- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Για πρώτη φορά η 5η Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος υπήρξε για την χώρα μας ημέρα ευαισθητοποίησης και δράσης για το περιβάλλον. Με τη συμμετοχή πολιτών, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, δήμων και περιφερειών πραγματοποιήθηκαν 152 δράσεις καθαρισμού παραλιών, δασών, πάρκων και γειτονιών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, και με την υποστήριξη των Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού & Τουρισμού.
Από τον καθαρισμό των πάρκων στα Πευκάκια του Ρέθυμνου και την ανακύκλωση σχολικών βιβλίων σε όλη την Περιφέρεια της Κρήτης μέχρι τους καθαρισμούς της Μικρολίμνης του Αγ. Αχιλλείου και την παραλία της Μεγάλης Πρέσπας και το περπάτημα στα μονοπάτια του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου και από τον καθαρισμό των παραλιών Ευεργετούλα και Ντίπι Γέρα στη Λέσβο και τις παραλίες της Χίου της Σάμου και της Λίμνου, μέχρι τον καθαρισμό στην παραλία Κρυονέρι της Ζακύνθου και την πεζοπορία στα μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού Αίνου στην Κεφαλονιά, πολίτες και φορείς έστειλαν ένα μήνυμα δράσης για το περιβάλλον.
Συνολικά ο αριθμός των δράσεων που πραγματοποιήθηκε ανά περιφέρεια είναι:
• Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:5
• Αττικής: 52
• Βορείου Αιγαίου: 7
• Δυτικής Ελλάδας: 9
• Δυτικής Μακεδονίας: 17
• Ηπείρου: 3
• Θεσσαλίας: 13
• Ιονίων Νήσων: 2
• Κεντρικής Μακεδονίας: 15
• Κρήτης: 6
• Νοτίου Αιγαίου: 9
• Πελοποννήσου: 6
• Στερεάς Ελλάδας: 8
Έντεκα Σχολές Κατάδυσης όλης της χώρας έδωσαν ραντεβού για την καταδυτική «βουτιά» εθελοντικής δράσης σε δέκα περιοχές, στον Άλιμο, στο Λαύριο, στην Καλντέρα της Σαντορίνης, στη Νέα Μάκρη, στη Θάσο, στη Λέσβο, στον Αστέρα Βουλιαγμένης, στο λιμάνι της Καλαμάτας, στην Καρδαμύλη Μεσσηνίας και στη Μύκονο.
Για επτά ώρες οι λάτρεις του ποδηλάτου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία ελεύθερη βόλτα 8 χλμ. από το Μέγαρο Μουσικής έως την Πλατεία Νερού στο Φάληρο.
Μουσεία, βιβλιοπωλεία και κέντρα πολιτισμού άνοιξαν τις πόρτες τους και υποδέχτηκαν μικρούς και μεγάλους ξεναγώντας τους σε 30 διαφορετικές εκδηλώσεις και δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για την προστασία του περιβάλλοντος.
Φέτος η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος γιορτάστηκε με έναν ιδιαίτερο τρόπο, μέσω πρωτοβουλιών. Σε κάθε ελληνική γωνιά συστρατεύτηκαν εθελοντικά πολίτες ανεξαρτήτως ηλικίας, φορείς και οργανισμοί έχοντας ένα κοινό στόχο. Οι δράσεις αναπτύχθηκαν στους αστικούς ιστούς των πόλεων, στις περιαστικές περιοχές ακόμη και στα φυσικά οικοσυστήματα. Άλση, πάρκα, δρόμοι, πλατείες, γειτονιές, παραλίες, παραποτάμιες και παραλίμνιες περιοχές, καθώς και προστατευόμενες περιοχές δέχτηκαν τη φροντίδα ενεργών περιβαλλοντικά πολιτών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή κατά την οποία η Κλιματική Κρίση θα αμφισβητηθεί δεόντως
θα παρθεί κάποια ουσιαστική απόφαση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της;
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.