- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Εξελίξεις στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα
Τα απορρίμματα δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως σκουπίδια αλλά ως προϊόντα με οικονομική αξία
Ένα χρόνο μετά τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Οικολόγους Πράσινους και Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος έναν Οικολόγο Πράσινο, το τοπίο στη Διαχείριση των Απορριμμάτων στην Ελλάδα αλλάζει εντελώς. Για πρώτη φορά η Ελλάδα προβλέπει τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και τις προλαμβάνει με το νέο εθνικό σχεδιασμό για τα απόβλητα.
Το Δεκέμβριο του 2015 δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Σχέδιο της νέας Οδηγίας πλαίσιο για την διαχείριση των απορριμμάτων, που περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για την κυκλική οικονομία. Τα απορρίμματα δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως σκουπίδια αλλά ως προϊόντα με οικονομική αξία. «Τα προϊόντα αυτά ανήκουν σε αυτούς που τα παράγουν, δηλαδή στους πολίτες, και αυτοί θα πρέπει να έχουν το οικονομικό όφελος από τη διαχείριση τους» θα πει ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης στη συνέντευξη τύπου των ΟΠ για τις εξελίξεις και τις προοπτικές που έχει η διαχείριση των απορριμμάτων για την Ελλάδα.
Στο νέο μοντέλο οι Δήμοι έχουν πλέον την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων τους. Μέχρι τον Απρίλιο του 2016 θα πρέπει να έχουν καταθέσει τα τοπικά σχέδια διαχείρισης και αφού αυτά εγκριθούν θα έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και από το πακέτο Γιούνκερ, και να υλοποιηθούν. Διαλογή στη πηγή με τέσσερα διαφορετικά ρεύματα, χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο και οργανικά (αποφάγια) περιλαμβάνει ο νέος εθνικός σχεδιασμός, καθώς και πράσινα σημεία σε επίπεδο δήμου και γειτονιάς όπου οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά και να έχουν και ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη. Επιπλέον τα πράσινα σημεία θα λειτουργούν και ως χώροι ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα οφέλη της πρόληψης και της ανακύκλωσης.
«Αυτό που κάνουμε, και το κάνουμε ταχύτατα, στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ανήκει στο παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης αφού θα αποφέρει τζίρο 2 δις ευρώ από την εκμετάλλευση των υλικών και 16.000 νέες θέσεις εργασίας» ανέφερε ο κ. Τσιρώνης.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος δεν αποκλείει τη συνεργασία με τους ιδιώτες αλλά όχι με τους αδιαφανείς όρους που ίσχυαν μέχρι σήμερα και τις εγγυημένες ποσότητες που απαιτούσαν οι επιχειρηματίες. Ωστόσο η φιλοσοφία είναι πιο κοντά στην κοινωνική επιχειρηματικότητα με πρότυπο τη κοινωνική επιχείρηση της Σπάρτης, μια πρωτοβουλία του κ. Σταύρου Αργυρόπουλου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.