Περιβαλλον

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητά τα αποτελέσματα της COP21

Όλα δείχνουν ότι προχωράμε σε μια κοινωνία χωρίς άνθρακα 

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318169-626593.jpg

Την ιστορική συμφωνία του Παρισιού και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η Ευρώπη για την εφαρμογή της, συζήτησαν οι ευρωβουλευτές στην Σύνοδο του Ιανουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Ο Γάλλος Πρόεδρος της Διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή στο Παρίσι, Laurent Fabius ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για τα βασικά σημεία της Συμφωνίας και για τον ηγετικό ρόλο που πρέπει να έχει η Ευρώπη όχι μόνο για την εφαρμογή των όσων συμφωνήθηκαν αλλά και για την ανάληψη πρωτοβουλιών στους τομείς που δεν υπήρξε συμφωνία, όπως οι εναέριες και θαλάσσιες μεταφορές.

Σήμερα αν αθροίσουμε τα μέτρα που παίρνουμε για την κλιματική αλλαγή η αύξηση της θερμοκρασίας θα φτάσει στους 3ο C. Αν ακολουθήσουμε ότι συμφωνήθηκε στο Παρίσι θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στους 2ο και σταδιακά να περάσουμε στο φιλόδοξο στόχο του 1,5ο C. Παρότι πολλοί λίγοι πίστευαν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία στο Παρίσι που θα περιόριζε την αύξηση της θερμοκρασίας στους 2ο η πίεση των νησιωτικών χωρών, που με αυτή την άνοδο θα έβλεπαν τις χώρες τους να βυθίζονται, αφύπνισε τους ευρωπαίους να θέσουν, να υποστηρίξουν και να πετύχουν το φιλόδοξο στόχο του 1,5ο.

Ο Laurent Fabius αφού αναφέρθηκε επιγραμματικά στα κύρια σημεία της συμφωνίας και στα 21 άρθρα και 140 σημεία που την απαρτίζουν, έδωσε έμφαση στο ότι αναγνωρίστηκε απ’ όλους ως μια δίκαιη συμφωνία, γεγονός που θα συμβάλλει θετικά στην εφαρμογή της. Αναφέρθηκε επίσης στην κρατική, στην ιδιωτική και στην κοινωνική πτυχή της συμφωνίας, αφού η COP21 έδωσε την ευκαιρία σε 5.000 ΜΚΟ, επιχειρήσεις και πόλεις να συνδεθούν μεταξύ τους, να συνεργαστούν και να αναλάβουν δεσμεύσεις. «Μέχρι το 2020 θα υπάρξει αποτέλεσμα και θα υπάρχει το πριν και μετά το Παρίσι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Laurent Fabius.

Παρότι ακόμα είναι μια συμφωνία επί χάρτου όλα δείχνουν ότι προχωράμε σε μια κοινωνία χωρίς άνθρακα. Ο ευρωβουλευτής της ομάδας των Φιλελεύθερων Gerben-Jan Gerbrandy ανέφερε ότι «οι εταιρείες που ηγούνται στον αγώνα κατά τις κλιματικής αλλαγής θα βλέπουν την αξία των μετοχών τους να ανεβαίνει στα χρηματιστήρια» ενώ ο Laurent Fabius ενθάρρυνε τον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις χαμηλού ως μηδενικού άνθρακα αναφέροντας ότι «η επόμενη οικονομική φούσκα θα είναι στον τομέα των επενδύσεων σε άνθρακα».

Οι φυσικές καταστροφές που ζήσαμε το 2015 ήταν μια σημαντική παράμετρος για την επιτυχία της COP21 αλλά και ο κίνδυνος για την ασφάλεια της Ευρώπης που γίνεται πλέον ολοένα και πιο ορατός αφού «απορρύθμιση του κλίματος θα οδηγήσει σε πολεμικές συρράξεις» όπως προειδοποίησε ο Laurent Fabius.

Τώρα τα επόμενα βήματα είναι η επικύρωση της Συμφωνίας στις 22 Απριλίου στον ΟΗΕ, αφού για να ισχύσει θα πρέπει να υπογραφεί από ένα μεγάλο αριθμό κρατών που

ρυπαίνουν. Επιπλέον ήδη ξεκινά η προετοιμασία, με άτυπες συσκέψεις, για την COP22 στο Μαρακές τον Νοέμβριο του 2016.

Ήταν ίσως η μοναδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δεν υπήρξαν αντιπαραθέσεις μεταξύ των πολιτικών ομάδων αλλά όλοι συμφωνούσαν ότι πρόκειται για μια καλή και ελπιδοφόρα συμφωνία σε μια πραγματικά δύσκολη χρονιά για την Ευρώπη, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς να τους επισημαίνει με νόημα ότι «η επιτυχία του Παρισιού δείχνει τι μπορούμε να πετύχουμε όταν είμαστε ενωμένοι».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.