- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: 7 χρόνια δράσης και δημιουργίας
27.000.000 επισκέψεις που σηματοδοτούν πολλά περισσότερα από έναν αριθμό
7 χρόνια Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και 27.000.000 επισκέψεις που σηματοδοτούν πολλά περισσότερα από έναν αριθμό
Σαν σήμερα πριν από εφτά χρόνια, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) παρέδωσε στην Ελληνική Πολιτεία και τους πολίτες το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ένα σπουδαίο έργο που οραματίστηκε, δημιούργησε και συνεχίζει αδιάλειπτα να υποστηρίζει.
Οι 27.000.000 επισκέψεις που καταγράφονται μέχρι σήμερα, σηματοδοτούν κάτι πολύ μεγαλύτερο από έναν αριθμό: ανθρώπους, εμπειρίες, ιδέες, ζυμώσεις και αμέτρητες προοπτικές.
Το ΚΠΙΣΝ διανύει πλέον μια πιο ώριμη φάση αξιοποίησης του δημόσιου χώρου χάρη στην ανάδειξη όλων των πτυχών της ταυτότητας του. Το 2023 αποτέλεσε ένα σημείο καμπής σε αυτή τη μετάβαση παγιώνοντας τους πυλώνες μέσα από τους οποίους επιδιώκουμε να βελτιώνουμε τη ζωή των επισκεπτών μας και να προσφέρουμε συνολικά στην κοινωνία.
O Γιώργος Πασπαράκης εξερεύνησε το πιο «μαγικό» πάρκο της πόλης και περιέγραψε μερικά από τα πιο όμορφα σημεία του.
Το Κανάλι είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχει μήκος 400 μέτρα, πλάτος 30 μέτρα και βάθος 70 έως 150 εκατοστά. Απλώνεται σε όλη την Εσπλανάδα δημιουργώντας μια μεταφορική συνέχεια της θάλασσας. Τροφοδοτείται με θαλασσινό νερό το οποίο έχει συνεχόμενη ροή, φιλτράρεται και επιστρέφει πίσω. Σε εβδομαδιαία βάση γίνονται μαθήματα ιστιοπλοΐας και καγιάκ για παιδιά και ενήλικες.
Ένα σύμπλεγμα από 59 κατακόρυφους πίδακες και 10 περιστρεφόμενα σιντριβάνια έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος του καναλιού δίπλα στα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής. Τα χορογραφημένα σιντριβάνια παρουσιάζουν καθημερινά εντυπωσιακές χορογραφίες εμπνευσμένες από μελωδίες μεγάλων δημιουργών. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, κάθε μισή ώρα εναλλάσσονται διαφορετικές χορογραφίες.
Η Αγορά από τα αρχαία χρόνια ήταν εκεί που χτυπούσε η καρδιά της δημόσιας ζωής. Έτσι και το Κέντρο Πολιτισμού έχει τον δικό του πυρήνα ανάμεσα από τα κτήρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ένας χώρος ιδανικό σημείο συνάντησης, συζήτησης και έναρξης εξερεύνησης.
Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος καταλαμβάνει το 85% της συνολικής έκτασης του Κέντρου Πολιτισμού και αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο μεσογειακό κήπο στον κόσμο.
Ο αρχιτέκτονας του έργου, Renzo Piano, θέλοντας να φέρει πάλι την επαφή των κατοίκων της περιοχής με τη θάλασσα, δημιούργησε ένα κεκλιμένο πάρκο που από την στεριά κατευθύνεται στη θάλασσα. Η βιοποικιλότητα του πάρκου αποτελείται από ελιές, σχίνα, κουμαριές, χαρουπιές αλλά και μια πολύ μεγάλη ποικιλία ελληνικών αυτοφυών αρωματικών φυτών. Η επιλογή τους έγινε έτσι ώστε να εναλλάσσεται η εποχική ανθοφορία τους όλο τον χρόνο. Παιδικές χαρές, γήπεδα, ένα μεγάλο ξέφωτο, ένας τεράστιος φυτεμένος λαβύρινθος είναι μόνο μερικά από αυτά που μπορείτε να δείτε στο πάρκο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ένα από τα τελευταία κτίρια των παλιών διοδίων της Αθήνας
Από την Πετρούπολη μέχρι τη Δραπετσώνα και τη Χασιά, οι πιστοί του είδους αυξάνονται θεαματικά
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει μετά τη δωρεά ιδιώτη
Γράφει ο Vitaliy Kondruk, Technical SEO and AI Visibility
Υπόσχεση στη σύγχρονη Αθήνα δεν μπορεί να δοθεί ότι δεν θα αλωθούν και αυτές από τα νέα ήθη του «έξω»
Δωρεάν εκδηλώσεις, μουσεία, παραλίες, πεζοπορίες, φαγητό και μοναδικές εμπειρίες στην Αττική
Όταν η πόλη αδειάζει, είναι ευκαιρία να γνωρίσουμε την Αθήνα χωρίς οδηγούς και λίστες
Στις 20 Ιουλίου, το πρώτο μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού υποδέχτηκε τους επισκέπτες με αθλητικές εγκαταστάσεις, χώρους πρασίνου, αναψυχής και ελεύθερη είσοδο
Στην αυλή του Black Duck Athens, ο τραγουδοποιός έκλεισε τα Secret Garden Live Sessions με χιούμορ, ιστορίες και μελωδίες κάτω από τα φώτα των κινητών
Δύο ώρες με λιτές ενορχηστρώσεις, απρόσμενες διασκευές και προσωπικές ιστορίες στα Secret Garden Live Sessions της Athens Voice και του Voice Radio
Μια ξενάγηση στα εμβληματικά γλυπτά, στα μαυσωλεία και στους τάφους των ανθρώπων που σημάδεψαν τη νεότερη ελληνική ιστορία
Νέα τραγούδια, αγαπημένα κομμάτια και απρόσμενα mash-ups στη δεύτερη βραδιά των Secret Garden Live Sessions στο Black Duck Athens
Nefleli και Lefty εγκαινίασαν το μουσικό τετραήμερο με ένα εκρηκτικό καλοκαιρινό live στην Πλατεία Κλαυθμώνος
Σχόλασες; Την Παρασκευή 10 Ιουλίου το after work party ξεκινά στο Sync Athens
Ένα σταθερό, πλέον, καλοκαιρινό ραντεβού για την πόλη
Τέσσερις βραδιές, τέσσερα διαφορετικά lives, ένας καλοκαιρινός κήπος στο κέντρο της Αθήνας
H συνολική επένδυση ανέρχεται σε περίπου 40 εκατομμύρια ευρώ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.