- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μεγάλη επιχείρηση αντι-γκράφιτι στο κέντρο της Αθήνας
Εικόνες από το θεαματικό αποτέλεσμα
Αθήνα: Επιχείρηση αντι-γκράφιτι στο κέντρο της πόλης από τον Δήμο Αθηναίων - Κ. Μπακογιάννης: «Βάζουμε τέλος στο σκοτάδι και τη μουτζούρα»
Μια μεγάλη επιχείρηση αντιγκράφιτι βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικές εβδομάδες στο κέντρο της Αθήνας, με τα συνεργεία της διεύθυνσης καθαριότητας του Δήμου να «σαρώνουν» τους ιστορικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, έχοντας αποκαταστήσει ήδη πάνω από 15.200 τ.μ επιφανειών.
«Δεκάδες κτίρια του ιστορικού κέντρου, εκ των οποίων πολλά εγνωσμένης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, που μέχρι χθες ήταν σκεπασμένα από άναρχες μουτζούρες και μπογιές έρχονται ξανά στο φως. Ανακτούν, μετά από δεκαετίες, τη χαμένη αίγλη τους, γίνονται ξανά ζωντανό κομμάτι του αρχιτεκτονικού πλούτου της Αθήνας» επισημαίνει ο Δήμος Αθηναίων.
Αθηνάς, Ευριπίδου, Σοφοκλέους, Αριστείδου, Αιόλου, Κολοκοτρώνη, Πραξιτέλους, Λέκκα, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης, Πολυκλείτου, Αγίου Μάρκου, Χρυσοσπηλιωτίσσης, Βλαχάβα, Βύσσης, Μιλτιάδου, Νικίου, Καρόρη, Αβραμιώτου, Βορέου, Καϊρη. Είναι, μόνο, μερικοί από τους δημοφιλείς δρόμους της πρωτεύουσας, στους οποίους έχει ήδη δράσει η εξειδικευμένη ομάδα αντιγκράφιτι του Δήμου Αθηναίων, αλλάζοντας σε μεγάλο βαθμό την εικόνα τους.
«Η Αθήνα είχε αφεθεί για πολλές δεκαετίες στο έλεος της μουτζούρας. Γραφικές γωνιές της πόλης, προσόψεις καταστημάτων, επιφάνειες ιστορικών κτιρίων είχαν «ποτιστεί» από τη μπογιά και καλυφθεί από δεκάδες αντιαισθητικά γκράφιτι. Οφείλαμε, λοιπόν, να αναδείξουμε το φως της Αθήνας, βάζοντας τέλος στη μιζέρια και το «μαύρο» που τη "σκέπαζε". Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει. Οι μεγάλες επιχειρήσεις αντι-γκράφιτι συνεχίζονται και σιγά-σιγά βλέπουμε την πραγματική, λαμπερή Αθήνα πίσω από τη μουτζούρα», τόνισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
«Οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας έδωσαν έμφαση σε τοίχους, μαρμάρινες, μεταλλικές και πέτρινες επιφάνειες, ενώ μετά από συνεννόηση με τους καταστηματάρχες η δράση επεκτάθηκε και στα ρολά μαγαζιών, τα οποία ήταν καλυμμένα με αντιαισθητικά σχέδια για πολλά χρόνια. Μάλιστα, μέχρι σήμερα έχουν ανταποκριθεί θετικά στο πρόγραμμα αποκατάστασης 402 επιχειρήσεις, ενώ έχουν ήδη αποκατασταθεί συνολικά 1250 ρολά» σύμφωνα με τον Δήμο Αθηναίων.
Εν τω μεταξύ, μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από 2000 λίτρα διαλυτικού υγρού με το οποίο αφαιρέθηκαν τα γκράφιτι ετών, καθώς και πάνω 55 τόνοι νερού για τον γενικό καθαρισμό, ενώ τα εξειδικευμένα συνεργεία χρησιμοποίησαν 1100 λίτρα ειδικό υγρό για τη μελλοντική προστασία των επιφανειών από τυχόν νέο βανδαλισμό.
«Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι επιχειρήσεις αντι-γκράφιτι έχουν γίνει καθημερινότητα για την Αθήνα. Δεν πρόκειται, πλέον, για αποσπασματικές παρεμβάσεις, αλλά για ένα οργανικό κομμάτι της στρατηγικής μας που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης Νίκος Αβραμίδης.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Δράσεις δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά 6 έως 12 ετών από τον ΟΠΑΝΔΑ σε πέντε Κέντρα Μάθησης
Το νέο ραντεβού για το πάρτι της ΑTHENS VOICE και του VOICE RADIO στο Ploes Floating Venue στο Παλαιό Φάληρο
Τα θετικά και τα αρνητικά της πρωτεύουσας
Κάτι μου προκαλούν τα πεθαμένα σινεμά, ένα σφίξιμο παράξενο και βαθύ
Παραδόθηκε το έργο που σχεδίασε η Ελευθερία Ντεκώ
Ένα διαφορετικό πρωινό με την ενέργεια της Protergia, καφέ από τον Jacobs, μουσική, δώρα πολύ καλή διάθεση
Στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων η εκδήλωση για τις βιώσιμες μετακινήσεις - Ελεύθερη είσοδος
Μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς
Ορίζοντας ολοκλήρωσης το 2029
Oι ηλεκτρικοί «κυνηγοί» θα καθαρίζουν και γκράφιτι
Όλες οι πληροφορίες για τη διοργάνωση του Δήμου Αθηναίων και της Πρωτοβουλίας Αθήνα21
Περισσότεροι από 25.000 χρήστες την έχουν ήδη «κατεβάσει»
Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων για τις δημοτικές υποδομές φόρτισης
Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, στην Ακαδημίας 78, υποδέχεται το κοινό από τις 18:30, με μια βραδιά αφιερωμένη στο παιχνίδι, την παρέα και τη διασκέδαση.
Ένα παγκάκι που αλλάζει την οπτική που βλέπουμε την πόλη
Ένας κόσμος κρυμμένος πίσω από τις προσόψεις των παλιών σπιτιών, εκεί όπου κινούνταν οι οικιακές εργάτριες και αποτυπωνόταν ο κοινωνικός διαχωρισμός μιας άλλης εποχής
Ραντεβού την 1η Οκτωβρίου, από τις 09:00 έως τις 11:00. Καφές στο χέρι, live μουσική και ενέργεια στο φουλ.
Η πρωτεύουσα αποκτά τη δική της ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης φορτιστών
Η καθημερινή ζωή της παλιάς Αθήνας μέσα από τους πλανόδιους επαγγελματίες, τις φωνές, τα επαγγέλματα και τις μικρές ιστορίες των δρόμων της
Δύο παλάμες ενωμένες ενάντια στη σφαγή του χρόνου. Να τι άλλο απέμεινε. Και είναι αρκετό.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.