- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η αιολική ενέργεια στην Ελλάδα της κρίσης
Είναι μια ανεξάντλητη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας που μπορεί να συνεισφέρει και στην οικονομία
Οι Έλληνες από την αρχαιότητα κατάλαβαν την αξία των ανέμων και πόσο σημαντική είναι η ενέργεια που δίνει ο άνεμος. Ο Αίολος, χρησμένος από το Δία διαχειριστής των ανέμων, εφηύρε τα πανιά που κινούν τα πλοία και εκπαίδευσε τους υπηκόους του να τα χρησιμοποιούν. Οι τριήρεις, με ανοιγμένα πανιά που διέσχιζαν τις θάλασσες δεν συνέβαλλαν μόνο στην οικονομική ευρωστία των ελληνικών πόλεων, αλλά μεταλαμπάδευσαν και τον ελληνικό πολιτισμό. Τα νησιά μας πάλι, είναι γεμάτα από ανεμόμυλους που αποδεικνύουν την αξία που πρόσδιδαν οι πρόγονοι μας στην αιολική ενέργεια, ενώ τα ιστιοφόρα που διασχίζουν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τις ελληνικές θάλασσες είναι χάρμα οφθαλμών σε αντίθεση με τα ρυπογόνα και θορυβώδη ταχύπλοα.
Σήμερα η εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας γίνεται με πιο συστηματικό τρόπο, που ενώ πολλές φορές εγείρει αντιρρήσεις για τις ζημιές που μπορεί να προκαλούν τα αιολικά πάρκα στο φυσικό περιβάλλον, ωστόσο η αιολική ενέργεια δεν παύει να είναι μια ανεξάντλητη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας που μπορεί να συνεισφέρει και στην οικονομία αλλά και στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.
Το 2016 ήταν το δεύτερο καλύτερο έτος για την αιολική ενέργεια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), η συνολική καθαρή αιολική ισχύς που εγκαταστάθηκε κατά το 2016 ανέρχεται στα 238,55 MW. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη ετήσια επίδοση μετά το ρεκόρ του 2011 που εγκαταστάθηκαν 313 MW.
Η Στερεά Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού φιλοξενεί 736,7 MW, ακολουθεί η Πελοπόννησος με 453,9 MW και η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη όπου βρίσκονται 298,65 MW.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΕΤΑΕΝ Δρ. Ιωάννης Τσιπουρίδης σχολιάζοντας τα στοιχεία ανέφερε: «Αξίζουν συγχαρητήρια στον κλάδο που σε αυτές τις δυσμενείς για το επιχειρείν συνθήκες, κατάφερε όχι μόνο να σταθεί όρθιος αλλά και να πετύχει τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των ετών αποδεικνύοντας ότι πιστεύει έμπρακτα στην αιολική ενέργεια ως ένα μοναδικό εργαλείο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και ταυτόχρονα μοχλό αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, σε πλήρωση της ιστορικής συμφωνίας του Παρισιού 2015. Ελπίζουμε ότι από το 2017 η ελληνική Πολιτεία θα σκύψει πάνω στα προβλήματα του κλάδου διευκολύνοντας την ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη του, επ’ ωφελεία όλων».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.