Περιβαλλον

ECOVOICE: Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής Βενετίας 2012

Αναζητείται η ελληνική συμμετοχή

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20144-49764.jpg

Η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής είναι ένας σημαντικός θεσμός που ξεκίνησε στη Βενετία το 1975 και έκτοτε διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια. Στη φετινή 13η Μπιενάλε Βενετίας που θα εγκαινιασθεί στις 27 Αυγούστου και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Νοεμβρίου του 2012, την διοργάνωση της ελληνικής παρουσίας ανέλαβε το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με πρωτοβουλία του αναπληρωτή Υπουργού Νίκου Σηφουνάκη.

Στη Μπιενάλε οι διάφορες χώρες εκπροσωπούνται με τα εθνικά τους περίπτερα και παρουσιάζουν την προσέγγιση τους στο γενικό θέμα που έχει καθοριστεί από τους διοργανωτές. Το θέμα της φετινής Μπιενάλε έχει τίτλο “COMMON GROUND” και αποτελεί έμπνευση του φετινού Διευθυντή της David Chipperfield. Ο τίτλος “Common Ground” έχει σχέση με τους ελεύθερους χώρους ανάμεσα στα κτήρια και τους δημόσιους χώρους της πόλης. Θέμα που πραγματικά αποτελεί πρόκληση ιδιαίτερα για τους Έλληνες Αρχιτέκτονες. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του David Chipperfield τα πρότζεκτ των αρχιτεκτόνων θα πρέπει να δώσουν βάση στο πολιτικό και κοινωνικό μήνυμα των δημόσιων χώρων με την προσοχή όμως να μην χαθεί το θέμα στο τέλμα της κοινωνικής, ψυχολογικής και καλλιτεχνικής θεώρησης αλλά να προσπαθήσει να αναπτύξει την κατανόηση της κατανομής του δημόσιου και ελεύθερου χώρου στην πόλη. Οι συμμετέχοντες θα ενθαρρυνθούν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν απόψεις έτσι ώστε να προαχθεί η κοινή κουλτούρα της αρχιτεκτονικής, οι πρακτικές και η έρευνα.

Η Ελληνική συμμετοχή εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας που υποστηρίζει το ΥΠΕΚΑ για την διαμόρφωση μιας συγκροτημένης πολιτικής για την αρχιτεκτονική, την αναβάθμιση της παραγωγής του σύγχρονου ελληνικού έργου, την ενίσχυση και την προβολή του. Για την εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών έχει δημιουργηθεί η νέα διεύθυνση Αρχιτεκτονικής ενώ θα τεθεί σε λειτουργία και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Επιπλέον έχει αναθεωρηθεί το πλαίσιο διενέργειας αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και δρομολογείται ένας σοβαρός αριθμός τέτοιων διαγωνισμών. Το ΥΠΕΚΑ αποβλέπει στη δημιουργία ενός θεσμικού φορέα για να ενισχυθεί η διεθνής προβολή του σύγχρονου αρχιτεκτονικού και τεχνικού έργου του 21ου αιώνα.

Στόχος είναι μέσα από την εθνική μας συμμετοχή στη διεθνή έκθεση της Βενετίας, να διακριθεί η ελληνική παρουσία και να ενταχθεί στο διεθνές γίγνεσθαι. Οι ενδιαφερόμενοι αρχιτέκτονες ή ομάδες αρχιτεκτόνων μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο που έχει αναρτηθεί στο site του ΥΠΕΚΑ  Η προκήρυξη αναρτάται επίσης στα site του ΤΕΕ και ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ. Η επιλογή του αρχιτέκτονα που θα μας εκπροσωπήσει θα γίνει από τριμερή επιτροπή που αποτελείται από τους Ανδρέα Γιακουμακάτο, Βάνα Ξένου και Γιώργο Πανέτσο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ