- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
ECOVOICE: Α.Π.Ε Μία λογική επιλογή
Φέτος επιλέχθηκε η Αθήνα ως έκφραση αλληλεγγύης για τις δύσκολες ώρες που περνάμε
Οι καταστροφικές συνέπειες του ατυχήματος στη Φουκοσίμα , οι δεσμεύσεις της Ευρώπης για την κάλυψη του στόχου του 20% της ενέργειας που καταναλώνει να προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές μέχρι το 2020, αλλά και η πρωτοφανής οικονομική κρίση που μαστίζει τη γηραιά ήπειρο, κάνουν επιτακτική την ανάγκη για Ευρωπαϊκή συνεργασία και λήψεις αποφάσεων στον τομέα των ΑΠΕ.
Η EUFORES (European Forum for Renewable Energy Sources) είναι μια ομάδα εργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αποτελείται από όλα τα πολιτικά κόμματα της Ευρώπης και σκοπό έχει την προώθηση των ΑΠΕ και την ενεργειακή αποδοτικότητα στην Ευρώπη. Κάθε χρόνο επιλέγεται από την EUFORES ένα κοινοβούλιο μιας ευρωπαϊκής χώρας και πραγματοποιείται το ετήσιο συνέδριο τους. Φέτος επιλέχθηκε η Αθήνα και το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως έκφραση αλληλεγγύης για τις δύσκολες ώρες που περνάμε αλλά και ως έκφραση εμπιστοσύνης ότι θα τα καταφέρουμε να βγούμε από το αδιέξοδο.
Στη φετινή συνάντηση των ευρωπαίων βουλευτών αλλά και εκπροσώπων της βιομηχανίας στο ελληνικό κοινοβούλιο συζητήθηκαν τα θέματα της κρίσης και πως μπορούν οι ΑΠΕ να αποτελέσουν εργαλεία εξόδου από την κρίση, πως μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και ενεργειακής ανεξαρτησίας.
Στην Ευρώπη κάθε χρόνο χάνονται κάποια εκατομμύρια για την αγορά ενέργειας. Αν σκεφτούμε ότι η Ευρώπη διαθέτει λιγότερο από 1% των παγκόσμιων πηγών ενέργειας και καταναλώνει το 5% καταλαβαίνουμε πόσο δυσοίωνο είναι το ενεργειακό μέλλον της. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αποτελεί για την Ευρώπη την πιο λογική και ώριμη λύση τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της όσο και για την οικονομική ανάπτυξη της. Αυτό που λείπει όμως είναι ένα σταθερό πολιτικό πλαίσιο που να δίνει τις ίδιες ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλα τα κράτη μέλη για να μην υπάρξει Ευρώπη δύο ταχυτήτων στον τομέα της ανάπτυξης των ΑΠΕ κάτι που υπάρχει κίνδυνος να συμβεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
Ο Claude Turmes ο Πρόεδρος της EUFORES πιστεύει ότι οι πολιτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έχουν ζωτικό ρόλο στο σχεδιασμό του ενεργειακού μίγματος. Τα μέτρα που έχουν πάρει κάποιες χώρες δεν καθορίζουν ένα σαφές πλαίσιο που να δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι εάν ρωτούσαμε κάποιον που είναι πιο συμφέρουσα επένδυση για ΑΠΕ στην Ελλάδα ή στη Βαυαρία η απάντηση που νομίζουμε ότι θα πάρουμε είναι στην Ελλάδα αφού έχει τις ιδανικές κλιματικές συνθήκες. Η απάντηση όμως είναι στην Βαυαρία λόγω χαμηλότερων επιτοκίων, ασφαλούς νομοθετικού και επιχειρηματικού πλαισίου κλπ. Παρ’ όλα αυτά όμως πιστεύει ότι η κρίση είναι μια ευκαιρία για τον επανασχεδιασμό αυτού του πλαισίου ακόμα και για την Ελλάδα.
Κατά κοινή ομολογία όλων των συμμετεχόντων η κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη των ΑΠΕ όπως δεν πρέπει να λειτουργήσει και προς όφελος των οικονομικά πιο ισχυρών κρατών δημιουργώντας Ευρώπη δύο ταχυτήτων , αλλά θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως ευκαιρία για να σχεδιαστεί το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης βάζοντας τέλος στην ενεργειακή ένδεια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.