Πολιτισμος

Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Συναυλίες στο πνεύμα των ημερών, ταινίες για παιδιά, μια ενδιαφέρουσα εικαστική εγκατάσταση και τρεις παραστάσεις στις δύο σκηνές του ΔΘΠ

woman_guest.jpg
Έφη Αλεξίου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
© Θωμάς Δασκαλάκης

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά: θέατρο, μουσική, εικαστικά, κινηματογράφος για τα Χριστούγεννα

Φέτος οι γιορτές φέρνουν «δώρα» για όλους στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Το εμβληματικό κτίριο-στολίδι την περίοδο των εορτών θα φιλοξενήσει συναυλίες στο πνεύμα των ημερών, ταινίες για παιδιά, μια εικαστική εγκατάσταση που φθάνει στα μέρη μας για πρώτη φορά από την Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας και, φυσικά, τις θεατρικές παραστάσεις του στην Κεντρική Σκηνή και στη Σκηνή Ωμέγα. Από το πρωί ως το βράδυ κάθε στιγμή προσφέρεται για μια συνάντηση με τέχνη και άρωμα Χριστουγέννων στο πολιτιστικό τοπόσημο του Πειραιά.

"Synesthisia" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
"Synesthisia" των Severino Alfonso και Λουκίας Τσαφούλια στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Synesthesia (17/12/21 – 9/01/22)

Mετά την παρουσίασή της στο European Cultural Center στο πλαίσιο της φετινής 17ης Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία, η εικαστική εγκατάσταση Synesthesia ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Οι αρχιτέκτονες Severino Alfonso και Λουκία Τσαφούλια μεταφέρουν στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά έναν ατμοσφαιρικό χώρο που αλληλεπιδρά εικονικά και αισθητηριακά με το ανθρώπινο σώμα, μέσω οπτικών και ηχητικών εφέ, προσκαλώντας τον θεατή να συμμετάσχει σε ένα «παιχνίδι» περιέργειας. Η εγκατάσταση διερευνά τις σχέσεις ανθρώπου, μηχανής και περιβάλλοντος, εστιάζοντας στο ερώτημα: τι σημαίνει να ζούμε ανάμεσα σε μηχανές που συνομιλούν και ανοίγει ένα διάλογο για τις δυνατότητες κριτικής στις νέες προσεγγίσεις διαδραστικών χώρων, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες τόσο για ιστορικό προβληματισμό όσο και για σκέψη σχετικά με την αυξανόμενη χρήση υπολογιστών, αισθητήρων και αυτοματοποιημένων αντικειμένων στην καθημερινή ζωή.

Ως όρος, η «συναισθησία» χρησιμοποιείται συμβολικά, με σκοπό την εξερεύνηση της έννοιας του τόπου συνδυάζοντας όραση, αίσθηση, κίνηση, αφή, μνήμη και αντίληψη. Η εγκατάσταση λειτουργεί ως τρισδιάστατος κινηματογράφος, με κεντρικό στοιχείο έναν κόμβο πολλαπλών προβολών σε σχήμα υφασμάτινης παραμορφωμένης σφαίρας. Πέρα από τη Βενετία έχει εκτεθεί και στη Hot Bed Gallery στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ.

Ο Severino Alfonso και η Λουκία Τσαφούλια είναι αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικοί και ερευνητές. Είναι ιδρυτές του PLB studio και επίκουροι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο Thomas Jefferson, όπου συνδιευθύνουν το Εργαστήριο Συναισθητικής Έρευνας και Σχεδιασμού.

Ελεύθερη είσοδος. Καθημερινά εκτός αργιών 10:00 με 22:00.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Με τη λάμψη των Χριστουγέννων (21/12 στις 20:00)

Μουσικές και χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο, από το Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά και τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά. Στην κεντρική σκηνή του ΔΘΠ. Είσοδος ελεύθερη.

Μαγικοί Μελομπιέδες (27 & 28/12 στις 19:00)

Οι Μουσικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Λιτσαρδόπουλου, και ο Ρένος Χαραλαμπίδης ανεβαίνουν στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ για να μας ταξιδέψουν με μουσική και ιστορίες στον μαγικό κόσμο των Χριστουγέννων. Ο γνωστός ηθοποιός διαβάζει παραμύθια και αφηγείται χριστουγεννιάτικες ιστορίες με το δικό του μοναδικό τρόπο και η ορχήστρα ερμηνεύει κλασικές μελωδίες και κάλαντα. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια. Μέρος των εσόδων της συναυλίας θα διατεθούν στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Πειραιά. 

Είσοδος: € 5.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Animaxmas 

Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων και της νέας χρονιάς, η Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ γίνεται σινεμά με προβολές βραβευμένων ταινιών κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους από όλον τον κόσμο για όλη την οικογένεια. Ελεύθερη είσοδος.

26 /12/2021 στις 12:00 (διάρκεια: 90'):

Χειμερία νάρκη 7' | 2020
H Aggie και τα φύλλα 10'| 2019
Βροχή τα δάκρυα της μαμάς 29'| 2021
Γη των συναντήσεων 10'50"| 2019
Πέτα 15'| 2020
H Tonka θα το κάνει αύριο.  7'16"| 2021
Songs of AnimaSyros 2’| 2021 |

2/1/2022 στις 12:00 (διάρκεια: 90'):
Ο τίγρης που ήρθε για τσάι 24'15" | 2019
Τουλίπα 9' | 2020
Ελληνικοί θησαυροί 11' | 2020
Διακοπές στο Λονδίνο 11' | 2020
Agrinoui 20' | 2015
Η πριγκίπισσα  κι ο ληστής 3'29" | 2020
Songs of AnimaSyros 2’| 2021

[[{"fid":"928769","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά","field_text[und][0][value]":"© Δημοτικό Θέατρο Πειραιά"},"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά","field_file_image_title_text[und][0][value]":"Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά","field_text[und][0][value]":"© Δημοτικό Θέατρο Πειραιά"}},"link_text":null,"attributes":{"alt":"Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά","title":"Χριστούγεννα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά","class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

ΘΕΑΤΡΟ

Το "Μινόρε" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Το "Μινόρε", σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Το Μινόρε

Ένας νεαρός με μόνη περιουσία ένα «ζητιανόξυλο», το μπουζούκι του, φτάνει φυγάς από τη Σύρο στον Πειραιά. Ο ρεμπέτης ξάδερφός του και η κομπανία του τον υποδέχονται. Μια δυναμική Σμυρνιά κι ο τεκές της τον αγκαλιάζουν. Ένα μουσικοθεατρικό οδοιπορικό μέσα στα σκοτάδια και τους καπνούς του Πειραιά του ’30, για τους ρεμπέτες, τους ανυπότακτους, τους ανθρώπους του περιθωρίου, που λυτρώθηκαν μέσα από τη μουσική τους και την έφεραν από «την υπόγεια την ταβέρνα» στα σαλόνια, στις καρδιές μας, στα χείλια μας.

Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ένας εκλεκτός θίασος, που απαρτίζουν οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Άρης Αντωνόπουλος, Γιάννης Εγγλέζος, Κώστας Κοράκης, Χριστίνα Μαξούρη, Αντώνης Ξηντάρης, Θοδωρής Ξηντάρης, Κατερίνα Παπανδρέου, Κυριάκος Σαλής, Σταύρος Σβήγκος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Όλγα Σκιαδαρέση, Μαρία Τσιμά, ζωντανεύουν στην Κεντρική Σκηνή του ΔΘΠ τον κόσμο του πειραιώτικου ρεμπέτικου. Το έργο, που βασίζεται στην θρυλική τηλεοπτική σειρά «Το Μινόρε της αυγής», υπογράφουν οι Βαγγέλης Γκούφας και Φώτης Μεσθεναίος και σκηνοθετεί ο Τάκης Τζαμαργιάς.

"Λάμινγκτον" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
"Λάμινγκτον", σε σκην. Μαριάννας Κάλμπαρη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Με την Κατερίνα Λυπηρίδου και τον Δημήτρη Πασσά

Λάμινγκτον

Ένα λαχταριστό γλυκό, πολύ δημοφιλές στη μακρινή Αυστραλία, είναι το λάμινγκτον. Ακούγεται εξωτικό, αλλά στην πραγματικότητα φτιάχνεται από απλά υλικά. Και η συνταγή του είναι επίσης απλή. Φτάνει κανείς να την βρει και να προσπαθήσει να την φτιάξει… Μήπως έτσι δε συμβαίνει και με την ίδια την αγάπη;

Το έργο του Βαγγέλη Δουκουτσέλη, που σκηνοθετεί η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη, είναι μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης, για ένα κορίτσι από τη Ρουμανία, που έχει μεταναστεύσει με τους γονείς του στην Ελλάδα και για ένα αγόρι από την Ελλάδα, του οποίου οι γονείς έχουν μεταναστεύσει στην Αυστραλία. Ο «Φώτης» και η «Λουμινίτσα» (Φωτεινή στα ρουμάνικα) γνωρίζουν καλά τι σημαίνει να νιώθεις μόνος, ξένος, διαφορετικός. Όπως γνωρίζουν ότι, για να αντέξεις τη ζωή, πρέπει να ονειρεύεσαι αλλά και να μοιράζεσαι τα όνειρα και τα μυστικά σου. Όταν, λοιπόν, συναντιούνται, θέλουν να φτιάξουν λάμινγκτον και να το δοκιμάσουν για πρώτη φορά μαζί: έτσι αντιλαμβάνονται την αγάπη. Μόνο που η «μοίρα» έχει τα δικά της σχέδια…
Το Lamington διακρίθηκε στο διαδικτυακό σεμινάριο θεατρικής γραφής του ΔΘΠ στο πλαίσιο των δράσεων «Μόνοι μαζί» και ανεβαίνει στην Σκηνή Ω, που φέτος έχει αφιερώσει το πρόγραμμά της στο σύγχρονο ελληνικό θεατρικό έργο. Ερμηνεύουν οι Κατερίνα Λυπηρίδου και Δημήτρης Πασσάς.

"Λουκής Λάρας" στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
"Λουκής Λάρας", με τον Μανώλη Μαυροματάκη, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Λουκής Λάρας

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΘΠ Λευτέρης Γιοβανίδης ανεβάζει για πρώτη φορά στη σκηνή το περίφημο έργο του Δημητρίου Βικέλα και ο Μανώλης Μαυροματάκης μπαίνει στο ρόλο ενός αντι-ήρωα με φόντο την περίοδο του 1821. Είναι ένας άνδρας καθημερινός, απλός, όπως οι περισσότεροι από εμάς, ταυτόχρονα δειλός και θαρραλέος, δυνατός και ασθενικός, μεγαλόψυχος και εγωιστής, φοβισμένος και δυναμικός – ένα κράμα γόνιμων αντιθέσεων που εξασφαλίζει όχι μόνο την επιβίωση αλλά και την εξέλιξη. Μια ιστορία γι’ αυτούς που, μετά τον αγώνα, αναλαμβάνουν να συνεχίσουν τη «ζωή», μια εναλλακτική πρόταση για τον εορτασμό της Επετείου της Επανάστασης του 1821 από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.


ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ταμείο ΔΘΠ:   Ηρώων Πολυτεχνείου 32 (μέσα στο κτίριο του ΔΘΠ ) – Τ: 2104143310
Ώρες ταμείου: Δευτέρα , Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη 10.00 -14.00 και 18.00- 21.00, Σάββατο 16.00-21.00, Κυριακή 18.00-21.00. Τρίτη κλειστό.

*Για την είσοδο του κοινού στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε κλειστούς χώρους απαιτείται η επίδειξη έγκυρου πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ