Περιβαλλον

ECOVOICE: Έργα διαχείρισης απορριμμάτων

Ημερίδα από το ΥΠΕΚΑ

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
17944-45659.jpg

Σε ημερίδα που διοργανώθηκε από το ΥΠΕΚΑ συζητήθηκαν, από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς υπουργεία, περιφέρεια, δήμοι, εταιρείες και περιβαλλοντικές οργανώσεις , τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για την υλοποίηση εγκαταστάσεων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική. Στόχος της ημερίδας ήταν μέσα από τον ανοικτό διάλογο να διαμορφωθεί συναντίληψη γύρω από τα δεδομένα του περιφερειακού σχεδιασμού έτσι ώστε να τεθεί το πλαίσιο και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού για την ανάληψη των έργων αφού βρισκόμαστε σε οριακό σημείο με την Φυλή να κλείνει το 2014.

Έχουμε ένα περιφερειακό σχεδιασμό που ψηφίστηκε το 2003 και σχεδόν δέκα χρόνια μετά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Σήμερα δρομολογείται η διαδικασία για την ανάδειξη αναδόχου –επενδυτή που θα αναλάβει την ολοκληρωμένη επεξεργασία και διαχείριση των απορριμμάτων. Πιο συγκεκριμένα σε δύο μήνες από σήμερα θα προκηρυχτεί ο διαγωνισμός για τέσσερα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων ποσοτήτων 1.350.000 τόνων το καθένα. Για την υλοποίηση αυτών των έργων και λόγω της οικονομικής κρίσης όπου το κράτος αδυνατεί να χρηματοδοτήσει εξ’ ολοκλήρου τα έργα θα γίνει σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ). Η διαδικασία του διαγωνισμού θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012 ώστε τα έργα να είναι σε πλήρη λειτουργία το 2014.

Με την σύμπραξη του δημοσίου και των ιδιωτών το δημόσιο καλείται να διαθέσει τους χώρους για την εγκατάσταση των υποδομών, ν α εγγυηθεί τις ελάχιστες ποσότητες εισερχομένων απορριμμάτων και να ελέγχει την υλοποίηση της σύμβασης και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Από την πλευρά τους οι ιδιώτες είναι υποχρεωμένοι να χρηματοδοτήσουν την υλοποίηση των έργων, να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις εγκαταστάσεις και να μεταβιβάσουν τις υποδομές στο δημόσιο μετά την λήξη της σύμβασης που είναι διάρκειας 25 ετών.

Ένσταση υπήρξε από τον πρόεδρο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλιππο Κυρκίτσο που εκπροσωπούσε τις οικολογικές οργανώσεις ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, WWF ΕΛΛΑΣ και GREENPEACE για τις εγγυήσεις του κράτους στις ελάχιστες ποσότητες εισερχομένων απορριμμάτων. «Λόγω της οικονομικής κρίσης θα έχουμε ύφεση και στα σκουπίδια. Δεν είναι λογικό το δημόσιο να εγγυάται την ποσότητα των 1.350.000 τόνων ετησίως για 25 χρόνια και να πληρώνει ποινική ρήτρα, εκτός και αν υπάρχει σκέψη να φέρουμε σκουπίδια από την επαρχία» επισήμανε ο κ. Κυρκίτσος. Επίσης τόνισε την ανάγκη στις προδιαγραφές του διαγωνισμού να μην προσδιορίζεται αποκλειστικά παραλαβή σύμμικτων αποβλήτων ώστε να επιτρέπει στους Δήμους την έναρξη προγραμμάτων διαλογής στην πηγή. «Όσο μεγαλύτερη είναι η διαλογή στην πηγή, τόσο περισσότερο μειώνεται το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας των μονάδων τελικής επεξεργασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΕΒΙΑΝ κ. Κατρή Αθανάσιου ο οποίος τόνισε την ανάγκη λειτουργίας πράσινων σημείων μέσα στους Δήμους και την αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων στην προδιαλογή και διαχείριση των οργανικών αποβλήτων. «Με αυτό τον τρόπο το υπόλειμμα που οδηγείται στην ταφή είναι της τάξης του 25% , ένα καλό όριο, αλλά ο διαγωνισμός θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στις τεχνολογίες που μπορούν να ρίξουν κι’ άλλο αυτό το ποσοστό» υπογράμμισε ο κ. Κατρής.

Κλείνοντας την ημερίδα ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε την συνάντηση εξαιρετικά χρήσιμη γιατί ακούστηκαν τοποθετήσεις με πολύ σαφήνεια. Κάλεσε τους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί όπως χαρακτηριστικά είπε «οι εποχές του πολιτικού κόστους έχουν παρέλθει και έχουν παρέλθει γιατί είμαστε ένα βήμα πριν την καταστροφή. Δεν έχουμε την πολυτέλεια άλλων καθυστερήσεων».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ