- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κυκλική Οικονομία
Αντιμέτωποι με την έλλειψη φυσικών πόρων
Σήμερα για την παγκόσμια παραγωγή χρησιμοποιούνται φυσικοί πόροι που ισοδυναμούν με το σύνολο των πόρων μιάμισης Γης, ενώ αναμένεται μέχρι το 2030 να χρειάζονται πόροι που θα αντιστοιχούν σε δυο πλανήτες. Αυτό σημαίνει ότι οι φυσικοί πόροι σύντομα θα εξαντληθούν και η Ευρώπη που εξαρτάται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο από την εισαγωγή τους, χρειάζεται να τους χρησιμοποιεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο. Για το λόγο αυτό οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα ζητούν δεσμευτική αύξηση της αποδοτικότητας των πόρων στην ΕΕ της τάξεως του 30% μέχρι το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2014. Το ψήφισμα έρχεται ως απάντηση σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί πακέτου «κυκλικής οικονομίας» που κατατέθηκε πέρυσι τον Ιούλιο μαζί με νομοθετική πρόταση για τα απόβλητα, που όμως αποσύρθηκε μερικούς μήνες αργότερα.
Όπως αναφέρουν στο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές, η αποτελεσματικότερη χρησιμοποίηση των πόρων μπορεί να αυξήσει το ΑΕΠ της Ευρώπης κατά 1% και να δημιουργήσει 2 εκατ. επιπλέον θέσεις εργασίας. Ειδικότερα στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, μπορούν να δημιουργηθούν μέχρι και 18.000 νέες θέσεις εργασίας εάν θεσπιστούν δεσμευτικοί στόχοι μείωσης των αποβλήτων. Με το ψήφισμα καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει δεσμευτικούς στόχους μέσα στο 2015, καθώς επίσης και τη σταδιακή μείωση των αποτεφρωμένων αποβλήτων.
Επιπλέον ζητούν την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τον οικολογικό σχεδιασμό των προϊόντων που θα λαμβάνει υπόψιν τον πλήρη κύκλο της ζωής τους. Από το πώς πρέπει να είναι σχεδιασμένο ένα προϊόν ώστε να αυξάνεται η διάρκεια ζωής του μέσω της επιδιόρθωσης του αλλά και της επαναχρησιμοποίησης του και να είναι ανακυκλώσιμο ώστε να εξαλειφθεί εντελώς η προγραμματισμένη αχρήστευση του.
Στο ψήφισμα οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν και την ανάγκη αποσύνδεσης της ανάπτυξης από τη χρήση φυσικών πόρων. Θα πρέπει να υπάρξει περιορισμός των εξορύξεων και διαχωρισμός της οικονομικής ανάπτυξης από την χρήση φυσικών πόρων. Για να καταστεί αειφόρος η χρήση των φυσικών πόρων μέχρι το 2050 θα πρέπει η πολιτική της ΕΕ να επιβάλλει τη μείωση της χρήσης τους σε βιώσιμο επίπεδο και τη μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ σταδιακά θα πρέπει να προχωρήσει και στην εξάλειψη των τοξικών ουσιών.
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα η βελτίωση της χρήσης των πόρων θα οδηγήσει και σε σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στο δημόσιο και τους ευρωπαίους καταναλωτές. Υπολογίζεται ότι το ποσό που θα εξοικονομηθεί είναι γύρω στα 600 δις ευρώ ενώ παράλληλα θα μειωθούν και οι ετήσιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 2-4%.
«Αυτή είναι μια θεμελιώδη στροφή, μια συστημική αλλαγή που αντιμετωπίζουμε και στην οποία κρύβονται τεράστιες επιχειρηματικές δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν μόνο βοηθώντας στο να δημιουργηθεί ένα επιχειρησιακό οικοσύστημα. Αλλά για να συμβεί αυτό, χρειάζονται νομοθετικές, ενημερωτικές, οικονομικές και συνεργατικές δράσεις» ανέφερε η ευρωβουλευτής Sirpa Pietikainen. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 394 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 82 αποχές.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που μια πόλη λαμβάνει τέτοια μέτρα
Για πρώτη φορά θα ξεπεραστεί το συμβολικό φράγμα του 1,5°C της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας
Οι διακυμάνσεις της παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο δημιουργούν μεγάλες προκλήσεις στη διαχείριση του ενεργειακού μας συστήματος, με την αποθήκευση και το υδρογόνο να είναι οι κύριες απαντήσεις
Ποια είδη δεν πρέπει να φυτεύονται σε πόλεις
Και το πρώτο που θα σπάσει το φράγμα του 1,5° Κελσίου
Τι δείχνουν τα σενάρια του Network for Greening the Financial System – Δίκτυο για ένα Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα (NGFS)
H Γουίσντομ εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 1956 - Ήταν με έναν νέο σύντροφο φέτος
Οι προκλήσεις, τα κενά και οι προοπτικές για τις θάλασσές μας που δοκιμάζονται
Πώς ερμηνεύεται το φαινόμενο που έχει να εμφανιστεί από τη δεκαετία του 1980
Αντικείμενα που χρησιμοποιούμε όλοι και καταστρέφουν το περιβάλλον
Υποθαλάσσιες έρευνες σε βάθος 5.000 μέτρων αποκάλυψαν ένα τεράστιο κοίτασμα μαγγανίου που περιέχει και αρκετό κοβάλτιο για να καλύψει τις ανάγκες της Ιαπωνίας για περίπου 75 χρόνια
«Ποιος είναι υπεύθυνος;» - Η τοπική κοινότητα προσπαθεί να ανακαλύψει τον ένοχο
Η εξάρτηση από τα μικρά, «φορητά» μπουκάλια και το περιβαλλοντικό κόστος
Στη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας του είδους σε όλη τη Μεσόγειο
«Δεν είμαι τρελαμένος οικολόγος ούτε ακτιβιστής, επιθυμώ να υπάρχει ισορροπία στη φύση και να διατηρηθεί κάθε είδος ζωής» έλεγε
Τεράστιος ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος - Πώς καταστρέφονται ολόκληρες κοινότητες
Συνέντευξη με τον Δρ. Κώστα Ανδριοσόπουλο με θέμα τις Ενεργειακές Κοινότητες και τη χρηματοδότηση μέσω crowdfunding.
Με οδηγό την τεχνητή νοημοσύνη, το μέλλον προβλέπεται πιο βιώσιμο
Χρειαζόμαστε το αττικόψαρο (Pelasgus-marathonicus), όπως μας χρειάζεται και αυτό. Η απώλεια της φύσης μοιραία θα οδηγήσει στη δική μας φτώχεια και δυστυχία
Στο Βόρειο Αιγαίο καταγράφηκαν έντονοι και μεγάλης διάρκειας θαλάσσιοι καύσωνες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.