- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Και δυσαρεστημένοι και απαιτητικοί οι Έλληνες από την ΕΕ
Θέλουν να παρεμβαίνει περισσότερο, αλλά και να μετράει η φωνή τους στην κοινότητα
Αν και λιγότεροι Έλληνες από τον μέσο όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν θετικά τη συμμετοχή στην ΕΕ, στις περισσότερες πολιτικές ζητούν μεγαλύτερη εμπλοκή της. Πολύ ενθαρρυντικά χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι τα ευρήματα του Ευρωβαρόμετρου ότι περισσότεροι ευρωπαίοι πολίτες βρίσκουν θετική την συμμετοχή στην ΕΕ και ότι η θετική στάση τους επέστρεψε στα προ-κρίσης επίπεδα του 2007.
Πιο αναλυτικά για τη χώρα μας το 34% των Ελλήνων θεωρεί ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι κάτι καλό, ενώ 32% κάτι κακό. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος για την ΕΕ των 28 είναι 57% και 26%. Στους περισσότερους τομείς πολιτικής οι Έλληνες θέλουν την ΕΕ να παρεμβαίνει περισσότερο και μάλιστα σε ποσοστά μεγαλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Οι Έλληνες αισθάνονται πολύ λιγότερο από τους άλλους ευρωπαίους οτι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ. Λιγότερο αισιόδοξοι από τους άλλους ευρωπαίους οι Έλληνες για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.
Η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ είναι κάτι θετικό
Στα μάτια ενός αυξανόμενου αριθμού πολιτών, το να ανήκει η χώρα τους στην ΕΕ είναι καλό. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων, τα αριθμητικά στοιχεία έχουν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση του 2007.
Η έρευνα, την οποία ανέθεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δημοσιεύθηκε την Πέμπτη και δείχνει ότι το ποσοστό των Ευρωπαίων που πιστεύει ότι η συμμετοχή της χώρας τους στην ΕΕ είναι ένα θετικό στοιχείο έχει φτάσει στο 57%. Το ποσοστό είναι αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και βρίσκεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2007 (58%), πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση. Τα ποσοστά, ωστόσο, διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε τα εξής: «Τα ευρήματα της έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι, για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης το 2007, πολύ ενθαρρυντικά. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θέλουν η ΕΕ να απαντά με μία φωνή στους πολύ έντονους φόβους τους για τις πρόσφατες διεθνείς αναταραχές που έχουν καταστήσει τον κόσμο αβέβαιο και πιο επικίνδυνο. Εναπόκειται σε εμάς, τους πολιτικούς ηγέτες, να τους δείξουμε ότι έχουν δίκιο. Πρέπει λοιπόν να τους πείσουμε μέσα από την καθημερινή μας δουλειά και τις αποφάσεις μας, ότι η Ένωση μπορεί να προστατεύσει και να βελτιώσει την καθημερινότητά τους».
Περισσότερη Ευρώπη για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, της ανεργίας, της φορολογικής απάτης
Ανταποκρινόμενη στα τελευταία γεωπολιτικά γεγονότα, όπως η αυξανόμενη αστάθεια στον αραβικό κόσμο, η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, το Brexit και η εκλογή του Donald Trump, έως το 73% των ερωτηθέντων προτιμούν μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση παρά μεμονωμένες εθνικές ενέργειες.
Μια ισχυρή πλειοψηφία καλεί επίσης την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (80%) και η ανεργία (78%), η προστασία του περιβάλλοντος (75%) και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (74%).
Κοινωνικές ανισότητες
Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι ανισότητες μεταξύ των κοινωνικών τάξεων είναι σημαντικές και το ένα τρίτο αμφιβάλλει ότι η κρίση θα τελειώσει μέσα στα επόμενα χρόνια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα του Σαββάτου
«Δεν υπάρχουν χυδαίες λέξεις» σχολίασε ο καθηγητής
Αύριο θα φωτίσει τον ουρανό
Μετά από σφοδρή σύγκρουση δύο οχημάτων
Ανοιχτά τα εμπορικά αύριο Κυριακή
Όσα συζητήθηκαν στα πάνελ σε video, highlights και εικόνες
Ποια φαγητά ξεχώρισαν
Τα νέα στοιχεία - μαρτυρίες που έφερε στο φως η εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
Νεκρός ανασύρθηκε ο οδηγός του οχήματος που συγκρούστηκε με την αμαξοστοιχία 1635 Θεσσαλονίκης – Σερρών.
Σε ποιες περιοχές αναμένεται να χιονίσει
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.