- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Η κλιματική αλλαγή διπλασιάζει την τιμή της μπύρας
Ανησυχητικά τα στοιχεία των επιστημόνων
Οι ακραίες συνθήκες ξηρασίας και τα κύματα καύσωνα που αναμένονται να γίνουν πιο συχνά και έντονα στις περιοχές που καλλιεργείται το σιτάρι, ενδέχεται ακόμα και να διπλασιάσουν την τιμή της μπύρας, λένε οι επιστήμονες.
Πολλοί αγρότες προσαρμόζονται ήδη σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται αργά και σταθερά, με προηγμένες τεχνικές αναπαραγωγής φυτών για να δημιουργήσουν περισσότερους κόκκους ανθεκτικούς στην ξηρασία, για παράδειγμα, και χρησιμοποιώντας πιο αποδοτικά συστήματα άρδευσης για τη διατήρηση του νερού.
Παράλληλα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature Plants αναφέρει ότι πολλές περιφέρειες δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις άνυδρες συνθήκες του μέλλοντος. Την μελέτη έκανε μια ομάδα ερευνητών στην Κίνα μαζί με τον Steven J. Davis, περιβαλλοντικό επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια.
Η ομάδα εξέτασε τις περιοχές γύρω όπου καλλιεργούν κριθάρι, βασικό συστατικό της μπύρας και αναφέρει το τι θα συμβεί υπό το πρίσμα πέντε διαφορετικών σεναρίων υπερθέρμανσης του κλίματος έως το 2100.
Χρησιμοποιώντας μοντέλα τόσο της οικονομικής δραστηριότητας όσο και της κλιματικής αλλαγής, καταδεικνύει τι θα συμβεί στην παραγωγή κριθαριού, και κατά συνέπεια στην τιμή και την κατανάλωση μπύρας.
Κατά τη διάρκεια των πιο σοβαρών κλιματικών γεγονότων, η μελέτη προβλέπει ότι η παγκόσμια κατανάλωση μπύρας θα μειωθεί κατά 16%, ποσό ίσο με τη συνολική ετήσια κατανάλωση μπύρας στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2011.
Επίσης οι μέσες τιμές μπύρας θα διπλασιαστούν. Κάθε χώρα θα επηρεαστεί διαφορετικά. Η τιμή μιας μίας μπύρας στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, θα αυξηθεί κατά 4,84 δολάρια, ακολουθούμενη από 4,52 δολάρια στην Ιταλία και 4,44 δολάρια στον Καναδά. Οι Αμερικανοί αναλυτές θα δουν τις τιμές μπύρας να ανέρχονται στα 1,94 δολάρια σε ακραίες καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ο Davis, ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες ακραίας ξηρασίας και θερμότητας θα αναγκάσουν τους αγρότες να τροφοδοτήσουν με κριθάρι τα ζώα αντί να το πουλήσουν στα εγχώρια ζυθοποιεία. «Όταν έχουμε αυτές τις ελλείψεις, τα μοντέλα δείχνουν ότι οι άνθρωποι επιλέγουν να τροφοδοτήσουν τα ζώα με κριθάρι παρά να κάνουν μπύρα. Και έχει λογική. Πρόκειται για ένα προϊόν πολυτελείας και είναι πιο σημαντικό να έχουμε φαγητό στο τραπέζι».
Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος γίνονται ήδη αισθητές από τους βιοτεχνικούς ζυθοποιούς, λέει η Katie Wallace, διευθύντρια κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης στο New Belgium Brewery στο Fort Collins του Κολοράντο.
Το 2014, η αμερικανική περιοχή καλλιέργειας κριθαριού - Μοντάνα, Βόρεια Ντακότα και Αϊντάχο - χτυπήθηκε από έναν εξαιρετικά υγρό και ζεστό χειμώνα και οι αγρότες αναγκάστηκαν να αξιοποιήσουν τα αποθέματα που είχαν σε αποθήκες.
Υπενθυμίζεται ότι το 2017 και πάλι, ο Βορειοδυτικός Ειρηνικός επλήγη από σοβαρή ξηρασία που επηρέασε την παραγωγή λυκίσκου. Η Wallace λέει ότι η αλλαγή του κλίματος έχει κυρίαρχη θέση στο μυαλό όλων των ζυθοποιών καθώς σχεδιάζουν να αποφύγουν μελλοντικές ελλείψεις κριθαριού και λυκίσκου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.