Περιβαλλον

Το ρήγμα που χωρίζει την Κένυα στα δύο (video, εικόνες)

Θα σχηματίσουν και πότε η Κένυα, η Τανζανία, η Σομαλία και μισή Αιθιοπία μια νέα ήπειρο;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Suswa Rift: Kenya is splitting

Η άλλοτε εύφορη κοιλάδα Ναρόκ της Κένυας χωρίστηκε στα δύο. Μια τεράστια σχισμή βάθους 15 μέτρων και πλάτους 20 μέτρων έχει μετατρέψει την κοιλάδα σε μια τρομακτική και αφιλόξενη έκταση. Το ρήγμα, το οποίο δημιουργήθηκε μετά από έντονη τεκτονική δραστηριότητα, φαίνεται σιγά-σιγά να χωρίζει την Κένυα στα δύο. Το βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Daily Nation δείχνει το φαινόμενο που έχει εντυπωσιάσει, αλλά και προβληματίσει επιστήμονες και γεωλόγους.

valley2.jpg


Το εν λόγω ρήγμα είναι ένα από τα δεκάδες στην «Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος», που καλύπτει μεγάλο μέρος της αφρικανικής ηπείρου, από το Κέρας της Αφρικής μέχρι τη Μοζαμβίκη.

Μια νέα έκθεση υποστηρίζει ότι η Κένυα αποκολλείται σιγά-σιγά από την Αφρική για να σχηματίσει μια νέα ήπειρο μαζί με τη Σομαλία, την Τανζανία και τη μισή Αιθιοπία. Ο χωρισμός της αφρικανικής ηπείρου θα ολοκληρωθεί σε 50 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με ειδικούς του Ινστιτούτου Επιστημών και Νέας Τεχνολογίας του Νέου Μεξικού και του National Geographic.

valley3.jpg


Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι η σομαλική πλάκα θα απομακρύνεται από την πλάκα της Κένυας κατά 2,4 εκατοστά το χρόνο. Υπολογίζουν επίσης ότι η τεκτονική δραστηριότητα στην «Κοιλάδα του Μεγάλου Ρήγματος» ξεκίνησε πριν από 25 εκατομμύρια χρόνια.  «Η κοιλάδα έχει μακρύ ιστορικό τεκτονικής και ηφαιστειακής δραστηριότητας», είπε στην κενυάτικη εφημερίδα ο γεωλόγος, Ντέιβιντ Αντέντε. «Παρόλο που το ρήγμα ήταν τεκτονικά αδρανές στο πρόσφατο παρελθόν, ενδέχεται να υπήρξαν πρόσφατα κινήσεις βαθιά στον φλοιό της Γης που προκάλεσαν ζώνες αδυναμίας, οι οποίες εκτείνονται μέχρι την επιφάνεια», πρόσθεσε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ