- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Το 2003 η Ορνιθολογική Εταιρεία δημιούργησε ένα εθελοντικό δίκτυο Υπεύθυνων που έχει αναλάβει να παρακολουθεί την κατάσταση Σημαντικών Περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας. Κάθε χρόνο οι περιοχές αυτές επεκτείνονται, πράγμα που καθιστά δύσκολη την παρακολούθηση τους από την ίδια την Ορνιθολογική. Για τον λόγο αυτό η συμμετοχή εθελοντών είναι η μόνη δυνατότητα για την συλλογή στοιχείων για την κατάσταση των περιοχών της Ελλάδας, έτσι ώστε να μπορεί να επεμβαίνει η Ορνιθολογική όπου υπάρχει απειλή για την διατήρηση υπό εξαφάνισης ειδών.
Κάθε χρόνο τέτοια εποχή η Ορνιθολογική μας καλεί όλους να συμβάλλουμε στην προστασία των περιοχών που βρίσκονται κοντά στον τόπο διαμονής μας ή αποτελούν τόπο καταγωγής μας ή απλά ένα μέρος που μας αρέσει και επισκεπτόμαστε συχνά. Συμμετέχοντας στο δίκτυο παρακολούθησης των περιοχών αυτών συμβάλουμε αφ’ ενός μεν στην προστασία της βιοποικιλότητας που αποτελεί στοιχείο ποιότητας της ζωής, αφ’ εταίρου μας δίνετε η δυνατότητα να γνωρίσουμε νέους τόπους, να συναντήσουμε καινούργιους ανθρώπους αλλά και να αποκτήσουμε γνώσεις για την φύση και το περιβάλλον.
Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για την συμμετοχή στο πρόγραμμα. Η Ορνιθολογική θα εκπαιδεύσει τους εθελοντές με ένα θεωρητικό σεμινάριο πάνω σε γενικές γνώσεις ορνιθοπανίδας και με πρακτική άσκηση για την αναγνώριση απειλών που αντιμετωπίζουν οι βιότοποι και τα είδη. Τα σεμινάρια θα γίνουν μέσα στον Οκτώβρη ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου στην Ορνιθολογική στα τηλέφωνα 210 8227937, 210 8228704 η ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα τους.
Οι δεσμεύσεις που έχουν οι εθελοντές εκτός από την παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι η επίσκεψη της περιοχής τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο και η δέσμευση για παρακολούθηση της συγκεκριμένης περιοχής για τρία χρόνια. Επίσης θα πρέπει να συμπληρώνετε και να στέλνετε στην Ορνιθολογική μια ετήσια αναφορά για την κατάσταση της περιοχής.
Ας επιστρατεύσουμε το μεράκι και την ευαισθησία μας ώστε να προστατεύσουμε τους βιότοπους που χρειάζονται τα πουλιά για την αναπαραγωγή και την διαβίωση τους. Άλλωστε όπως είχε πει και μια φίλη «ο εθελοντισμός είναι το ενοίκιο μας στη γη».
Φωτο: Ορνιθολογική Εταιρία
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.