Περιβαλλον

ECOVOICE: Ενεργειακός σχεδιασμός

Επενδύσεις στην «καθαρή» ενέργεια

41535-93522.jpg
Βασιλική Γραμματικογιάννη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
16319-43508.jpg

Σαν άσκηση για την Ελλάδα παρομοίασε τον ενεργειακό σχεδιασμό ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού ο ορίζοντας του φτάνει μέχρι το 2050. Διαμορφώνονται σενάρια που περιλαμβάνουν τόσο την δέσμευση της χώρας για το 20-20-20 όσο και τις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις με πρώτη την προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια στην διακύμανση των τιμών, την ενεργειακή φτώχεια, το βέλτιστο μίγμα που πρέπει να υιοθετηθεί και την εξοικονόμηση.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία από την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ με πρωταθλητές τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά. Στα φωτοβολταϊκά οι αδειοδοτήσεις έχουν ξεπεράσει τους στόχους για το 2020 υπάρχει όμως πρόβλημα με την υλοποίηση τους λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζουμε. Οι τράπεζες δεν μας εμπιστεύονται για την χορήγηση δανείων ούτε στις επενδύσεις σε ΑΠΕ που θεωρούνται εγγυημένες. Το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για χρηματοδότηση είτε στις ελληνικές τράπεζες είτε κατευθείαν στους επενδυτές.

Υποχρεωτικά θα είναι από δω και πέρα τα φωτοβολταϊκά στις στέγες και στις ταράτσες των νέων κτηρίων με σκοπό να φύγουμε από την λογική του να «φυτέψουμε» την ύπαιθρο με φωτοβολταϊκά και να πάμε στην λογική της επέκτασης των φωτοβολταϊκών στον αστικό ιστό που είναι καλύτερο και ορθολογικότερο και για το δίκτυο.

Το μεγαλύτερο ενεργειακό πρότζεκτ που τρέχει αυτή τη στιγμή είναι το σχέδιο «ΗΛΙΟΣ» μια σημαντική πρωτοβουλία που μπορεί να αποφέρει επενδύσεις μέχρι 20 δις ευρώ αν φτάσουμε στην πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου με τα 10 GW. Όπως επισήμανε ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου το ενδιαφέρον σε επίπεδο Γερμανικής Κυβέρνησης διατρέχει όλα τα Υπουργεία ενώ το ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι διπλό. Αφενός γιατί το «ΗΛΙΟΣ» είναι για πρώτη φορά μια πρακτική δυνατότητα υλοποίησης του νέου πλαισίου των ΑΠΕ αφετέρου καλύπτει απολύτως τα σχέδια που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανάπτυξη των δικτύων στην Ευρώπη. Σε πολιτικό επίπεδο το πρότζεκτ συνάγει με την βούληση της Ευρώπης για έμπρακτη στήριξη της Ελλάδας αφού αυτό σημαίνει στήριξη της οικονομίας.

Από τον επίτροπο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε όλες τις διαβεβαιώσεις ότι θα υπάρξουν Ευρωπαϊκοί πόροι για να επιτευχθούν τα δίκτυα μεταφοράς προς την Νοτιοανατολική Ευρώπη έτσι ώστε να διευκολυνθεί ένα μεγάλο σχέδιο όπως το «ΗΛΙΟΣ». Το σχέδιο «ΗΛΙΟΣ» έχει φύγει από το στάδιο της ιδέας και βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησης. Γίνονται συζητήσεις με τους φορείς και συζητήσεις για την εύρεση της γης που χρειάζεται για την υλοποίηση του σχεδίου περίπου 230 χλμ. για ενοικίαση για τα επόμενα 20 χρόνια.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ