Περιβαλλον

ECOVOICE: Πρόγραμμα «Ήλιος»

Ένας νέος τρόπος παροχής καθαρής ενέργειας στη νότια Ευρώπη

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
20084-49675.jpg

Συμφωνία συνεργασίας υπέγραψε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με το Κοινό Ερευνητικό Κέντρο (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιστημονική υποστήριξη του προγράμματος ΗΛΙΟΣ.

Το Ερευνητικό Κέντρο JRC είναι ένα επιστημονικό και τεχνικό ερευνητικό ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ασχολείται με συστήματα βελτιστοποίησης των τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας πάνω στα οποία στηρίζεται η Ε.Ε για τον καθορισμό και την εφαρμογή των ενεργειακών πολιτικών της. Θεωρείται ανεξάρτητο από εθνικά ή ιδιωτικά συμφέροντα και πρέπει να εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον των κρατών μελών.

Το JRC θα συνεργαστεί με την Ελληνική Κυβέρνηση και τους υπόλοιπους παράγοντες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ για την βελτιστοποίηση της επιστημονικής πλευράς του έργου σχετικά με την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Θα αξιολογηθούν οι τοποθεσίες που έχουν επιλεγεί από το Ελληνικό δημόσιο τόσο από τεχνική πλευρά όσο και από περιβαλλοντική, ο προσανατολισμός των panels και άλλοι παράμετροι έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί η παραγόμενη ενέργεια. Επιπλέον θα εξεταστεί το πώς θα μεταφέρεται η ενέργεια που παράγεται στην Ελλάδα στις βόρειες χώρες της Ευρώπης. Ανάμεσα στις επιλογές που υπάρχουν συμπεριλαμβάνονται τα υποθαλάσσια καλώδια συνεχούς ρεύματος και τα εναέρια εναλλασσόμενου ρεύματος.

Στη συνάντηση του διευθυντή του Ινστιτούτου Ενέργειας και Μεταφορών του JRC Giovanni De Santi με στελέχη του ΥΠΕΚΑ και του ΑΔΜΗΕ συζητήθηκαν θέματα τα οποία επηρεάζουν την εφαρμογή του σχεδίου ΗΛΙΟΣ όπως ο καθορισμός της πραγματικής «καθαρής» μεταφορικής ικανότητας των δικτύων για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα προς την κεντρική Ευρώπη, η απαιτούμενη ικανότητα αποθήκευσης και η ευέλικτη ικανότητα παραγωγής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την υποστήριξη μεταβλητής παραγωγής από τα ηλιακά πάρκα του προγράμματος ΗΛΙΟΣ.

Ο κ. Giovanni De Santi δήλωσε « ότι αν το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ πετύχει θα μπορούσε να αποτελέσει «οδηγό» για ένα νέο τρόπο παροχής καθαρής ενέργειας στη Νότια Ευρώπη και την διανομή της έπειτα στην υπόλοιπη Ευρώπη, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για μια οικονομία χαμηλού άνθρακα. Επιπλέον το σχέδιο ΗΛΙΟΣ συντείνει στην προώθηση των στόχων ανάπτυξης και απασχόλησης τους οποίους επιδιώκει η Ε.Ε».

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μια σύντομη Ιστορία της κλιματικής πολιτικής
Μια σύντομη ιστορία της κλιματικής πολιτικής

Πολύς κόσμος θεωρεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας και των βροχοπτώσεων είναι μια μάλλον θετική προοπτική για περιοχές που πάσχουν από εποχική ξηρασία και μικρή ανάπτυξη της βλάστησης. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.