Περιβαλλον

Το CO2 του άνθρακα σε κίνηση

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315250-233362.jpg

Περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προέρχεται από τον τομέα των μεταφορών. Ο αέρας των ευρωπαϊκών πόλεων, από τις υπερβολικές μετακινήσεις είναι μολυσμένος και μας αρρωσταίνει. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επιπλέον τεράστιες είναι και οι ζημιές που προκαλούνται στα εδάφη και κατ’ επέκταση και στα παραγόμενα διατροφικά προϊόντα. Το οικονομικό κόστος δε, μπορεί να αγγίξει και το αστρονομικό ποσό των 940 δις ευρώ ετησίως, αφού πέρα από το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης μεγάλο είναι και το κόστος λόγω της απώλειας καλλιεργειών αλλά και της συντήρησης κτιρίων και μνημείων που επηρεάζονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% ως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Ωστόσο για να επιτευχθούν οι στόχοι δεν φτάνουν μόνο οι πολιτικές αποφάσεις αλλά χρειάζεται και η συμμετοχή της κοινωνίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην προσπάθεια του να αφυπνίσει τους ευρωπαίους πολίτες ετοίμασε ένα video, που μας βοηθάει να υπολογίσουμε το ανθρακικό μας αποτύπωμα στον τομέα των μεταφορών μας.

Αξίζει πραγματικά να αφιερώσουμε τέσσερα λεπτά από το χρόνο μας για να δούμε πόσο κοστίζουν οι επιλογές που κάνουμε για τις μετακινήσεις μας στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ