- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μπακογιάννης για το Μουσείο Μαρία Κάλλας: «Η Αθήνα όφειλε αυτήν την τιμή στη θρυλική σοπράνο»
Ο δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για τον νέο πολιτιστικό πόλο έλξης στο κέντρο της πόλης
Δήμος Αθηναίων: Το Μουσείο Μαρία Κάλλας ανοίγει τις πόρτες του στις 26 Οκτωβρίου - Κώστας Μπακογιάννης: «Μας κάνει όλους περήφανους».
Από αύριο Πέμπτη 26 Οκτωβρίου, το Μουσείο Μαρία Κάλλας, το πρώτο Μουσείο στον κόσμο για τη θρυλική Ελληνίδα σοπράνο που καθόρισε την όπερα του 20ου αιώνα, ανοίγει τις πόρτες του, στην «καρδιά» της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως 44.
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, που έχει ενταχθεί στον κατάλογο επετείων της UNESCO για το 2023, η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων παραδίδει το Μουσείο, το οποίο θα αποτελεί σταθερό σημείο πολιτιστικής αναφοράς για τα επόμενα χρόνια.
Ο νέος μουσειακός οργανισμός φωτίζει την καριέρα και την προσωπικότητα της Μαρίας Κάλλας, πέρα από τους μύθους που καλλιεργήθηκαν γι' αυτήν, με στόχο να εμπνεύσει, να ψυχαγωγήσει και να αναδείξει τα στοιχεία της τεχνικής της που την έκαναν μοναδική.
Ο νέος πολιτιστικός πόλος έλξης που δημιουργείται στο κέντρο της Αθήνας εστιάζει σε μια βιωματική εμπειρία που καταρχάς αφυπνίζει την αγάπη των επισκεπτών για τη Μαρία Κάλλας και στη συνέχεια τους ωθεί να ανακαλύψουν τις διαφορετικές πτυχές της καριέρας και της ζωής της. Τα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνουν ξεχωριστά αντικείμενα που ανήκαν στην πολύπλευρη αυτή καλλιτέχνιδα, η οποία με το μεγάλο εύρος, το μοναδικό ηχόχρωμα της φωνής της και τη σκηνική της παρουσία, κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο της όπερας για πάντα.
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σε δήλωσή του, ανέφερε: «Η Αθήνα όφειλε την τιμή στη θρυλική Divina. Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, το πρώτο στον κόσμο, μάς κάνει όλους περήφανους. Ευχαριστώ θερμά τους δωρητές, τους χορηγούς, την ομάδα έργου και όλους όσοι συνέβαλαν για να αποκτήσει η πόλη αυτόν τον ξεχωριστό χώρο πολιτισμού».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, Κωνσταντίνος Δέδες, τονίζει: «Η δημιουργία ενός μουσείου, του πρώτου μουσείου παγκοσμίως, για την μεγάλη καλλιτέχνιδα Μαρία Κάλλας ήταν ένα απαιτητικό εγχείρημα που ο Δήμος Αθηναίων ανέθεσε στην Τεχνόπολη και με μεγάλη χαρά το εγκαινιάζουμε. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να την γνωρίσουν, να την νιώσουν και να την ακούσουν σε ένα σύγχρονο και προσβάσιμο χώρο στην καρδιά της Αθήνας».
Ο Κωνσταντίνος Μπιτζάνης, Διευθύνων Σύμβουλος Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων και συντονιστής του έργου σημειώνει: «Η δημιουργία του Μουσείου Μαρία Κάλλας είναι ένα έργο που ανέλαβε να υλοποιήσει η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, που από το 2000 κατέχει και διατηρεί την αρχική συλλογή του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενα που ανήκουν στη μεγάλη ντίβα. Η τεχνογνωσία και η οργανωμένη και αποτελεσματική δουλειά έκαναν δυνατό να κατασκευαστεί αυτό το νέο μουσείο σε λιγότερο από έναν χρόνο. Παραδίδεται στο κοινό 100 χρόνια μετά την γέννηση της, ως ένα σύγχρονο και άρτιο μουσείο, αφιερωμένο στην μεγάλη καλλιτέχνιδα που έδωσε μια νέα διάσταση στην όπερα και το λυρικό τραγούδι».
Μεταξύ 26-29 Οκτωβρίου, το Μουσείο Μαρία Κάλλας θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο με απαραίτητη κράτηση μέσω του more.com και επίδειξη του μηδενικού εισιτηρίου στο χώρο του Μουσείου για επικύρωση. Τα εισιτήρια θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά, από σήμερα, Τετάρτη 25 Οκτωβρίου.
Το Μουσείο
Το πρώτο Μουσείο Μαρία Κάλλας στον κόσμο καλεί τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τον κόσμο και τη μοναδική ερμηνεία της σε κάποιους από τους πιο εμβληματικούς ρόλους της καριέρας της.
Μέσα από κείμενα, αντικείμενα, βίντεο και σπάνια ηχητικά στιγμιότυπα που "χτίζουν" μια συνολική βιωματική εμπειρία για τον επισκέπτη, ξετυλίγεται το νήμα της καριέρας και της ζωής της Μαρίας Κάλλας. Από το ξεκίνημά της, τα χρόνια της στην Ελλάδα, τη διεθνή καριέρα και τους μεγάλους ρόλους, μέχρι την κοσμική της ζωή, την προσωπικότητά της, τους ανθρώπους της ζωής της, αλλά και την κληρονομιά που άφησε.
Η συλλογή
Η δημιουργία συλλογής του Δήμου Αθηναίων με αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας ξεκίνησε το 2000, όταν ο Δήμος απέκτησε τα πρώτα αντικείμενα συμμετέχοντας σε διεθνή πλειστηριασμό στο Παρίσι. Έκτοτε η συλλογή έχει εμπλουτιστεί με δωρεές αντικειμένων από αρκετούς φορείς και ιδιώτες, όπως ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας και το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού, με κειμήλια που ανήκαν ή αναφέρονται στη Μαρία Κάλλας, αλλά και με αντικείμενα που προέκυψαν από χρησιδανεισμό, με αποτέλεσμα να αριθμεί σήμερα περί τα 1000 τεκμήρια.
Τον Οκτώβριο του 2022 στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το ζεύγος Κωνσταντίνου και Βικτωρίας Πυλαρινού (Προέδρου και Μέλους αντίστοιχα του Σωματείου Υποτροφιών Μαρία Κάλλας) είχε τιμήσει τον Δήμο Αθηναίων με την εμπιστοσύνη του, δωρίζοντας 50 μοναδικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας από την προσωπική τους συλλογή.
Τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Ελληνικός Σύλλογος Μαρία Κάλλας έδειξε την στήριξή του στο Μουσείο δωρίζοντας στο Δήμο Αθηναίων σημαντικά κειμήλια που είχε στη κατοχή του. Η σύμβαση δωρεάς υπογράφηκε από την πρόεδρο του Ελληνικού Συλλόγου Μαρία Κάλλας, κ. Λιάνα Σκουρλή και τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.
Δείτε εδώ αναλυτικά τους φορείς που συνέβαλαν στον εμπλουτισμό της συλλογής.
Το κτίριο
Το τετραώροφο κτίριο της οδού Μητροπόλεως 44 οικοδομήθηκε κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου (σε παλαιότερο συμβόλαιο αναφέρεται το 1928) και στέγασε για μεγάλο χρονικό διάστημα (ως και τη δεκαετία του '60) το ξενοδοχείο "Royal" Γ' κατηγορίας, με 20 δωμάτια. Το κτίριο κρίθηκε διατηρητέο, βάσει Προεδρικού Διατάγματος (ΦΕΚ 349Δ/85), ενώ είχε τροποποιηθεί γύρω στο 1950. Η αρχική φάση του κτιρίου είναι περισσότερο εμφανής στην όψη της οδού Πετράκη. Τη δεκαετία του 2010 αγοράστηκε από τον Δήμο Αθηναίων, προκειμένου να εγκατασταθούν υπηρεσίες του. Με ενέργειες της σημερινής, αλλά και της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αποφασίστηκε το κτίριο να στεγάσει το Μουσείο Μαρία Κάλλας.
Η ομάδα
Το πρώτο Μουσείο Μαρία Κάλλας είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και εργασίας κορυφαίων επαγγελματιών. Η μελετητική ομάδα αποτελείται από την Ανδρομάχη Γκαζή, Καθηγήτρια Μουσειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, την Ερατώ Κουτσουδάκη-Γερολύμπου, Αρχιτέκτονα-Μουσειολόγο και τον Αλέξανδρο Χαρκιολάκη, Διευθυντή του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής.
Η Τεχνόπολη έχει αναλάβει την υλοποίηση του έργου, την οργάνωση και τον συντονισμό των επιμέρους ομάδων εργασίας (μελετητικές και υλοποίησης) και την διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων διαδικασιών και εργασιών για την παράδοσή του. Επίσης θα αναλάβει την διαχείριση της λειτουργίας του νέου Μουσείου για τα επόμενα 5 έτη.
Η ομάδα υλοποίησης του Μουσείου αποτελείται από τον Κωνσταντίνο Μπιτζάνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων, τη Μαρία Φλώρου, Υπεύθυνη Τομέα Βιομηχανικού Μουσείου, τον Γρηγόρη Γαϊτανάρο, πολιτικό μηχανικό, τη Δέσποινα Ανδριοπούλου, Πολιτιστική Διαχειρίστρια -Μουσειολόγο και τη Νιόβη Ανδριώτη, Μουσειολόγο - Επικοινωνιολόγο.
Διεύθυνση
Μητροπόλεως 44, 105 63, Αθήνα – τηλ. 210 44 04 204
info@mariacallasmuseum.gr. Περισσότερα για το Μουσείο Μαρία Κάλλας, εδώ.
Ωράριο λειτουργίας
1η Απριλίου – 31η Οκτωβρίου
Τρίτη – Κυριακή: 10.00-20.00
Παρασκευή: 10.00-22.00
1η Νοεμβρίου – 31η Μαρτίου
Τρίτη – Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή: 10.00-21.00
Κλειστά τις Δευτέρες, 25 & 26/12, 1 /1
Κλειστά Κυριακή & Δευτέρα του Πάσχα
Δωρεάν είσοδος στις 2/12, στις 18/05 και στις 25/09, Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Εισιτήρια στο more.com και στα ταμείο του Μουσείου.
*Το Μουσείο είναι προσβάσιμο σε ΑμεΑ
Τιμή εισιτηρίου:
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10€
ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 7€, 3€
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ: 2 ενήλικες + 2 παιδιά (άνω των 6 ετών) 22€
Ελεύθερη είσοδος:
Παιδιά έως 6 ετών, ΑμεΑ + συνοδός, Μέλη του ICOM, Πρόσφυγες, Χορηγοί, Δωρητές.
ΞΕΝΑΓΗΣΗ: +4 €/άτομο απαραίτητη κράτηση στο 210 44 04 204
ΟΜΑΔΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: 8€/άτομο για 10+ άτομα κράτηση στο 210 44 04 204
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Oι νέες υποδομές θα εξυπηρετούν περίπου 400.000 χρήστες ετησίως
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, καταγράφουμε όλα όσα κάνουν αυτή την πόλη δική μας
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο Ρωμανός Γεροδήμος γράφει για την Αθήνα που ανακαλύπτει σε κάθε γωνιά του κόσμου
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της Athens Voice, φίλοι, συνεργάτες και γνωστοί Αθηναίοι γράφουν λόγους που αγαπούν την Αθήνα
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο ζωγράφος Αντώνης Σκαμπαβιρίας στρέφει το βλέμμα του στα αθηναϊκά μπαλκόνια και στις ιστορίες που κρύβουν
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο ζωγράφος Πάβλος Χαμπίδης θυμάται τη στιγμή που αντίκρισε το REX σαν να το έβλεπε για πρώτη φορά
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, η γνωστή ηθοποιός μοιράζεται δύο αναμνήσεις που συνδέουν τη ζωή της με την Αθήνα
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, καταγράφουμε όλα όσα κάνουν αυτή την πόλη δική μας
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο Ρένος Χαραλαμπίδης μοιράζεται δύο κρυμμένα αθηναϊκά μυστικά
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, μιλάει για την αντιφατική σχέση του με την Αθήνα και το ιδιαίτερο χάος που την κάνει μοναδική
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο δημοσιογράφος και στιχουργός γράφει για τη βαθιά και ανεξήγητη αγάπη του για την Αθήνα
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, η μουσικός θυμάται μια παράξενη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας που την έκανε να πιστέψει πως είχε ξεσπάσει πόλεμος
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, εξηγεί γιατί αγαπά την Αθήνα παρά τις αντιφάσεις της
Η έγκριση βασίστηκε σε συγκοινωνιακή μελέτη και προκαταρκτική μελέτη βιωσιμότητας
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, η ηθοποιός αποκαλύπτει το σημείο της Αθήνας που θεωρεί πιο γοητευτικό και αισθησιακό
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο street artist και ζωγράφος μοιράζεται τη διαδρομή στο Παγκράτι που δείχνει πάντα στους φίλους του από το εξωτερικό
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο Παναγής Παναγιωτόπουλος εξετάζει πώς άλλαξε η εικόνα της Αθήνας τις τελευταίες δεκαετίες
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο ποιητής Γιώργος Χρονάς καταγράφει τη δική του μελαγχολική εικόνα μιας Αθήνας που αλλάζει και χάνει κομμάτια της μνήμης της
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο ακαδημαϊκός Θεοδόσης Τάσιος γράφει για την ιστορία, το κλίμα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν την Αθήνα μια ξεχωριστή πόλη
Με αφορμή τα 1000 τεύχη της ATHENS VOICE, ο δημιουργός του Athensville μοιράζεται δέκα πράγματα που αγαπά στην Αθήνα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.