίων τουλάχιστον 800.000 ετών.
Στην αρχή της βιομηχανικής εποχής τα επίπεδα του διοξειδίου ήσαν περίπου 280 ppm. Η μέση ετήσια αύξηση, που ήταν λιγότερο από 1 ppm στη δεκαετία του 1950, αγγίζει πλέον τα 3 ppm. Μια ακόμη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση (3,4 ppm) είχε συμβεί το 2016 λόγω ενός πολύ ισχυρού Ελ Νίνιο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα φιλόδοξο εγχείρημα που διδάσκει στην πράξη διαχείριση απορριμμάτων, ανακύκλωση και κυκλική οικονομία στα νησιά
Μελέτη αποκαλύπτει ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια των παιδιών
Οι θερμοκρασίες κινήθηκαν 2,1°C πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα - Πού αποδίδουν οι επιστήμονες την άνοδο
Πώς ο πόλεμος δηλητηριάζει λαούς που δεν πολεμούν
«Καμπανάκι» από το Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό
Η σωτηρία του ποταμού και το μέλλον των ρεμάτων της Αττικής
Στην παραλία του Καρτερού
Πώς γίνεται η περίεργη αυτή σύνδεση
Όλο το νέο χωροταξικό σχέδιο
Η διαχείριση των υδατικών πόρων και το πρόβλημα της λειψυδρίας για την ελληνική γεωργία
Η γεωλογική διεργασία που μπορεί να «σπάσει» στα δύο την αφρικανική ήπειρο
Για μια Αθήνα βιώσιμη και ανθεκτική: Προκλήσεις και στρατηγικές του αστικού χώρου
Έως και πέντε φορές ισχυρότερη η θέρμανση από την ψύξη
Μελέτη σε γρύλους ανατρέπει τα δεδομένα: Φροντίζουν τα τραύματά τους όπως τα κατοικίδια
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί και το λεγόμενο magnetite sand
«Για πρώτη φορά σε αυτόν τον αιώνα, δεν χρειάζεται να φανταζόμαστε»
Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η μείωση του χάσματος θα μπορούσε να περιορίσει τη θνησιμότητα λόγω κλίματος έως και 30%
Πρόκειται για τεχνητές ενώσεις που αναπτύχθηκαν από τη δεκαετία του 1940
Ο εμβληματικός φυσιοδίφης γιορτάζει έναν αιώνα ζωής - Πώς η αποχή από το κόκκινο κρέας τον κρατά ακμαίο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.