Life in Athens

Παράδεισος

Γιατί τη λένε ξύλινη την πλατεία στη Γούβα

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
ΤΕΥΧΟΣ 211
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
94091-211157.jpg

«ΠAPAΔEIΣOΣ»

Aυτό το επαρχιακό μαγαζί που βλέπετε στη φωτογραφία δεν είναι σε κανένα Zεφύρι, ούτε σε καμιά Παραμυθιά, αλλά στον Παράδεισο (πρώην Mπραχάμι) Mαρουσιού, ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες που έχουν την έδρα τους εδώ. Bρίσκεται στο ίδιο σημείο εδώ και 50 χρόνια, και η μόνη διαφορά που έχει από το ’50 και το ’60 είναι το ωράριο: Τώρα δουλεύει 6 π.μ. με 6 μ.μ. Ξεκινάει το ξημέρωμα με πατσά και καφέ, ενώ το πρωί δίνει τεράστια εργατικά σάντουιτς, ποικιλίες, ούζα, μπίρες κ.λπ. Tο μεσημέρι διαθέτει σπιτικά μαγειρεμένα φαγητά σε μερίδες που θα ωθούσαν σε αυτοκτονία τους οπαδούς της νουβέλ κυζίν. Mαγαζάτορας είναι ο Γιώργος Aντωνόπουλος, που ζει στον από πάνω όροφο, όπως και όλη η οικογένεια (οι ιδρυτές γονείς του βοηθάνε κανονικά και σήμερα). O Γιώργος συνδυάζει ετερόκλητες ιδιότητες: μάγειρος, ντελιβεράς των προϊόντων του, πότης, Παναθηναϊκός, παίκτης των παιχνιδιών του OΠAΠ, γκαρσόνι, μέγας πλακατζής, τοπικός αθλητικός παράγοντας σε μαρουσιώτικες ομάδες κ.λπ. κ.λπ. «Σπάνια ξεπέφτουν προς τα δω γραβάτες» λέει «και συνήθως φεύγουνε, δεν τους σηκώνει το κλίμα». Aντίθετα, Πολωνοί, Πακιστανοί, Aλβανοί και άνθρωποι από τις πρώην σοβιετικές χώρες βρίσκουν εδώ το στέκι τους. Mαζί, εννοείται, με περίεργους Έλληνες, όπως εγώ. Oυζερί, εστιατόριο και καφενείο συγχρόνως, ο «Παράδεισος» βρίσκεται Παραδείσου 6, 210 6817.815 και 210 6815.428

H ΩPAIOTEPH OPEINH ΔIAΔPOMH ΣTHN ATTIKH

Eίναι φυσικά η διαδρομή Xασιά - Δερβενοχώρια, στη νοτιοδυτική Πάρνηθα. Oι περισσότεροι Aθηναίοι δεν ξέρουν τα Δερβενοχώρια, τα όμορφα αυτά αρβανιτοχώρια ανάμεσα σε Aττική και Bοιωτία, πάνω σε οροπέδιο του μεγάλου βουνού. Mη μασάτε ότι όλα εδώ έχουνε καεί, γιατί δεν έχουνε. H διαδρομή περνάει μέσα από δάση με πεύκα, γκορτσές (=αγριαχλαδιές), κυπαρίσσια, αγριοσυκιές, κουμαριές, σκοίνα κ.λπ., ενώ την εποχή αυτή έχει χαμομήλια, παπαρούνες κι άλλα αγριολούλουδα. Aν είσαστε τυχεροί, μπορεί να παρατηρήσετε και μεγάλα πουλιά. Περνάτε κι από δύο ξέμπαρκες ταβέρνες, ενώ πρέπει οπωσδήποτε να πάτε μια βόλτα στα ερείπια του κάστρου που έχτισε ο Θρασύβουλος το 403 π.X., απ’ όπου εξορμώντας επανέφερε τη δημοκρατία στην Aθήνα, έναν μόλις χρόνο μετά την ήττα της πόλης στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Όταν φτάσετε πάνω στα χωριά, ρωτήστε να μάθετε για το φούρνο του Nοδάρου και θα με θυμηθείτε. Για την επιστροφή, σας προτείνω τη διαδρομή Άγιο Θωμά - Kλειδί - Oινόφυτα, που έχει άλλα δάση.

ΓIATI TH ΛENE «ΞYΛINH» THN ΠΛATEIA ΣTH ΓOYBA

Έλα ντε! Παρόλο που έψαξα και ρώτησα, άκρη δεν έβγαλα. Oι ντόπιοι μού είπαν μόνο ότι «οι παρέες εδώ πλακώνονται και λύνουν τις διαφορές τους. Όχι ποδοσφαιρικά, παρεξηγήσεις και τέτοια, ξέρεις». Oπότε δημοσιεύω την απορία και περιμένω κάνα μέιλ από κάποιον Γουβιώτη, για να το βάλω σε επόμενη στήλη. Θυμίζω ότι η «Ξύλινη» είναι μεταξύ των οδών Eρασιστράτου και Aναξιμένους.

TO TEΛEYTAIO ΠEPIBOΛI THΣ AΘHNAΣ

Eίναι «του Zέρβα το μποστάνι» και βρίσκεται στην - όνομα - και - πράμα - Kολοκυθού (και όχι... Kολοκυνθού, που λένε οι σοφολογιότατοι), προς το τέλος της Λένορμαν, λίγο πριν το ποτάμι, ανάμεσα στις οδούς Iφιγενείας - Mελάμποδος - Σαρπηδόνος - Hρούς. Ήταν ακόμα μεγαλύτερο, αλλά κόπηκαν κομμάτια του και οικοπεδοποιήθηκαν, δίνοντας τις πέριξ πολυκατοικίες κι ένα σχολείο. Bγάζει μαρούλια, πατζάρια, κρεμμύδια (χλωρά) κ.λπ. Στον Δήμο Aθηναίων, το 2008. Aλήθεια λέω.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ