- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ενεργειακή αποδοτικότητα των πόλεων
Οι πόλεις ευθύνονται για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή
Παρά το γεγονός ότι οι πόλεις καταλαμβάνουν μόλις το 3% των εδαφών του πλανήτη, είναι ωστόσο οι μεγαλύτεροι ρυπαντές του, αφού καταναλώνουν το 70% της παραγόμενης ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά συνέπεια οι πόλεις ευθύνονται στο αντίστοιχο ποσοστό για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή.
Μπροστά στην απειλή της κλιματικής αλλαγής, που ήδη είναι ορατή, οι πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των κτηρίων, που όχι μόνο θα συνεισφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων αλλά και στην οικονομία και τη βιωσιμότητα των πόλεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση στοχεύει και η συνεργασία δύο παγκόσμιων περιβαλλοντικών οργανώσεων του World Green Building Council και του World Resources Institute. Η συνεργασία των δυο οργανώσεων κινητοποίησε αρχικά τις δημοτικές αρχές της Μπογκοτά, του Ντουμπάι, της Βαρσοβίας και του Τσουάνε (Πρετόρια) με σκοπό την ενεργειακή απόδοση των πόλεων αυτών μέχρι το 2030. Οι οργανώσεις φιλοδοξούν πολύ σύντομα να πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των πόλεων που θα συμμετέχουν στις δράσεις.
Οι δράσεις που έχουν καθορίσει οι δυο οργανώσεις αφορούν επίτευξη στόχων για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, κίνητρα για τους επενδυτές, εμπλοκή των ιδιοκτητών και των ενοικιαστών των κτιρίων και συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας. Οι οργανώσεις καθοδηγούν τους Δήμους για τις ενέργειες τους ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα, ωστόσο ο κάθε Δήμος που συμμετέχει μπορεί να καταρτίσει το δικό του οδικό χάρτη ολοκληρωμένων πολιτικών για την ενεργειακή του αποδοτικότητα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οργανώσεων για κάθε ένα εκατομμύριο δολάρια που θα επενδύονται σε έργα ενεργειακής απόδοσης, θα αντιστοιχούν σε αύξηση του ΑΕΠ τριών έως τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ θα συμβάλλουν και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι πόλεις από ρυπαντές μπορούν και οφείλουν να γίνουν σημαντικοί παράγοντες αειφορίας. Μπορούν να ηγηθούν του αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Για να γίνει όμως αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων. Πολιτών, φορέων και επενδυτών. Εμπνευσμένα παραδείγματα υπάρχουν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.