- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Παρίσι: Γέμισε από παπούτσια η πλατεία Δημοκρατίας
Πώς αντέδρασαν οι Παριζιάνοι στην κλιματική αλλαγή
Εν όψει της Συνόδου για το κλίμα, χιλιάδες Παριζιάνοι αψήφισαν δύο εβδομάδες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της13ης Νοεμβρίου τον φόβο και πήγαν στην πλατεία Δημοκρατίας, την οποία και γέμισαν με παπούτσια.
Με αυτό τον τρόπο οι κάτοικοι της γαλλικής πρωτεύουσας έδειξαν την αντίδρασή τους στην κλιματική αλλαγή με αφορμή τη Σύνοδο που πραγματοποιείται τη Δευτέρα στο Παρίσι.
Σημειώνεται ότι εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων, στα μέτρα ασφαλείας που έχει υιοθετήσει η γαλλική κυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται και η απαγόρευση της διεξαγωγής των πορειών για το κλίμα, που είχαν προγραμματιστεί αυτό το σαββατοκύριακο, αλλά και για τις 12 Δεκεμβρίου.
Οι ακτιβιστές όμως βρήκαν εναλλακτικούς τρόπους διαμαρτυρίας. Για παράδειγμα, τη συμμαχία 130 οργανισμών που κάλυψε την Πλατεία Δημοκρατίας με παπούτσια, συμβολίζοντας όλους εκείνους που ήθελαν να μετάσχουν στις πορείες.
Aujourd'hui, place de la République, quand l'état d'urgence empêche de manifester à l'occasion de la conférence...
Posted by J'aime Paris ! on Sunday, November 29, 2015
COP 21 : les chaussures de Ban Ki-moon déposées place de la République sur WAT.tv
Ήδη έχουν επιστρατευτεί 2.800 αστυνομικούς, έξω από τους χώρους στους οποίους θα γίνουν οι εργασίες της Συνόδου. Επιπλέον, 8.000 άτομα θα ενισχύσουν τα εξωτερικά σύνορα της Γαλλίας κατά τη διάρκειά της. Συνολικά, θα χρησιμοποιηθούν 120.000 αστυνομικοί, χωροφύλακες και στρατιώτες, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας. Επιπλέον, όπως και σε κάθε Διάσκεψη των Μερών, οι δυνάμεις ασφαλείας του ΟΗΕ θα αναλάβουν τη φύλαξη της «Μπλε ζώνης», του χώρου διαπραγματεύσεων στον οποίο έχουν πρόσβαση μόνο όσοι διαθέτουν την ειδική διαπίστευση των Ηνωμένων Εθνών.
Κατά τα άλλα, οι διοργανωτές της συνόδου, εκτιμούν ότι θα μετάσχουν 40.000 άτομα και πως θα είναι η μεγαλύτερη Διάσκεψη των Μερών, όπως ονομάζεται. Συνήθως μετέχουν περίπου 10.000 άτομα στην ετήσια σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Η προηγούμενη μεγαλύτερη ήταν εκείνη του 2009, στην Κοπεγχάγη, με περίπου 27.000 συμμετέχοντες. Η αυξημένη παρουσία φέτος αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έχει ενταθεί η ανησυχία για την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Μέχρι τώρα, 150 πρόεδροι χωρών, πρωθυπουργοί, όπως και βασιλείς ή πρίγκιπες, έχουν δηλώσει ότι θα παραβρεθούν και θα κάνουν τρίλεπτες τοποθετήσεις τη Δευτέρα. Μόλις αυτοί αποχωρήσουν, θα αναλάβουν οι γραφειοκράτες και διπλωμάτες, που τις επόμενες εβδομάδες θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε συμφωνία, έως τις 11 Δεκεμβρίου.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί το το ενεργειακό αποτύπωμα της Συνόδου, οι διοργανωτές ζητούν από τους μετέχοντες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, παρέχοντας δωρεάν μετακινήσεις. Αυτό έχει συνολικό κόστος 79,5 εκατ. ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.