- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σε 32 πόλεις οι εκστρατείες Ecomobility και Free Mobility
Για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση
Στο τέλος Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε ο κύκλος υποδοχής των αιτήσεων συμμετοχής από τα Γυμνάσια που ενδιαφέρθηκαν να λάβουν μέρος στη νέα περίοδο της εκστρατείας ECOMOBILITY 2017-18 και από τα Ειδικά Σχολεία που θα συμμετέχουν στην εκστρατεία FREE MOBILITY 2017-18.
Το ECOCITY γνωστοποίησε ότι στη 15η χρονιά της εκστρατείας θα συμμετέχουν ομάδες μαθητών από 32 πόλεις της χώρας, που ανέλαβαν να ερευνήσουν προβλήματα πρόσβασης και να καταθέσουν στο δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου 2017 προτάσεις στις Τοπικές Αρχές, για την οικολογική και ανεμπόδιστη μετακίνηση στην πόλη τους.
Οι νέες και οι νέοι θα εξετάσουν τις συνθήκες κυκλοφορίας στην περιοχή τους και τις συνήθειες μετακίνησης των συμπολιτών τους, με σκοπό τον εντοπισμό προβλημάτων που επηρεάζουν το αστικό περιβάλλον και δημιουργούν συνθήκες εμποδισμού της ελεύθερης μετακίνησης. Θα προσεγγίσουν εκπροσώπους τοπικών φορέων και θα αξιολογήσουν απόψεις και θέσεις, ενώ θα ερευνήσουν τη γνώμη των πολιτών για τις επιπτώσεις που προκαλούν η ρύπανση από τα μέσα μεταφοράς, η κατάληψη των πεζοδρομίων και η έλλειψη σεβασμού στα δικαιώματα των πεζών.
Οι ομάδες από τα Γυμνάσια που θα συμμετέχουν στην εκστρατεία ECOMOBILITY θα αξιολογήσουν το επίπεδο επένδυσης της πόλης τους σε Πράσινες Μεταφορές και την αντίληψη που επικρατεί για την Οικολογική Μετακίνηση. Αντίστοιχα οι ομάδες από τα Ειδικά Σχολεία που θα συμμετέχουν στην Εκστρατεία FREE MOBILITY, θα εξετάσουν τη δυνατότητα ελεύθερης προσβασιμότητας και σεβασμού στις ανάγκες πολιτών και επισκεπτών με κινητικές δυσκολίες.
Οι πόλεις που συμμετέχουν στις εκστρατείες είναι κατά σειρά δήλωσης συμμετοχής των ομάδων, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Καλαμάτα, η Μυτιλήνη, το Ναύπλιο, το Μαρούσι, η Κατερίνη, τα Βριλήσσια, η Μύκονος, η Ελευσίνα, η Βέροια, η Νίκαια, το Ίλιον, η Νάουσα, το Αγρίνιο, η Θέρμη, το Ωραιόκαστρο, η Ποτίδαια, ο Διόνυσος, οι Σέρρες, η Καλλιθέα, το Ελληνικό, η Επανωμή, οι Αχαρνές, η Περαία, η Μηχανιώνα, ο Κολυνδρός, η Επανωμή και η Πυλαία.
Η 15η περίοδος της εκστρατείας ECOMOBILITY είναι υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Φέτος, έχουν συστρατευθεί και συνεργάζονται το Υπουργείο Υγείας, το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Τμήμα Χημείας Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εργαστηρίου Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών του Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, το Τμήμα Φυσικής Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας και το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Εργαστήριο Ψυχολογίας και Εφαρμογών στην Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Τμήμα Περιβάλλοντος Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του AΕΙ Πειραιά, το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος Τ.Ε. Εργαστήριο Ατμ. Ρύπανσης & Περιβαλλοντικής Φυσικής του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το EKETA- Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), ο Τομέας Κεντρικής Μακεδονίας του Tεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη MIO-ECSDE) η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Μαγνησίας, η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδας, ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Ελλάδας, το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη-CISD, ο Σύλλογος για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Πεζών (ΠΕΖΗ), η ARTREETEAM, ο Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας, ο Σύλλογος Ελλήνων Κοινωνιολόγων, ο Βιομιμητισμός Ελλάδος Έρευνα και Καινοτομία, η Ποδηλατική Κοινότητα, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών (ΟPEN DOOR), η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών, ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, το Κέντρο Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, το Σωματείο Κινητικά Ανάπηρων Μαγνησίας «Ιππόκαμπος» και ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας.
Στοιχεία και πληροφορίες για την εκστρατεία είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα www.ecomobility.gr και στο σελίδα facebook www.facebook.com/EcomobilityGR
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.