Περιβαλλον

Τα ενυδρεία στην υπηρεσία των ωκεανών

Κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών καταλήγουν στους ωκεανούς

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371043-766476.jpeg

Κάθε χρόνο εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών καταλήγουν στους ωκεανούς. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 στις θάλασσες μας θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ψάρια. Για την ενημέρωση και την  ευαισθητοποίηση μας,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινητοποιεί τα ενυδρεία σε όλο τον κόσμο προκειμένου να κάνουν θεατή την κατάσταση που επικρατεί στο βυθό των ωκεανών. «Τα ενυδρεία είναι σαν μια τηλεοπτική οθόνη μέσα στον ωκεανό. Παρουσιάζοντας τη σοκαριστική πραγματικότητα των θαλάσσιων απορριμμάτων τα ενυδρεία αποφάσισαν να γίνουν η ‘έκτακτη είδηση’ για τους ωκεανούς» θα πει ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, τις Θαλάσσιες Υποθέσεις και την Αλιεία, Karmenu Vella κατά την επίσημη παρουσίαση της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής #OUR OCEANS στο Ωκεανογραφικό Μουσείο στο Μονακό.

Πάνω από 70 ενυδρεία σε ολόκληρο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στην  πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμμετέχουν στη μάχη κατά των θαλάσσιων απορριμμάτων παρουσιάζοντας όχι μόνο την όμορφη πλευρά του θαλάσσιου βυθού αλλά και την ασχήμια που οι καταναλωτικές μας συνήθειες έχουν δημιουργήσει.

Οι επισκέπτες των ενυδρείων που συμμετέχουν στην εκστρατεία θα δουν ζωντανά την άσχημη κατάσταση των θαλασσών με τις πλαστικές σακούλες να «κολυμπούν» ανάμεσα στα ψάρια και τα πλαστικά μπουκάλια να έχουν καλύψει το βυθό. Παράλληλα τα ενυδρεία διαθέτουν και έντυπο υλικό με στοιχεία για τα αστρονομικά νούμερα των θαλάσσιων απορριμμάτων. Για παράδειγμα ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να μάθει ότι το 80% από τα 10 εκατομμύρια τόνων θαλάσσιων απορριμμάτων που καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες, είναι απορρίμματα που προέρχονται από τη στεριά. Είναι το πλαστικό μπουκάλι του νερού, το πλαστικό ποτήρι του καφέ και η πλαστική σακούλα που κουβαλάμε στη παραλία, και ή παρατάμε ή τα παίρνει ο αέρας. Είναι τα πλαστικά που διαφεύγουν από τη διαχείριση και είναι και οι γόπες των τσιγάρων που «φυτεύουμε» στην άμμο.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο χιλιάδες θαλάσσια θηλαστικά και πουλιά χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της κατάποσης πλαστικού. Τα ενυδρεία που συμμετέχουν στην εκστρατεία καθημερινά αυξάνονται. Ας ελπίσουμε να δούμε και ελληνική συμμετοχή αλλά το κυριότερο ας αρχίσουμε να αλλάζουμε συνήθειες. Να πούμε όχι στο πλαστικό μπουκάλι  και ποτήρι μιας χρήσης, όχι στην πλαστική σακούλα, όχι στα αποτσίγαρα και κάθε είδους σκουπίδια στις παραλίες μας. Ε και ας σκύψουμε να μαζέψουμε και κανένα σκουπιδάκι από την παραλία και ας μην είναι δικό μας.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ