Life in Athens

Hola from Barcelona

Το φετινό καλοκαίρι μια παρέα skaters οργανώσαμε ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη, τη Μέκκα του skateboarding (κάποτε)

1238923_217290008467464_250417658_n.jpg
Billy Gee
ΤΕΥΧΟΣ 224
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
92817-208279.jpg

Το φετινό καλοκαίρι μια παρέα skaters πήραμε την απόφαση να ξεχάσουμε τα ελληνικά νησιά και να οργανώσουμε ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη, τη Μέκκα του skateboarding (κάποτε). Λέω «κάποτε», γιατί είναι γνωστό σε όλους ότι η σημερινή Βαρκελώνη δεν είναι πια «ο παράδεισος των skaters» που ήταν μια δεκαετία πριν. Παρ’ όλα αυτά φροντίσαμε η παραμονή μας να διαρκέσει ένα μήνα περίπου, έτσι ώστε να προσαρμοστούμε στους ρυθμούς της μαγικής αυτής πόλης και να προλάβουμε να επισκεφτούμε όλα τα σούπερ skate spots. Έχω επισκεφτεί κι άλλες φορές αυτή την πόλη και πάντα η αύρα της με μαγεύει, μυρίζεις από χιλιόμετρα ότι συμβαίνουν πράγματα εδώ που αφορούν το skate, τσουλάς στους δρόμους και στα στενά της και στις πλατείες της και πάντα κάποιο γνωστό όνομα βλέπεις να τσουλάει δίπλα σου, έχει φανταστικά μέρη για εμάς, που δυστυχώς όμως καθώς περνούν τα χρόνια γίνονται όλο και πιο απαγορευτικά.

Τα τελευταία δύο χρόνια η πόλη πήρε πολύ δραστικά μέτρα σε σχέση με τους skaters. Παλιά γνωστά ονειρεμένα spots απέκτησαν skate stoppers, με αποτέλεσμα να τρέχεις σε αναζήτηση άλλου σημείου. Στο πιο δημοφιλές απ’ αυτά, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης, το γνωστό μας “Macba”, εκεί που κάποτε συναντούσες όλους τους skaters της υφηλίου, τα πράγματα έχουν αγριέψει τόσο που κάνεις skate με το ένα μάτι και με το άλλο κοιτάς μήπως κάποιος αστυνομικός κάνει την εμφάνισή του όχι μόνο για να σου δώσει κλήση, αλλά να σου πάρει και το σανίδι σου. Γενικώς στο κέντρο της πόλης απαγορεύεται να τσουλάς με το skate, αν σε πιάσουν πληρώνεις 70 ευρώ πρόστιμο και σου παίρνουν και το skate. Αν το θέλεις πίσω πρέπει να πληρώσεις, πράγμα που έπαθε κι ένας από την παρέα μας, ο καλός μας Θωμάς Κολούσης, αλλά προτίμησε να τους το αφήσει ενθύμιο. Εάν σε πιάσουν να κάνεις skate σε κατοικημένη περιοχή τσιμπάς ένα προστιματάκι των 300 ευρώ, επειδή «ενοχλείς τους κατοίκους της γειτονιάς»! Τα πρόστιμα ποικίλουν σε τιμές και φτάνουν μέχρι και τα 2.000 ευρώ, όπως μας εκμυστηρεύτηκε ένας ντόπιος, που για να το ξεπληρώσει αναγκάστηκε να δουλέψει στο δήμο για κάποιο καιρό.

Το νέο σύστημα έχει φυσικά προβληματίσει όλους τους skaters του κόσμου και τώρα πολλοί απ’ αυτούς που είχαν μετακομίσει κάποτε στη γη της επαγγελίας τώρα σκέφτονται να τα μαζέψουν και να γυρίσουν, αφού το βαρκελωνέζικο όνειρο φαίνεται να τελειώνει. Τότε γιατί η Βαρκελώνη εξακολουθεί να είναι πόλος έλξης για το skateboarding; Γιατί, αν έχεις το κουράγιο να βγεις λίγο έξω από το κέντρο, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο χαλαρά και διαπιστώνεις ότι υπάρχουν άπειρα μέρη για να τσουλήσεις με την ησυχία σου, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα γύρω σου την τρελή ομορφιά και την αρχιτεκτονική της πόλης. Έτσι κάναμε κι εμείς, με ένα πρόγραμμα φουλ, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με την απώλεια της τσάντας με τη φωτογραφική μηχανή του Βαγγέλη. Και περάσαμε τόσο τέλεια, που ανανεώσαμε κατευθείαν το ραντεβού μας για το επόμενο καλοκαίρι. Είναι τόσα πολλά τα μέρη εδώ, που καμιά απαγόρευση, κανένα μέτρο και κανένα πρόστιμο δεν θα σταματήσει τους skaters όλου του κόσμου να κάνουν το καθιερωμένο τους προσκύνημα κάθε χρόνο, γιατί και η ανακάλυψη ενός νέου μη φυλασσόμενου σημείου είναι τόσο γοητευτικό πράγμα που θυμίζει κυνήγι θησαυρού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ