Περιβαλλον

ECOVOICE: 50 χρόνια WWF

Η οργάνωση που ανέβασε τον πήχυ στην προστασία του περιβάλλοντος

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19712-49170.jpg

Το 1960 η ανησυχία μιας μικρής ομάδας φυσιολατρών δημιούργησε μια από τις πιο γνωστές σήμερα περιβαλλοντικές οργανώσεις με δράση σε περισσότερες από 100 χώρες. Τη γνωστή σε όλους μας WWF. Για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60 η προστασία της φύσης με τις συνεχόμενες εκκλήσεις της οργάνωσης έγινε αντικείμενο δημόσιας συζήτησης.

Μια δεκαετία μετά, τη δεκαετία του ’70 το WWF ενέτεινε την συνεργασία του με κυβερνήσεις και ασχολήθηκε με διεθνή περιβαλλοντικά ζητήματα αντιμετωπίζοντας ορισμένα από τα αίτια των απειλών για το περιβάλλον.

Μπαίνοντας στην τρίτη δεκαετία το WWF είχε ήδη βοηθήσει να ιδρυθούν προστατευόμενες περιοχές σε 5 ηπείρους που κάλυπταν το 1% της επιφάνειας της γης και συνέβαλλαν στην επιβίωση κάποιων ειδών. Την δεκαετία του ’80 η οργάνωση εστίασε σε αυτό που σήμερα αρχίζουμε να κατανοούμε. Στην αειφόρο ανάπτυξη. Οι διορατικοί ιδρυτές του WWF άρχισαν να τονίζουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος ήταν προς όφελος των ανθρώπων και θα έπρεπε να ενσωματωθεί στην ανάπτυξη αντί να θεωρείται αντίθετη μ’ αυτή.

Την δεκαετία του ’90 άρχισαν να γίνονται ευρέως αποδεκτοί οι δεσμοί που συνδέουν παγκοσμίως το περιβάλλον με τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την ανθρώπινη ευημερία. Άρχισε να αναδεικνύεται η αξία της βιοποικιλότητας αλλά και η απειλή της κλιματικής αλλαγής. Τα θέματα αυτά από το 1990 και ύστερα ενσωματώθηκαν στην αποστολή του WWF και έκτοτε αποτελούν το πλαίσιο της δουλειάς τους. Ανέπτυξε μια παγκόσμια στρατηγική για την προστασία του περιβάλλοντος εστιάζοντας σε 6 βασικά θέματα-κλειδιά. Στα είδη, στα δάση, στην προστασία της θάλασσας και των γλυκών υδάτων, στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και στην μείωση της χρήσης των τοξικών χημικών.

Το νέο αιώνα το WWF ανέβασε σημαντικά τον πήχη στοχεύοντας σε αλλαγές μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα που έχουν στόχο την περιβαλλοντική προστασία με διάρκεια, την αειφόρο ανάπτυξη και τον αειφορικό τρόπο ζωής. Οι προσπάθειες εστιάζουν κυρίως σε μέρη και είδη παγκόσμιας σημασίας όπως ο Αμαζόνιος, σε ζώα και φυτά σημαντικά τόσο για τους βιότοπους όσο και για τους ανθρώπους, ενώ αποτελεί μεγάλη πρόκληση η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η αειφορία στις παγκόσμιες αγορές.

Αλλά επειδή μια εικόνα χίλιες λέξεις σας αφήνω να απολαύσετε το φωτορεπορτάζ που δείχνει στην πράξη το έργο του WWF.


Κεντρική φωτό από © Andrι BΔRTSCHI / WWF-Canon

Το 2002, το WWF συνδράμει στην κινητοποίηση ενός συνασπισμού για την προστασία του 10% του Αμαζονίου στη Βραζιλία. Eξακολουθεί όμως να αντιμετωπίζει απειλές από την αποψίλωση για την κτηνοτροφία βοοειδών και τη γεωργία, από τα φράγματα και τη δημιουργία δρόμων, από την υλοτομία και την κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό αποτελεί μια από τις περιοχές προτεραιότητας του WWF.


image

© NATUREPL.Com / ANDY ROUSE / WWF

Η προστασία των ειδών και των βιοτόπων τους σε όλο τον κόσμο βρίσκεται στο κέντρο της δουλειάς του WWF εδώ και 50 χρόνια. Σήμερα το WWF επικεντρώνει τις προσπάθειές του σε 35 είδη προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων των ελεφάντων,

των τίγρεων και των ρινόκερων – η ενασχόληση με τα οποία είχε ξεκινήσει ήδη από την ίδρυση του το 1961.


image  

© JORGE SIERRA / WWF-CANON

Αφού ανακάλυψαν τον παράδεισο της Doñana, απείραχτο κομμάτι μίας πολύ αλλοιωμένης Ευρώπης, στα τέλη της δεκαετίας του ’50, μία ομάδα φυσιολατρών οργάνωσαν εκστρατεία για να αγοράσουν σχεδόν 100.000 στρέμματα γης.. Ανάμεσά τους ήταν και αρκετοί από τους ιδρυτές του WWF, όπως ο Dr Luc Hoffmann, σήμερα επίτιμος Αντιπρόεδρος του WWF International. Μετά την αγορά της γης το 1963, το Coto Doñana κηρύχθηκε Εθνικό Πάρκο από την ισπανική κυβέρνηση το 1969. Έκτοτε, οι προστατευόμενες περιοχές έχουν αποτελέσει βασικό άξονα του έργου του WWF, καθώς η οργάνωση έχει υποστηρίξει μέχρι σήμερα την καθιέρωση πάνω από 1 δις εκταρίων ως παγκοσμίως προστατευόμενων βιότοπων.


 image

© MARTIN HARVEY / WWF-Canon

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60, η Μαδαγασκάρη, νησί πλούσιο σε ενδημικά είδη αλλά με εξαιρετικά υποβαθμισμένα οικοσυστήματα, γίνεται προτεραιότητα για το WWF. Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί παγκοσμίως, είναι μία πραγματική χώρα των θαυμάτων, φιλοξενώντας το 1/4 του συνόλου των πρωτευόντων σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και περίπου 100 ειδών και υποειδών λεμούριων.


image

© WILD WONDERS OF EUROPE / MILAN RADISICS / WWF

Το 1971, το WWF παίζει ουσιαστικό ρόλο στη δημιουργία της Συνθήκης Ramsar που προστατεύει τους υγροτόπους του πλανήτη. Σήμερα, πάνω από 1900 υγρότοποι συνολικής έκτασης 186 εκ. εκταρίων περιλαμβάνονται στον κατάλογο Ramsar με τους υγρότοπους διεθνούς σημασίας.


 image

© Vim Van PASSEI / WWF-Canon

Το 1973, το WWF εμπλέκεται στην προσπάθεια να πειστούν οι 6 αρκτικές χώρες να υπογράψουν μία συνθήκη για την προστασία της πολικής αρκούδας. Σήμερα, περισσότερα από 350 εκατομμύρια στρέμματα της Αρκτικής προστατεύονται από την εξόρυξη μεταλλευμάτων και την άντληση πετρελαίου καθώς και από άλλες απειλές.


image

© BERARD DE WETTER / WWF-CANON

Αρχής γενομένης το 1980, το WWF είναι η πρώτη παγκόσμια περιβαλλοντική οργάνωση που δούλεψε στην Κίνα. Από το 1980 ο αριθμός των πάντα, το αρκουδάκι-σύμβολο με το οποίο είναι παγκοσμίως γνωστή η οργάνωση, έχει αυξηθεί ξεπερνώντας τα 1.600.


 image

© NATUREPL.COM / TODD PUSSER / WWF

Το 1986 το WWF παίζει βασικό ρόλο στην εκστρατεία «Σώστε τις Φάλαινες» που οδήγησε στο παγκόσμιο moratorium της εμπορικής φαλαινοθηρίας. To 1994 ολόκληρος ουσιαστικά ο Νότιος ωκεανός – ένα ζωτικής σημασίας ενδιαίτημα για τη φάλαινα – κηρύχθηκε καταφύγιο φαλαινών χάρη στο lobbying του WWF και πολλών ακόμη οργανώσεων.


image

© Sylvie LIEVRE / WWF-Canon

Η κλιματική αλλαγή είναι πραγματική, έχει ήδη ξεκινήσει και είναι πιο έντονη στους πόλους και τις ορεινές περιοχές. Αμέτρητα είδη μπορεί να εκλείψουν ενώ ακόμη και ολόκληρα οικοσυστήματα θα μπορούσαν να εξαφανιστούν. Το 1992, στο Earth Summit του Ρίο, το WWF πιέζει για να διασφαλίσει ότι θα συζητηθεί η Σύμβαση-Πλαίσιο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί ως σήμερα μια από τις βασικές προτεραιότητες της δράσης της οργάνωσης.


 image

© EZE QUIEL SCAGNETTI / WWF-CANON

Ως μέρος της εκστρατείας Detox, που διήρκεσε από το 2003 ως το 2006, το WWF διενήργησε την πρώτη πανευρωπαϊκή έρευνα οικογενειακής ανάλυσης αίματος. Έγινε ανάλυση σε δείγματα αίματος για επικίνδυνα συνθετικά χημικά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι κάθε μέλος της οικογένειας είχε μολυνθεί με ένα κοκτέιλ τουλάχιστον 18 διαφορετικών τεχνητών χημικών, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται σε καταναλωτικά προϊόντα καθημερινής χρήσης.


 image

© JORGEN FREUND / WWF CANON

Αποτελούμενο από δισεκατομμύρια ζωντανά κοράλλια και με έκταση μεγαλύτερη των 2.600 χλμ. το Great Barrier Reef είναι ένα από τα θαύματα της φύσης. Το 2004, η εκστρατεία του WWF αυξάνει σημαντικά την προστασία του. Σήμερα, το ένα τρίτο αυτού – περισσότερα από 1,1 δισεκατομμύρια στρέμματα – βρίσκεται υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας.


image

© MARTIN HARVEY / WWF-CANON

Το 2007, με την υποστήριξη του WWF, οι κυβερνήσεις του του Μπρουνέι, της Ινδονησίας και της Μαλαισίας δεσμεύτηκαν να προστατεύσουν περίπου 220 εκατομμύρια στρέμματα τροπικού δάσους στην Καρδιά του Βόρνεο.


image

© NATUREPL.COM / ANUP SHAH / WWF

Τα τροπικά δάση της Σουμάτρας είναι ανάμεσα στα πιο πλούσια και ποικιλόμορφα του πλανήτη, παρέχοντας καταφύγιο σε πολλά, σπάνια είδη όπως ο κινδυνεύων με εξαφάνιση ουρακοτάγκος. Το 2008, σε συνεργασία με τις εθνικές και περιφερειακές

αρχές, το WWF συνέβαλε να δεσμευτούν τα νησιά στην προστασία των δασών.


 image

 © WWF-CANON / SEAN KELLAND

Η Ώρα της Γης είναι η μεγαλύτερη δημόσια εκστρατεία του WWF, που ξεκίνησε το 2007 στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας. Ως το 2010, με τη συμμετοχή περισσότερων από 120 χωρών και 4.500 πόλεων, η Ώρα της Γης έχει γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μια συμβολική κίνηση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο
Από τις ΑΠΕ στο υδρογόνο

Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις

Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας
Μια σημαντική υποθαλάσσια ανακάλυψη για τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Ιαπωνίας

Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.