- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς θα είναι η ζωή μας τα επόμενα χρόνια;
Ένα βίντεο για την ψηφιακή οικονομία και το περιβάλλον που αξίζει να δείτε
Στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλγαρία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, ο Luis Neves, Πρόεδρος της ηλεκτρονικής πρωτοβουλίας για τη βιωσιμότητα, GeSI, επέλεξε να ανοίξει την ομιλία του με ένα video. Ένα video που έχετε την ευκαιρία να το παρακολουθήσετε στο τέλος του άρθρου, και που δείχνει πώς θα είναι η ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Πόσο καθοριστική είναι η τεχνολογία ICT (Information and Communication Technology) τόσο για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, όσο και για την οικονομία και το παγκόσμιο ΑΕΠ.
Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ, το βιώνουμε και, αν δεν μειώσουμε άμεσα την ποσότητα του CO2 που παράγουμε, το μέλλον μας διαγράφεται ζοφερό. Μια νέα οικονομία που στηρίζεται στην τεχνολογία της επικοινωνίας και της πληροφορίας (ICT) ανατέλλει. Μια οικονομία που μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο Lui Neves, για να γίνει πράξη η νέα ψηφιακή οικονομία θα πρέπει να αλλάξουμε και καταναλωτικές συμπεριφορές.
Έννοιες όπως sharing economy και circular economy έχουν ήδη μπει δυναμικά στη ζωή και στην καθημερινότητά μας. Η οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση δεν επιτρέπει την κατασπατάληση φυσικών πόρων. Η τεχνολογία Block Chain (η τεχνολογία που βασίζονται τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Bitcoin) συνεχώς κερδίζει έδαφος. Μην ξεχνάμε το περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος που έχει και η παραγωγή των νομισμάτων και των χαρτονομισμάτων.
Ο Michael Kuhndt, εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Παραγωγή και Κατανάλωση (CSCP), στο συνέδριο της ΕΟΚΕ αναφέρθηκε σε όλες αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν προκαλέσει και το ενδιαφέρον της ΕΕ για τις «έξυπνες πόλεις». Τις πόλεις του μέλλοντος που θα επεξεργάζονται τις πληροφορίες που θα τους δίνει ο πολίτης μέσω των «έξυπνων συσκευών» και θα τα χρησιμοποιούν για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών της πόλης. Ωστόσο, επισήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει αφενός να δημιουργήσει προγράμματα προκειμένου οι πολίτες να αποκτήσουν τεχνολογικές δεξιότητες, αφετέρου- και εν μέσω σκανδάλων για τη χρήση προσωπικών δεδομένων- να θωρακίσει νομοθετικά τους καταναλωτές.
Πολλαπλά τα οφέλη από τη χρήση της τεχνολογίας. Καθαρός αέρας για τις πόλεις με την υιοθέτηση τεχνολογιών για τη βελτιστοποίηση ή και την μείωση της κυκλοφορίας, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω έξυπνων λύσεων είναι μερικά από τα τεχνολογικά θαύματα του άμεσου μέλλοντος που θα δείτε στο video που ακολουθεί εδώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.