Πριβέ ξενάγηση στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας
Σαλόνι της βασιλικής σουίτας.
Life in Athens

Πριβέ ξενάγηση στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας

Το εμβληματικό ξενοδοχείο γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια λειτουργίας του
125052-280643.jpg
Έλενα Ντάκουλα
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία: Παρακολουθήσαμε την πριβέ ξενάγηση και περιηγηθήκαμε στους χώρους του

Το ιστορικό, εμβληματικό ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», το κομψότερο και πολυτελέστερο της Αθήνας, τοπόσημο της πόλης, με το όνομά του να είναι απόλυτα συνδεδεμένο τόσο με την κοινωνικο-πολιτιστική ζωή της αστικής, αριστοκρατικής Αθήνας όσο και με κορυφαία γεγονότα της νεότερης ιστορίας, στις 9 Απριλίου γιόρτασε τα 150 χρόνια της λειτουργίας του. 

Πριβέ ξενάγηση στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας
Αίθριο του Winter Garden

Αίθριο του Winter Garden

Πριβέ ξενάγηση στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας
Τμήμα της οροφής που παραπέμπει στο πρωταρχικό σχέδιο του Θ. Χάνσεν και αποτελεί προσθήκη της ανακαίνισης του 2003

Τμήμα της οροφής που παραπέμπει στο πρωταρχικό σχέδιο του Θ. Χάνσεν και αποτελεί προσθήκη της ανακαίνισης του 2003

Στο πλαίσιο των εορτασμών αυτής της σημαντικής επετείου διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, ενώ για πρώτη φορά το ξενοδοχείο συμμετέχει στα Special Tours του Οpen House (13 & 14/4)Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σε μερικούς από τους υπέροχους χώρους του, με οδηγούς τους ευγενέστατους και ενημερωμένους εθελοντές, οι οποίοι θα δίνουν πολλές πληροφορίες τόσο για την άκρως ενδιαφέρουσα ιστορία του ξενοδοχείου όσο και για τη νεοκλασική αρχιτεκτονική του κτιρίου. 

Το κτίριο οικοδομήθηκε το 1842, σε σχέδια του Θ. Χάνσεν, για τον εύπορο Έλληνα έμπορο από την Τεργέστη της Ιταλίας, Αντώνιο Δημητρίου, ανακατασκευάστηκε το 1957-1959 από τον Κ. Βουτσινά και ανακαινίστηκε το 2002-2003 από το αρχιτεκτονικό γραφείο Π. Μασουρίδη & Συνεργάτες. 

Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πριβέ ξενάγηση που έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι. Μπήκαμε στην Αίθουσα Oυίνστον Tσώρτσιλ, τη μόνη αίθουσα που φέρει όνομα φυσικού προσώπου. Πάνω στους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες του Βρετανού πρωθυπουργού. Λέγεται ότι το ΕΑΜ είχε τοποθετήσει στα υπόγεια του ξενοδοχείου εκρηκτικά με σκοπό να το ανατινάξει αλλά και να δολοφονήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό, o οποίος υποτίθεται ότι θα έμενε εκεί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα για να συναντήσει τον Γ. Παπανδρέου

Το ξενοδοχείο διαθέτει 290 υπερπολυτελή δωμάτια, 35 σουίτες, ειδικούς χώρους πολλαπλών λειτουργιών (τρία εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήριο, spa, business center). Διαθέτει δε και κέντρο ανθοδέτησης και, όπως ακούσαμε, το τμήμα αυτό επιμελείται κάθε βδομάδα 1.050 συνθέσεις λουλουδιών για τη διακόσμηση των δωματίων και των κοινόχρηστων χώρων.  

Η επίσκεψη στη βασιλική σουίτα (400 τ.μ. περίπου), στον 5ο όροφο, αποτελεί μοναδική εμπειρία! Το χολ είναι επενδεδυμένο με ενιαίο μάρμαρο, ενώ οι τοίχοι με ταπετσαρία από μετάξι. Όλα τα έπιπλα και τα αντικείμενα είναι σπάνια, με μεγάλη συλλεκτική αξία και χρονολογούνται από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα. Στο σαλόνι βρίσκεται ένα μεγάλο πιάνο με ουρά, όπου μελετούσε αρκετές φορές η Μαρία Κάλλας, ενώ στην τραπεζαρία –η οποία φιλοξενεί 14 άτομα– έχουν λάβει χώρα πολλά σημαντικά γεύματα, μεταξύ διαφόρων προσωπικοτήτων. Από μία τέτοια σουίτα δεν θα μπορούσε να λείπει μια ενημερωμένη κάβα, η οποία διαθέτει περισσότερες από 300 ετικέτες κρασιών! Όσο για το μπάνιο, επενδεδυμένο με μπλε μάρμαρο Βολιβίας, είναι γνωστό από την προκλητική φωτογράφιση της Lady Gaga το 2014.

Το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», που ξεκίνησε στα τέλη του 19ου αιώνα σαν μία απλή οικογενειακή επιχείρηση και κατέληξε τον 21ο αιώνα να βρίσκεται ανάμεσα στους παγκόσμιους κολοσσούς, είναι ταυτόσημο με την αρχοντιά, την αυθεντική πολυτέλεια, την κομψότητα και δικαίως θεωρείται η ναυαρχίδα της ελληνικής ξενοδοχίας.

Δειτε περισσοτερα