Περιβαλλον

Πώς θα είναι η ζωή μας τα επόμενα χρόνια;

Ένα βίντεο για την ψηφιακή οικονομία και το περιβάλλον που αξίζει να δείτε

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
photo-1431576901776-e539bd916ba2.jpg

Στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλγαρία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, ο Luis Neves, Πρόεδρος της ηλεκτρονικής πρωτοβουλίας για τη βιωσιμότητα, GeSI, επέλεξε να ανοίξει την ομιλία του με ένα video. Ένα video που έχετε την ευκαιρία να το παρακολουθήσετε στο τέλος του άρθρου, και που δείχνει πώς θα είναι η ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Πόσο καθοριστική είναι η τεχνολογία ICT (Information and Communication Technology) τόσο για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, όσο και για την οικονομία και το παγκόσμιο ΑΕΠ.   

Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ, το βιώνουμε και, αν δεν μειώσουμε άμεσα την ποσότητα του CO2 που παράγουμε, το μέλλον μας διαγράφεται ζοφερό. Μια νέα οικονομία που στηρίζεται στην τεχνολογία της επικοινωνίας και της πληροφορίας (ICT) ανατέλλει. Μια οικονομία που μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο, όπως επισημαίνει και ο Lui Neves, για να γίνει πράξη η νέα ψηφιακή οικονομία θα πρέπει να αλλάξουμε και καταναλωτικές συμπεριφορές.

Έννοιες όπως sharing economy και circular economy έχουν ήδη μπει δυναμικά στη ζωή και στην καθημερινότητά μας. Η οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση δεν επιτρέπει την κατασπατάληση φυσικών πόρων. Η τεχνολογία Block Chain (η τεχνολογία που βασίζονται τα ψηφιακά νομίσματα, όπως το Bitcoin) συνεχώς κερδίζει έδαφος. Μην ξεχνάμε το περιβαλλοντικό αλλά και οικονομικό κόστος που έχει και η παραγωγή των νομισμάτων και των χαρτονομισμάτων. 

Ο Michael Kuhndt, εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Παραγωγή και Κατανάλωση (CSCP), στο συνέδριο της ΕΟΚΕ αναφέρθηκε σε όλες αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν προκαλέσει και το ενδιαφέρον της ΕΕ για τις «έξυπνες πόλεις». Τις πόλεις του μέλλοντος που θα επεξεργάζονται τις πληροφορίες που θα τους δίνει ο πολίτης μέσω των «έξυπνων συσκευών» και θα τα χρησιμοποιούν για τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών της πόλης. Ωστόσο, επισήμανε ότι η Ευρώπη θα πρέπει αφενός να δημιουργήσει προγράμματα προκειμένου οι πολίτες να αποκτήσουν τεχνολογικές δεξιότητες, αφετέρου- και εν μέσω σκανδάλων για τη χρήση προσωπικών δεδομένων- να θωρακίσει νομοθετικά τους καταναλωτές.

Πολλαπλά τα οφέλη από τη χρήση της τεχνολογίας. Καθαρός αέρας για τις πόλεις με την υιοθέτηση τεχνολογιών για τη βελτιστοποίηση ή και την μείωση της κυκλοφορίας, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω έξυπνων λύσεων είναι μερικά από τα τεχνολογικά θαύματα του άμεσου μέλλοντος που θα δείτε στο video που ακολουθεί εδώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.