Life in Athens

Λαμπελέτ 16: Tο escape room που σε μεταφέρει στο κρησφύγετο της CIA, στη δεκαετία του 1980

Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA, πραγματικές εφημερίδες της εποχής, τρομοκρατικές επιθέσεις και ντοκουμέντα

marianna_manolopoyloy_.jpg
Μαριάννα Μανωλοπούλου
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Χρήστος Καρασαββίδης και ο Στέφανος Λώλος
Ο Χρήστος Καρασαββίδης και ο Στέφανος Λώλος στο Λαμπελέτ 16 © Ευτέρπη Μουζακίτη

«Λαμπελέτ 16»: Ο Χρήστος Καρασαββίδης, σκηνοθέτης και ο Στέφανος Λώλος ηθοποιός, DIYer, δημιούργησαν ένα escape room βασισμένο σε πραγματικά πολιτικά γεγονότα.

Μόλις ενημερωθήκαμε πως έχει τοποθετηθεί οπλικός μηχανισμός που πρόκειται να ενεργοποιηθεί σε ένα εγκαταλελειμμένο από τη δεκαετία του 1980 κρησφύγετο της CIA και όλα ξεκινάνε να ζωντανεύουν μπροστά μας! Οι επίδοξοι παίκτες-πράκτορες πρέπει να λύσουν γρίφους που διατρέχουν τα εγχώρια αλλά και παγκόσμια γεγονότα που στιγμάτισαν τη μεταπολιτευτική Ελλάδα, μέχρι να φτάσουν στο πολυπόθητο στόχο τους που είναι η απενεργοποίηση του μηχανισμού. Σε όλη αυτή τη διαδρομή ζούμε αρκετές ανατροπές ενώ ερχόμαστε αντιμέτωποι κι με έναν δυσλειτουργικό πράκτορα που μας κάνει τη ζωή «πατίνι» αλλά έχει και χιούμορ οφείλω να το πω! Τα έπιπλα, τα αντικείμενα και η εν γένει διακόσμηση έχει επιλεγεί προσεκτικά, προσπαθώντας να αναβιώσουν οι παίκτες όσο το δυνατόν πιο λεπτομερώς τη δεκαετία του 1980. Σχεδόν όλα τα αντικείμενα είναι αυθεντικά της εποχής κι όχι ρέπλικες. Από τις ταπετσαρίες και τη γραφομηχανή μέχρι τον στρατιωτικό εξοπλισμό και το σύνθετο, όλα προσπαθούν να δημιουργήσουν το κλίμα μυστικής αποστολής. Κρυφοί φωτισμοί, περάσματα, γρίφοι εμπνευσμένοι από πραγματικά γεγονότα και συνήθειες των πρακτόρων του Ψυχρού Πολέμου καθώς και επιβλητική μουσική υπόκρουση που αλλάζει ανάλογα με την πορεία της ομάδας. Ο Χρήστος Καρασαββίδης, σκηνοθέτης και ο Στέφανος Λώλος ηθοποιός, DIYer και μέλος της ομάδας του Τεχνοχώρου «Fabrica» στον Κεραμεικό δημιούργησαν το «Λαμπελέτ 16», ένα escape room βασισμένο σε πραγματικά πολιτικά γεγονότα που ξεχωρίζει.

Λαμπελέτ 16
© Ευτέρπη Μουζακίτη

Ασχοληθήκαν με κάθε λεπτομέρεια, ζώντας όλη τη διαδικασία, ξεκινώντας από την εύρεση του χώρου και τον σχεδιασμό των σκηνικών, στη συνέχεια με την δομή και την κατασκευή και τελικά με τη δημιουργία των γρίφων και του game play για περίπου ένα χρόνο. O Χρήστος έχει παίξει πάνω από 250 δωμάτια ενώ ο Στέφανος κάπου στα 100, οπότε είχαν μια σχετική εμπειρία πάνω στους γρίφους και στην όλη λογική. «Επειδή είμαστε χρόνια κολλητοί φίλοι, θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι που να συνδυάζει το επιχειρείν με την καλλιτεχνία, οπότε η δημιουργία του Λαμπελέτ 16 ήρθε αυθόρμητα. Θέλαμε να είναι κάτι μυστηριώδες που να μην προδίδει όμως την πλοκή και τις ανατροπές της ιστορίας. Η πρώτη μας επιλογή ήταν να το ονομάσουμε “Libération” από την ομώνυμη πολιτική εφημερίδα της Γαλλίας. Τελικά καταλήξαμε, επειδή πρόκειται περί ενός εγκαταλελειμμένου κρησφύγετου της CIA, να δώσουμε απλώς το εύγλωττο όνομα της οδού που βρίσκεται, δηλαδή “Λαμπελέτ 16”» μου λένε.

Ο Χρήστος Καρασαββίδης και ο Στέφανος Λώλος
© Ευτέρπη Μουζακίτη

Η πλειονότητα των γρίφων εμπνέεται από στοιχεία και πολιτικά γεγονότα που στιγμάτισαν τον 20ο αιώνα. Αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA, πραγματικές εφημερίδες της εποχής, τρομοκρατικές επιθέσεις και ντοκουμέντα, συνθέτουν ένα αμάλγαμα κατασκοπίας, μυστηρίου και δράσης που φιλοδοξεί να μεταφέρει του παίκτες σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Το «μεγάλο γριφοδωμάτιο κινηματογραφικής αισθητικής» με συνολικά πάνω από 25 γρίφους-χαρακτηρίζεται από δυσκολία 9/10- ξεπερνά τα 120 τετραγωνικά μέτρα ενώ σε διάρκεια αγγίζει τις 2 ώρες αμείωτου game play. Το «Λαμπελέτ 16» είναι στημένο για να μπορεί να φιλοξενήσει ομάδες από 3 έως 8 άτομα. Τόσο το μέγεθος των χώρων και των περασμάτων όσο και οι γρίφοι είναι φτιαγμένα έτσι ώστε όλοι οι παίκτες να μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα, χωρίς να μένει κανείς άπραγος ή να αφυκτιά. «Η μεγάλη δυσκολία ήταν αφενός να δημιουργήσουμε γρίφους μέσα από όλα αυτά τα έγγραφα κι αφετέρου όλα τα στοιχεία να είναι απολύτως πραγματικά χωρίς οποιαδήποτε ιστορική ανακρίβεια. Ελπίζουμε να το έχουμε καταφέρει. Η κομβική συμμετοχή του επαγγελματία ηθοποιού είναι κατά την γνώμη μας, από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του δωματίου. Η πρώτη ανατροπή έρχεται ήδη από την έναρξη του παιχνιδιού, όπου οι παίκτες καλούνται να λύσουν έναν γρίφο για να ανοίξουν την πόρτα και να εισέλθουν στο χώρο του πρώτου δωματίου. Μπαίνοντας λοιπόν σ΄ αυτό και χωρίς να θέλουμε  να αποκαλύψουμε πολλές λεπτομέρειες, δεσπόζει η παρουσία ενός αυθεντικού χρηματοκιβωτίου του 1826, το οποίο κρύβει πολλά μυστικά. Για να ανοίξει, όμως, θα πρέπει οι παίκτες να σκεφτούν και να συνεργαστούν προκειμένου να λύσουν τους γρίφους. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το παλιό χρηματοκιβώτιο ή το αρχείο αυθεντικών εφημερίδων (υπάρχει ακόμα και η αυθεντική εφημερίδα της 17ης Νοεμβρίου 1973) ή ο στρατιωτικός εξοπλισμός είναι από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στο χώρο ωστόσο, είναι δύσκολο να απομονώσουμε κάποιο. Όλα δένουν και το καθένα ξεχωριστά έχει τη δική του σημασία.

Λαμπελέτ 16
© Ευτέρπη Μουζακίτη
Λαμπελέτ 16
© Ευτέρπη Μουζακίτη
Λαμπελέτ 16
© Ευτέρπη Μουζακίτη
Λαμπελέτ 16
© Ευτέρπη Μουζακίτη

Θεωρούμε πως ο κλάδος των Escape Rooms συνεχίζει να αναπτύσσεται και να προσελκύει νέους παίκτες συνεχώς. Δεν είναι τυχαίο πώς η Αθήνα θεωρείται η Ευρωπαϊκή μητρόπολη των δωματίων απόδραση συγκεντρώνοντας τόσο σε πλήθος (στην Ελλάδα, o αριθμός των ενεργών Escape Rooms ξεπερνά τα 300) όσο και σε ποιότητα. Στα θεσμοθετημένα βραβεία που δίνονται κάθε χρόνο, αρκετά ελληνικά δωμάτια βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων, ενώ παίκτες από όλο τον κόσμο επισκέπτονται συχνά την Αθήνα για να παίξουν τα δωμάτιά της. Ήδη ζούμε μια περίοδο που τα δωμάτια μεγάλωσαν, αναπτύχθηκαν σκηνογραφικά και σκηνοθετικά ενώ η δημιουργικότητα των γρίφων είναι αρκετές φορές εντυπωσιακή προσφέροντας στους παίκτες μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία».

Λαμπελέτ 16
© Ευτέρπη Μουζακίτη
Λαμπελέτ 16
© Ευτέρπη Μουζακίτη

Για να καταλήξουν: «Κάθε παίκτης, κάθε ομάδα είναι μοναδικά. Γι’ αυτό και στο τέλος κάθε παιχνιδιού καθόμαστε και μιλάμε με τους παίκτες, μοιραζόμαστε εμπειρίες, ακούμε τις προτάσεις τους και προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Είμαστε διαρκώς σε διαδικασία έρευνας και δημιουργίας. Προσπαθούμε κάθε μέρα να βελτιώνουμε το Escape Room και να διερευνούμε νέα πράγματα. Άνοιξε πριν λίγες μέρες και το παιδικό μας δωμάτιο, στον ίδιο χώρο, το “Σεντούκι του Θησαυρού” ενώ το επόμενό μας πρότζεκτ θα συνδυάζει για πρώτη ίσως φορά στα δωμάτια απόδρασης το θέατρο με τους γρίφους και γι’ αυτό θα πραγματοποιείται στη σκηνή ενός θεάτρου. Στα σκαριά βρίσκεται και ένα δωμάτιο τρόμου που σχεδιάζουμε και θέλουμε να είναι κι αυτό βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα».

Λάμπελετ 16, Αθήνα, 6973386630

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ