- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Σαν άσκηση για την Ελλάδα παρομοίασε τον ενεργειακό σχεδιασμό ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού ο ορίζοντας του φτάνει μέχρι το 2050. Διαμορφώνονται σενάρια που περιλαμβάνουν τόσο την δέσμευση της χώρας για το 20-20-20 όσο και τις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις με πρώτη την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια στην διακύμανση των τιμών, την ενεργειακή φτώχεια, το βέλτιστο μίγμα που πρέπει να υιοθετηθεί και την εξοικονόμηση.
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ με πρωταθλητές τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά. Στα φωτοβολταϊκά οι αδειοδοτήσεις έχουν ξεπεράσει τους στόχους για το 2020 υπάρχει όμως πρόβλημα με την υλοποίηση τους λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουμε. Οι τράπεζες δεν μας εμπιστεύονται για την χορήγηση δανείων ούτε στις επενδύσεις σε ΑΠΕ που θεωρούνται εγγυημένες. Το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση είτε στις ελληνικές τράπεζες είτε κατευθείαν στους επενδυτές.
Υποχρεωτικά θα είναι από δω και πέρα τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και στις ταράτσες των νέων κτηρίων με σκοπό να φύγουμε από την λογική του να «φυτέψουμε» την ύπαιθρο με φωτοβολταϊκά και να πάμε στην λογική της επέκτασης των φωτοβολταϊκών στον αστικό ιστό που είναι καλύτερο και ορθολογικότερο και για το δίκτυο.
Το μεγαλύτερο ενεργειακό πρότζεκτ που τρέχει αυτή τη στιγμή είναι το σχέδιο «ΗΛΙΟΣ» μια σημαντική πρωτοβουλία που μπορεί να αποφέρει επενδύσεις μέχρι 20 δις ευρώ αν φτάσουμε στην πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου με τα 10 GW. Όπως επισήμανε ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου το ενδιαφέρον σε επίπεδο Γερμανικής Κυβέρνησης διατρέχει όλα τα Υπουργεία ενώ το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι διπλό. Αφενός γιατί το «ΗΛΙΟΣ» είναι για πρώτη φορά μια πρακτική δυνατότητα υλοποίησης του νέου πλαισίου των ΑΠΕ αφετέρου καλύπτει απολύτως τα σχέδια που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη των δικτύων στην Ευρώπη. Σε πολιτικό επίπεδο το πρότζεκτ συνάγει με την βούληση της Ευρώπης για έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας αφού αυτό σημαίνει στήριξη της οικονομίας.
Από τον επίτροπο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε όλες τις διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν Ευρωπαϊκοί πόροι για να επιτευχθούν τα δίκτυα μεταφοράς προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη έτσι ώστε να διευκολυνθεί ένα μεγάλο σχέδιο όπως το «ΗΛΙΟΣ». Το σχέδιο «ΗΛΙΟΣ» έχει φύγει από το στάδιο της ιδέας και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης. Γίνονται συζητήσεις με τους φορείς και συζητήσεις για την εύρεση της γης που χρειάζεται για την υλοποίηση του σχεδίου περίπου 230 χλμ. για ενοικίαση για τα επόμενα 20 χρόνια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.