Περιβαλλον

Ημέρα της Ευρώπης

Πώς γιορτάστηκε στην Αθήνα

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
#GR40EC - Τι θέλω από την Ευρώπη

Φέτος η 9η Μαΐου ήταν μια ξεχωριστή μέρα για την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και γιορτάστηκε με ανάλογο τρόπο. Πριν από 40 ολόκληρα χρόνια, το 1976 και ενώ αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας μας στην τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα,  ξεκινά παράλληλα τη λειτουργία του και το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα. Το γραφείο στο ιστορικό πλέον κτήριο της Βασιλίσσης Σοφίας, που έμελε να φέρει την Ευρώπη στην Αθήνα αλλά και να συστήσει στους Ευρωπαίους την Ελλάδα, γιορτάζει φέτος τα 40 του χρόνια. 

Τα 40 χρόνια της παρουσίας  της Επιτροπής στην Ελλάδα, συμπίπτουν και με τον εορτασμό των 60 χρόνων από τότε που οι ηγέτες των έξι ιδρυτικών χωρών έθεσαν τα θεμέλια για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράφοντας τη Συνθήκη της Ρώμης. Από τότε η Ευρώπη απολαμβάνει την μακροβιότερη ειρήνη στην ιστορία της, ενώ οι νεότερες γενιές των ευρωπαίων πολιτών θεωρούν την ελεύθερη μετακίνηση και την Ενωμένη Ευρώπη ως κάτι δεδομένο.

Ωστόσο, σήμερα αυτό δεν είναι και τόσο δεδομένο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αρχίσει να αμφισβητείται από του πολίτες της. Η μεγάλη γιορτή που οργάνωσε  το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου, ήταν αποκαλυπτική για το πώς η μοίρα μας είναι συνδεδεμένη με την Ευρώπη. Η φράση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ «Η Ελλάδα είναι Ευρώπη και η Ευρώπη είναι Ελλάδα» ακούστηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, όπως έχει ακουστεί και σε διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις στα υπόλοιπα κράτη μέλη, κάνοντας όλους να αισθανθούμε ότι είμαστε επιβάτες πάνω στο ίδιο πλοίο. Με την κρίση οι ευρωπαίοι φοβήθηκαν, ο λαϊκισμός αυξήθηκε και φωνές εξόδου από την Ευρώπη άρχισαν να κερδίζουν έδαφος. Το θέμα όμως δεν είναι να εγκαταλείψεις το πλοίο αλλά να το ενδυναμώσεις. Η εκδήλωση «Ημέρα της Ευρώπης» έκανε ακριβώς αυτό. Ενδυνάμωσε το ηθικό όλων των παρευρισκομένων. Η Athens Voice ήταν εκεί και σας μεταφέρει το κλίμα του ενθουσιασμού και της συγκίνησης που επικρατούσε.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, πολιτικοί, πρώην Επίτροποι, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου παρευρέθηκαν στη μεγάλη γιορτή της Ευρώπης.

Τις καρδιές όλων όμως έκλεψε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης. Αναλαμβάνοντας την ηγεσία του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πιο κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, το 2010, ο κ. Καρβούνης είχε να διαχειριστεί πραγματικά δύσκολες καταστάσεις. « 28 χρόνια μετά την πρόσληψη μου, το 2010 κλήθηκα να συνδυάσω τον Ευρωπαίο αξιωματούχο με τον Έλληνα πατριώτη , στο πεδίο τη μάχης, και μάλιστα εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο . Και αν τα κατάφερα, και φεύγω με σώας τας φρένας, το οφείλω στο καλό μου DNA ; Σίγουρα! Το οφείλω όμως επίσης στο DNA της Κομισιόν της οποίας οι εντολές ποτέ δεν με έφεραν αντιμέτωπο με τον πατριωτισμό μου. Το οφείλω στην dreamteam της Βασιλίσσης Σοφίας 2, τους 25 εξαιρετικούς συναδέλφους, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα όλοι εδώ» θα πει ο κ. Καρβούνης εμφανώς συγκινημένος, ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει το θαυμασμό του για τις θυσίες των Ελλήνων, στις οποίες πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα τέλος, όπως είπε χαρακτηριστικά. 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε και η ομιλία του Εκπροσώπου Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεξί χέρι του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Από τα νεανικά του χρόνια ο κ. Σχοινάς αντιλήφθηκε τη σημασία της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και εξακολουθεί να υποστηρίζει το ευρωπαϊκό μας πεπρωμένο. «Να ανατρέψουμε την αντίληψη ότι "Ευρώπη ίσον πόροι". Πάνω από όλα "Ευρώπη ίσον αξίες και κανόνες δικαίου", οι κοινοτικοί πόροι είναι επακολούθημα της ευρωπαϊκής μας ταυτότητας όχι η αιτία ύπαρξης της» θα πει ο κ. Σχοινάς ενώ προέτρεψε «η χώρα μας να είναι μέρος της ευρωπαϊκής αντεπίθεσης απέναντι σε όσους προάγουν το μίσος και επιθυμούν το διχασμό».

Ανάμεσα στις ομιλίες των επισήμων, παρουσιάστηκαν video- μαρτυρίες για την πορεία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τη δουλειά της Αντιπροσωπείας τα τελευταία 40 χρόνια αλλά και τις απόψεις της νέας γενιάς των ελλήνων-ευρωπαίων πολιτών για το τι προσδοκούν από την Ευρώπη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης η Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ένωσε καλλιτέχνες από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, την Ελβετία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Μάλτα, τη Νορβηγία, τη Ρουμανία και την Τσεχία σ’ ένα μουσικό πρόγραμμα που απόλαυσε όχι μόνο το κοινό αλλά και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες όπως μου είπε αργότερα η Μαλτέζα υψίφωνος.

Στο φουαγιέ της Λυρικής μια θεματική έκθεση φωτογραφίας σε ταξίδευε στα 40 χρόνια της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ενώ σε όλους τους προσκεκλημένους δόθηκε το επετειακό λεύκωμα «1976-2016 40 χρόνια Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα» που επιμελήθηκαν οι δημοσιογράφοι Πολυδεύκης Παπαδόπουλος, Άννα Ευσταθίου, Αντωνία  Ζαφείρη, Γιώργος Κούκιος και Μιχαήλ Παπαγιάννης, ενώ την εικονογράφηση έκανε ο Παύλος Χαμπίδης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ