- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Τόπος προορισμού για εκατομμύρια επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα λιμάνια της Μεσογείου δέχονται ένα αυξημένο αριθμό πλοίων. Δυστυχώς όμως τα πλοία καίνε μαζούτ και η ρύπανση που προκαλούν είναι τρομακτική. Το κακό είναι ότι οι ρύποι δεν περιορίζονται μόνο στα λιμάνια αλλά με τη βοήθεια του αέρα διαχέονται και στις διπλανές πόλεις, επηρεάζοντας την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Σε μετρήσεις που πραγματοποίησε στο λιμάνι της Κέρκυρας ο εμπειρογνώμονας σε θέματα ποιότητας αέρα, Δρ. Alex Friedrich, οι συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων ήταν σε τέτοια επίπεδα που αντίστοιχα έχουν ανιχνευτεί στον Πειραιά.
Οι ρύποι που καταγράφηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας τον Ιούλιο ξεπερνούν τις 100.000 λεπτόκοκκων μικροσωματιδίων ανά κυβικό εκατοστό αέρα. Για να έχουμε μια τάξη μεγέθους αξίζει να αναφέρουμε ότι η επιβάρυνση σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως το Βερολίνο, κυμαίνεται μεταξύ 3.000-5.000.
Τα λεπτόκοκκα μικροσωματίδια λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους μπορούν να διεισδύσουν στους πνεύμονες και μέσω του θωρακικού τοιχώματος να εισέλθουν στο αίμα προκαλώντας καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπλέον έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν αποβολές, διαβήτη τύπου 2 και πολλές άλλες ασθένειες μεταξύ των οποίων άνοια και Πάρκινσον.
Για το λόγο αυτό οι μεσογειακές περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συνεργάζονται μεταξύ τους προκειμένου να ενημερώσουν το κοινό, τους εργαζόμενους στα λιμάνια και τους πλοιοκτήτες για τους τρόπους αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.