Life in Athens

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Όλα τα events που δεν πρέπει να χάσετε

Παγοδρόμια, χριστουγεννιάτικα χωριά, εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια, θεατρικές παραστάσεις και συναυλιές

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 810
10’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η στολισμένη Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας από drone.
Η στολισμένη Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας από drone.

Χριστούγεννα 2021: Όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις και οι προτάσεις για να περάσατε αξέχαστα στις γιορτές

Για τον ελεύθερο χρόνο σας την περίοδο των γιορτών υπάρχουν μια σειρά από εκδηλώσεις και θεάματα, ορισμένα μάλιστα δωρεάν, για να χαρείτε με τους φίλους ή με τα παιδιά σας

Γιορτές στο Μέγαρο Μουσικής

Τι σάουντρακ θα έχουν οι φετινές σας γιορτές; Στο πρόγραμμα του Μεγάρου βρήκαμε παρτιτούρες για όλους. Την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν στη γιορτινή συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τον Μίχκελ Κύτσον (18/12)· a cappella ελληνική και διεθνή χορωδιακή μουσική από την Αναγέννηση μέχρι σήμερα από το πολυφωνικό σχήμα ΜΕΙΖΟΝ Εnsemble (22/12)· Μπαχ στο εκκλησιαστικό όργανο με την οργανίστα Ουρανία Γκάσιου (23/12)· λαμπερές άριες από την υψίφωνο Μυρτώ Παπαθανασίου, τη μετζοσοπράνο Μαρισία Παπαλεξίου, τον τενόρο Μάριο Τζεφίρι και τον βαρύτονο Δημήτρη Τηλιακό στο πρωτοχρονιάτικο γκαλά της ΚΟΑ. Μήπως ψήνεστε για θέατρο μετά μουσικής; Ο Γιάννης Καλαβριανός σκηνοθετεί τους Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Νάντια Κοντογεώργη, Nίκο Ψαρρά και Γιώργο Γλάστρα στην «Υπέροχη ζωή», με βάση την κλασική χολιγουντιανή ταινία «It’s a Wonderful Life» του Φρανκ Κάπρα. Αν πάλι η παρέα έχει και παιδιά, μάλλον θα αναζητήσετε «Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη στην Σκάλα του Μιλάνου», από τον θίασο του Ηλία Καρελλά (18-30/12).

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Εορταστικό Γκαλά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. © Χάρης Ακριβιάδης

Ρεβεγιόν στο ΚΠΙΣΝ

Με τα γιορτινά μας ή τα αθλητικά μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος η αλλαγή του χρόνου έχει και φέτος fun και φαντασμαγορία. Ξεκινά κλασικά με τις εντυπωσιακές χορογραφίες των Σιντριβανιών στο Κανάλι, απογειώνεται με τα πυροτεχνήματα που στην αλλαγή του χρόνου φωτίζουν τον ουρανό και μας βάζει στον χορό στο πρώτο μεγάλο υπαίθριο πάρτι του 2022 στην Αγορά με την DJ Queen Bee από την κολλεκτίβα Bristol Hi-Fi. Οι κολλημένοι με το τρέξιμο, το ξέρουμε, με το καλημέρα της νέας χρονιάς στο καθιερωμένο SNF RUN: 2022 FIRST RUN του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος θα τρέχετε. Τερματίστε κι ελάτε να μας πετύχετε στο παγοδρόμιο ή στο πάρκο να χαζεύουμε τις φωτεινές εγκαταστάσεις. Ειδικά γι’ αυτή τη βραδιά παραμένουν ανοικτά έως τις 2 το πρωί.

Πυροτεχνήματα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
© Νίκος Καρανικόλας

Βαλς, οπερέτες και  έργα του Philip Glass στο ΚΠΙΣΝ

Δύο εορταστικές συναυλίες μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της ΕΛΣ. Το Philip Glass Ensemble, η πειραματική ορχήστρα που δημιούργησε ο διάσημος συνθέτης έρχεται στις 20/12 για να ερμηνεύσει το «Music in Eight Parts» και άλλες συνθέσεις του – σταθμοί για την ιστορία της σύγχρονης μουσικής (από τις όπερες «Einstein on the Beach» και «The Photographer», το κινηματογραφικό «Koyaanisqatsi» και το «Glassworks»). Στις 27/12 στην σκηνή ανεβαίνουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ και ο μαέστρος Γιώργου Πέτρου για μια βραδιά με τις υπέροχες μουσικές της αυτοκρατορικής Βιέννης, δημοφιλή έργα της οικογένειας Strauss άρρηκτα συνδεδεμένα  με το εορταστικό πνεύμα των ημερών. Κρατήσεις εισιτηρίων: Ticket Services, 210 7234567, https://www.ticketservices.gr/

Παραμονή Χριστουγέννων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
© Γιάννης Παναγόπουλος/Eurokinissi

Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει!

Το δημοφιλές μιούζικαλ για παιδιά και νέους των Νίκου Κυπουργού και Θωμά Μοσχόπουλου προσφέρει μια καλή αφορμή για οικογενειακή εξόρμηση στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» και αφιερωμένο στη μνήμη του Αμερικανού πρωτοπόρου Τζον Κέιτζ, αφηγείται την ιστορία ενός ανυπόφορου βασιλιά που δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, όποιο κομμάτι κι αν του παρουσιάσει ο μουσικός της αυλής του. Θα το δείτε σε νέα σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή και μέσα από τις ερμηνείες των Χάρη Ανδριανού, Βάσιας Ζαχαροπούλου και Δημήτρη Ναλμπάντη (έως 2/01/2022, κρατήσεις στο https://www.ticketservices.gr/)

Nightstalker, Suicidal Angels, Lazy Man's Load στο Fuzz Club

Κιθάρες, watt και πλατιά χαμόγελα! Οι Nightstalker επιστρέφουν στο rock χριστουγεννιάτικο ραντεβού τους στην πόλη και την Παρασκευή 24/12 ανεβαίνουν στη σκηνή του Fuzz Club μαζί τους thrash metallers Suicidal Angels και τους ταλαντούχους Lazy Man’s Load στο μεγάλο live party του Metal Hammer.

ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Christmas Factory, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Γκάζι

Το μεγαλύτερο γιορτινό πάρκο της πόλης επιστρέφει για όγδοη χρονιά για να μας διακτινίσει στη μαγεία των Χριστουγέννων. Δίνουμε ραντεβού στην αυλή της Τεχνόπολης στο ονειρικό καρουζέλ, τα αυτοκινητάκια, τη λαμπερή ρόδα και φυσικά στην υπαίθρια αγορά για να αναζητήσουμε δώρα για τους αγαπημένους μας. Το πρόγραμμα, όμως, εδώ έχει και μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια για τα παιδιά για κατασκευές, face-painting και άλλες εκπλήξεις. Ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά του δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν.

Από 27/12/21 έως 6/1/22, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι ( ώρες λειτουργίας: έως και 23/12: καθημερινές: 16.00 - 22.00, ΣΚ: 10.00-22.00. Από 24/12 - 6/1: καθημερινές: 10.00 - 22.00, ΣΚ: 10.00 - 22.00. Παραμονή Πρωτοχρονιάς: 10.00 - 19.00) . Προπώληση εισιτηρίων: www.viva.gr

Το καρουζέλ του Christmas Factory.

Πάρκο του Άγιου Βασίλη, Φλοίσβος
Ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά του μας περιμένουν και φέτος στον Φλοίσβο. Ό,τι πρέπει το γιορτινό σκηνικό για τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας και πολλές δραστηριότητες για τα παιδιά. Ετοιμαστείτε να απολαύσετε παραστάσεις κουκλοθεάτρου, παιχνίδια με ζογκλέρ, face painting με την Αγιοβασιλίτσα, αλλά και να φτιάξετε τα δικά σας χριστουγεννιάτικα στολίδια. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Από 2/12/21 έως 7/1/22,  Πάρκο Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο, 2109885140

Chocolate Fest XMAS Edition στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι

Οι γιορτές θέλουν σοκολάτα και οι αποφασισμένοι να ενδώσουν στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ θα βρουν πολύ (γλυκό) υλικό. Το Chocolate Fest XMAS Edition επιστρέφει για τρίτη φορά με μουσική και γευστικούς πειρασμούς. Ζαχαροπλαστεία, εκθέτες και pastry chefs έρχονται να παρουσιάσουν τις γλυκές δημιουργίες τους, ενώ παράλληλα happenings, παγοδρόμιο και γιορτινά dj set συμπληρώνουν το πρόγραμμα του φεστιβάλ.

Από 24/12/21 έως 02/1/22, Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ, Γκάζι, 11.00- 22.00. Προπώληση  εισιτηρίων: viva.gr

Christmas Street Food village

Τα ξύλινα σπιτάκια του προσγειώθηκαν έξω από το Christmas Theater για να μας ταξιδέψουν στις γεύσεις του κόσμου. Στο πρώτο Christmas Street Food Village μπορείτε να δοκιμάσετε γλυκές και αλμυρές γεύσεις, από σούπες βελουτέ και περιποιημένα hotdogs μέχρι μεξικάνικα τσούρος, φαλάφελ, ιταλικές πίτσες και αυθεντικά πιροσκί. Για τα παιδιά υπάρχουν παράλληλες δράσεις στα σπιτάκια του Άγιου Βασίλη και του Καρυοθραύστη.

Έως τις 6/1, στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου

Το Χωριό των Ξωτικών στην Πλατεία Αλεξάνδρας, στον Πειραιά

Μια από τις πιο αγαπημένες πλατείες των Πειραιωτών μεταμορφώνεται για πρώτη φορά σε παραμυθένιο χωριό των Ξωτικών. Το σκηνικό περιλαμβάνει ένα μεγάλο παγοδρόμιο, καρουζέλ, χριστουγεννιάτικο τρενάκι, πολλά παιχνίδια για τα παιδιά, ξύλινα θεματικά σπιτάκια φωτισμένα με χιλιάδες λαμπιόνια και μόνιμους κατοίκους ξωτικά και νεράιδες. Ο Άγιος Βασίλης στον θρόνο του, ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι και μπαλονάδες με κέφι και γιορτινή διάθεση θα χαρίσουν ατελείωτη διασκέδαση στους δημότες και επισκέπτες.

Έως Κυριακή 9/1/22

Στις γειτονιές της Αθήνας

Από την Αχαρνών και την Κυψέλη μέχρι το Παγκράτι και το Γουδή, οι γειτονιές της πόλης αποκτούν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα «χωριά». Από τις 17/12 έως τις 7/1, ο Άγιος Βασίλης και τα ξωτικά του θα βρίσκονται καθημερινά στις θέσεις τους για να υποδεχθούν τους περαστικούς με κατασκευές, γλυκο-κεράσματα, χριστουγεννιάτικο hand painting και πολλές ακόμη γιορτινές δράσεις. Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώνουν, μεταξύ άλλων, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, χριστουγεννιάτικες μασκότ, ανιματέρ, μαριονέτες και ταχυδακτυλουργοί. Λεπτομέρειες στη σελίδα του ΟΠΑΝΔΑ www.opanda.gr

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος.
Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Συντάγματος.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Χορεύουμε στον πάγο, χαιρόμαστε στο μουσείο, απολαμβάνουμε θέατρο. Όρεξη για οικογενειακές εξόδους να έχουμε και προτάσεις υπάρχουν!

Χριστούγεννα στο Μουσείο Ακρόπολης

Με πλούσιο, διαδραστικό πρόγραμμα κυλούν οι γιορτινές μέρες στο αγαπημένο μας μουσείο. Παρέα με τα παιδιά μας έχουμε την ευκαιρία να πάρουμε μέρος στις ηχο-αφηγήσεις με θέμα τη γέννηση θεϊκών παιδιών (29/12 & 30/12, 10.30, 12.30 & 14.30). Παράλληλα, οι αρχαιολόγοι του Μουσείου μας περιμένουν κάθε Παρασκευή στις 20.00 (με εξαίρεση 24/12 και 31/12) σε έναν γοητευτικό περίπατο στις αίθουσές του (συμμετοχή: 5 ευρώ). Επιπλέον, κάθε Κυριακή (στις 10.30 & 12.30, πλην 26/12), μικροί και μεγάλοι μπορούμε να ανακαλύψουμε μαζί πλάσματα παράξενα, δημιουργήματα της φαντασίας των αρχαίων, σε ένα παιχνίδι εξερεύνησης. Φεύγοντας, τα παιδιά παίρνουν μαζί τους τα υλικά για να δημιουργήσουν τα δικά τους παράξενα πλάσματα.

Το Μουσείο της Ακρόπολης.
© Γιώργος Κονταρίνης/ Eurokinissi

Παγοδρόμιο στην πλατεία Κοτζιά

Ως τις 6 Ιανουαρίου, το μεγαλύτερο παγοδρόμιο της Αθήνας, έκτασης 400 τ.μ. θα βρίσκεται στην πλατεία Κοτζιά, απέναντι από το Δημαρχείο. Φορέστε παγοπέδιλα κι ετοιμαστείτε να επιδείξετε τις ικανότητές σας στον πάγο. Η είσοδος στο παγοδρόμιο είναι ελεύθερη, ωστόσο απαιτείται ηλεκτρονική προ-κράτηση θέσεων, μέσω της πλατφόρμας www.pagodromio.christmasinathens.gr

Εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια

Το πρόγραμμα στους χώρους πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων το τσεκάρατε; Στα Μουσεία, τα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης, τις Βιβλιοθήκες, αλλά και στην Πινακοθήκη, το Κέντρο Τεχνών και το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» διοργανώνονται δράσεις για όλη την οικογένεια με εργαστήρια εικαστικών, μουσικοκινητικής, αφήγησης, θεατρικού παιχνιδιού, ξεναγήσεις, μουσειο-παιδαγωγικά προγράμματα, παραστάσεις παιδικού θεάτρου και κουκλοθέατρου. Για όσους, ωστόσο, προτιμούν να μείνουν στο σπίτι, έχουν προβλεφθεί διαδικτυακές δράσεις που απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους. Πληροφορίες στο Facebook στην σελίδα Culture is Athens / Πολιτισμός είναι η Αθήνα

Χριστουγεννιάτικες ιστορίες στον Φάρο του ΚΠΙΣΝ

«Πέφτει χιόνι και είναι ροζ» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για όλα φταίει, βέβαια, το γραμμένο ειδικά για τις Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες στον Φάρο έργο της Αγγελικής Δαρλάση, που σκηνοθετεί η Γιολάντα Μαρκοπούλου. Ένας πολυπολιτισμικός θίασος με ηθοποιούς, μουσικούς και ερμηνευτές έρχεται να αφηγηθεί στα παιδιά (ηλικίας από 4 ετών) την περιπέτεια ενός διαφορετικού χιονάνθρωπου, που παρέα με το Μοναχικό Κορίτσι και τα Ξωτικά αναζητά έναν τόπο κατάλληλο να τον φιλοξενήσει. Στη διαδρομή θα συναντήσουν ιδιαίτερους ανθρώπους, μέλισσες-οδηγούς, έναν φοβισμένο λύκο, έναν λυπημένο πολικό αρκούδο, το πνεύμα του χιονιού αλλά και μια νεαρή επιστήμονα. Ένα έργο για τη σημασία της συλλογικής προσπάθειας, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αντιμετώπιση των φόβων μας και την ευαισθητοποίηση σε σχέση με την κλιματική κρίση, μόνο για 10 παραστάσεις.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, 2168091000

Παραστάσεις για όλη την οικογένεια

Τις ημέρες των γιορτών οι παραστάσεις για οικογένειες με παιδιά έχουν την τιμητική τους, κάποιες και με γιορτινό θέμα. Τo αριστούργημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες «Δον Κιχώτης» παρουσιάζεται στην Παιδική σκηνή του Μικρού Χορν από τις Μαγικές Σβούρες (Αμερικής 10, 2111000365). «Τα Χριστούγεννα του Σκρουτζ» ζωντανεύουν στον Πολυχώρο Πολιτισμού Ideal (Πανεπιστημίου 46, 2104830330). Στο Θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9, 2103648303 ) ετοιμαστείτε για ένα «Ταξίδι στο κέντρο της γης» με όχημα το αξέχαστο μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν. Για όλα βρίσκετε εισιτήρια στο viva.gr.

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ

Οι θεατρικές σκηνές της πόλης μάς περιμένουν και ανήμερα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και έχουν προτάσεις για κάθε διάθεση

Αξύριστα πηγούνια

Γραμμένο πριν από περίπου 20 χρόνια, όταν τα δάνεια ήταν εύκολα, όσο και οι φαντασιώσεις, και οι μετανάστες έφταναν κατά εκατοντάδες κυρίως από την ανατολική Ευρώπη, το βραβευμένο έργο του Γιάννη Τσίρου εξακολουθεί να αφουγκράζεται ηχηρά στο τώρα καθώς μιλά για την ανθρώπινη εκμετάλλευση, την κατάσταση των μεταναστών, τη σεξιστική αντιμετώπιση της γυναίκας, την οικονομική ανισότητα, τις σχέσεις εξουσίας. Επιμένοντας στη νεοελληνική θεατρική γραφή με κοινωνικό αποτύπωμα και στη ρεαλιστική ανάγνωση των κειμένων, ο σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης υπογράφει μια από τις ενδιαφέρουσες παραστάσεις της σεζόν. Επί σκηνής, στα υπόγεια ενός νοσοκομείου, τρεις άνδρες (Γιώργος Πυρπασόπουλος, Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος), που παραλαμβάνουν όσους έχασαν τη μάχη με τοn θάνατο, έρχονται σε επαφή με το κρυμμένο, τρομακτικό τους πρόσωπο, γίνονται θύτες μιας γυναίκας (Μαρία-Νεφέλη Δούκα) αλλά και θύματα της αντρικής τους φύσης.

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Τα αξύριστα πηγούνια»
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Τα αξύριστα πηγούνια»

8 γυναίκες

Συνάντησαν το κοινό για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1961 κι έκτοτε οι ηρωίδες του Ρομπέρ Τομά σφάζονται με το γάντι ανελλιπώς σε θεατρικές σκηνές ανά τον κόσμο, αλλά και στη μαύρη κωμωδία μυστηρίου που σκηνοθέτησε για τον κινηματογράφο ο Φρανσουά Οζόν με τις μεγάλες κυρίες του γαλλικού σινεμά (Ντενέβ, Αρντάν, Ιπέρ, Μπεάρ). Στο θέατρο Αλίκη είναι ο Πέτρος Ζούλιας που σκηνοθετεί και οι Ιωάννα Ασημακοπούλου, Κάτια Γκουλιώνη, Ναταλία Δραγούμη, Γεωργία Καλλέργη, Νικολέττα Κοτσαηλίδου, Άννα Κωνσταντίνου, Ευφροσύνη Σακελλαρίου και Μαρίνα Ψάλτη, που παραμένουν εγκλωβισμένες παραμονή Χριστουγέννων στην έπαυλη του εργοστασιάρχη Μαρσέλ, όταν εκείνος βρίσκεται δολοφονημένος με ένα μαχαίρι στην πλάτη. Όλες μοιάζουν ένοχες αλλά και αθώες την ίδια στιγμή στο δημοφιλέστατο έργο που συνδυάζει αριστοτεχνικά το θρίλερ, το μελόδραμα, το μυστήριο και την κοινωνική σάτιρα.

Στιγμιότυπο από την παράσταση «8 γυναίκες».
Στιγμιότυπο από την παράσταση «8 γυναίκες».

Μαθήματα κωμωδίας

«Το να μάθεις να γελάς μ’ αυτό που σε βασανίζει, σε οδηγεί στη λύση και στην κάθαρση» πιστεύει ο Θοδωρής Αθερίδης και με αυτό ως οδηγό θέλει να πορεύεται στο ένατο κατά σειρά θεατρικό του έργο. Έξι χρόνια μετά το «Δόξα πατρή», η νέα του κωμωδία παρακολουθεί μια ομάδα ηθοποιών που εκπαιδεύονται στην κωμωδία, τους αυτοσχεδιασμούς, τις ασκήσεις τους αλλά και τις σχέσεις που διαμορφώνονται μεταξύ τους. Μαζί του στη σκηνή του Μικρού Παλλάς οι Δήμητρα Ματσούκα, Αντώνης Κρόμπας, Δημήτρης Σαμόλης και Αναστασία Τσιλιμπίου.

Από την παράσταση «Μαθήματα Κωμωδίας»
Από την παράσταση «Μαθήματα Κωμωδίας»

Good People

Δύο πρωτιές σε μια παράσταση: το έργο του βραβευμένου με Pulitzer Αμερικάνου συγγραφέα David Lindsay-Abaire παίζεται για πρώτη φορά στα μέρη μας κι αποτελεί ταυτόχρονα ένα από τα δύο με τα οποία κάνει το σκηνοθετικό της ντεμπούτο η Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους. Στο στόχαστρό του: το τελικά παγκόσμιο παραμύθι του αμερικανικού ονείρου. Έχουμε πράγματι όλοι μας «ίσες» ευκαιρίες για να «πιάσουμε την καλή»; Στην παράσταση του θεάτρου Αποθήκη, μια μητέρα βρίσκεται χωρίς δουλειά κι αναζητά τη βοήθεια του καλοστεκούμενου πλέον εφηβικού της έρωτα. Η γνωστή ηθοποιός κρατά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ τη διανομή συμπληρώνουν οι Τάσος Γιαννόπουλος, Παύλος Λουτσίδης, Aurora Marion, Ζωή Ρηγοπούλου και Σωσώ Χατζημανώλη.


Στιγμιότυπο από την παράσταση «Good People»
Στιγμιότυπο από την παράσταση «Good People»

Ορλάντο

Οι κριτικοί το χαρακτήρισαν αινιγματικό, «jeu d’ esprit», λογοτεχνική παρωδία, γνήσιο ρομάντζο, ελαφρώς μεταμφιεσμένη μυθιστορηματική βιογραφία αλλά και ως το «μακρύτερο και γοητευτικότερο ερωτικό γράμμα της λογοτεχνίας». Να λοιπόν, που το εκκεντρικό μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ βρίσκει τον δρόμο του για την Κυψέλη και τη σκηνή του Τόπος Αλλού (Κεφαλληνίας 17) χάρη στη διασκευή και τη σκηνοθετική ματιά του Νίκου Καμτσή με τους Γιάννη Ζέρβα, Λαμπρινή Θάνου, Έλενα Καστανά, Πασχάλη Μερμιγκάκη, Ανδρέα Παπαγιαννάκη, Αγγελική Παρδαλίδου και Αθηνά Χατζηαθανασίου. Ένα πλάσμα που καταπίνει τους αιώνες (από τον 16ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού) και τις ταυτότητες είναι ο Ορλάντο. Ποιητής, λόρδος και πρέσβης στην Κωνσταντινούπολη παντρεύεται την εξώλης και προώλης Ροζίνα Πεπίτα, το μετανιώνει και επιστρέφει στην Αγγλία. Στο μεταξύ όμως, μετά από ένα χορταστικό ύπνο 7 ημερών, έχει μεταμορφωθεί σε γυναίκα… Τις φωνές τους χαρίζουν στην παράσταση οι ηθοποιοί Πέγκυ Σταθακοπούλου και Βασιλική Κούλη, καθώς και η Εβίτα Λύκου.


Ο θίασος της παράστασης «Ορλάντο».
Ο θίασος της παράστασης «Ορλάντο».

Σεσουάρ για δολοφόνους

Η κωμωδία των Mπρους Τζόρνταν & Μέριλιν Έιμπραμς, που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ελλάδα το 1999 και παιζόταν για 13 συνεχόμενες χρονιές, επέστρεψε φέτος με διάθεση διαδραστική. Άχρηστα, λοιπόν, τα σκονάκια στο Θέατρο Λαμπέτη γιατί κάθε βράδυ στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης το φινάλε αλλάζει. Οι θεατές καλούνται να ανταλλάξουν υποψίες και να αμφισβητήσουν άλλοθι μέχρι να βρεθεί ποιος είναι ο δολοφόνος της Αμαλίας Τσαλίκογλου, της ιδιοκτήτριας του κτιρίου όπου στεγάζεται το «Studio Antony». Για τον αστυνόμο (Δημήτρη Μακαλιά) και τον βοηθό του (Χάρη Χιώτη), ύποπτοι είναι όλοι, εργαζόμενοι και πελάτες στο κομμωτήριο (Ιωάννης Απέργης, Τζένη Θεωνά, Δανάη Μιχαλάκη, Ζήσης Ρούμπος).


Από την παράσταση «Σεσουάρ για δολοφόνους».
Από την παράσταση «Σεσουάρ για δολοφόνους».

 

Δον Κιχώτης

Το κορυφαίο έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες συστήνουν στα παιδιά οι Μαγικές Σβούρες και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης. Κάθε Κυριακή πρωί και μεσημέρι, ο διάσημος ήρωας «καλπάζει» από την παιδική σκηνή του Μικρού Χορν στον κόσμο της φαντασίας του, τολμά να ζήσει την περιπέτεια της ζωής παρά τα εμπόδια και προτάσσει την αγάπη απέναντι στην κακία. Μαζί του έχει, φυσικά, τον πιστό και πανέξυπνο σύντροφό του Σάντσο, σε μια παράσταση που θέλει να αναδείξει τη φιλία, τη συντροφικότητα και τη δύναμη που αποκτούμε, όταν ελπίζουμε μαζί. Τα σκηνικά (Παναγιώτης Κουλουράς) και τα κοστούμια (Δόμνα Ζαφειροπούλου) παραπέμπουν σε πίνακες Ισπανών διάσημων ζωγράφων, ενώ και η μουσική της παράστασης (διασκευή: Γιώργος Κωνσταντινίδης) βασίζεται σε παραδοσιακά ισπανικά τραγούδια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ